VIP Kinoteka: Digitalno restauriran film “Miris poljskog cveća”

0
152

Još jedan antologijski film srpske kinematografije je digitalno restauriran u okviru projekta “VIP kinoteka”.

VIP Kinoteka: Digitalno restauriran film "Miris poljskog cveća"
Ljuba Tadić u filmu “Miris poljskog cveća”, Foto: Jugoslovenska kinoteka

Film “Miris poljskog cveća” reditelja Srđana Karanovića imao je ponovnu premijeru. Ovo ostvarenje nastalo u produkciji Centar filma iz 1977. godine, pred beogradskom publikom prikazan je 27. decembra digitalno restauriran. U svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke projekciji je prisustvovao reditelj i nekoliko članova ekipe tog ostvarenja.

Restaurisan “Petrijin venac” premijerno prikazan u Čačku
VIP Kinoteka: Digitalno restauriran film "Miris poljskog cveća"
Sandra Perović, Srđan Karanović i Jugoslav Pantelić, Foto: Jugosloevnska kinoteka

Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić, pozdravljajući zvanice, rekao je da će projekat biti nastavljen, isto kao i nastojanje da se već restaurirani klasici plasiraju na međunarodnu scenu, s obzirom da važni svetski festivali sve više poklanjaju pažnju filmskoj baštini. Pantelić je zahvalio na saradnji kompaniji Vip mobile koja je prepoznala i podržala ovaj projekat, kao i preduzeću Centar film koje je bilo producent većeg broja naslova odabranih za Vip Kinoteku.

Otkriven spomenik Karlu Maldenu ispred zgrade Jugoslovenske kinoteke
VIP Kinoteka: Digitalno restauriran film "Miris poljskog cveća"
Bogdan Diklić, Sandra Perović i Branko Cvejić, Foto: Jugoslovenska kinoteka

Srđan Karanović je, u razgovoru koji je uoči projekcije vodila Sandra Perović, izjavio da neće dugo ostati u sali jer nikada ne gleda svoje filmove cele nakon što su završeni.
– Gledam ih samo na parče, ono što moram. Ne mogu da gledam ceo svoj fim jer bih stalno nešto menjao. To je svojevrsna paranoja. Ali, ovi parčići koje sam ovog puta video dosta obećavaju – rekao je Karanović, praćen smehom publike. On je zahvalio ekipi iz Arhiva Kinoteke u Košutnjaku koja je vredno radila na restauraciji “Mirisa poljskog cveća”, kao i nedavno njegovog “Petrijinog venca” i drugih filmova obuhvaćenih projektom Vip Kinoteka.

Izložba fotografija “Nebojša Glogovac” u Dvorani kulturnog centra
VIP Kinoteka: Digitalno restauriran film "Miris poljskog cveća"
Sandra Perović i Bogdan Diklić, Foto: Jugoslovenska kinoteka

Karanović je scenario za ovo ostavrenje pisao sa Rajkom Grlićem. Reč je o poznatom glumcu koji napušta sve i odlazi da živi kod prijatelja na remorkeru na Dunavu. Na pitanje o inspiraciji za scenario, Karanović je odgovorio da su njih dvojica “još za vreme studija govorili da postoje dve vrste filma, da su jedni iz života, a drugi iz glave”.

Jugoslovenska kinoteka: Rajko Grlić promovisao knjigu “Neispričane priče”

– Radio sam i jedne i druge. Ovaj je direktno iz glave. Smislio sam tu ideju, činilo mi se vrlo ljudskim da čoveku u jednom trenutku bude dosta svega oko njega i da želi da promeni svoj život. Rajka sam pozvao u pomoć, kao i uvek u to doba, kao i on mene. I, onda smo pleli priču i na dramaturški način i na dokumentarni način, skupljajući razne ljude koje smo slikali u prethodnim dokumentarnim emisijama ili koje smo videli u tuđim dokumentarcima.

VIP Kinoteka: Digitalno restauriran film "Miris poljskog cveća"
Goran Marković i Srđan Karanović, Foto: Jugoslovenska kinoteka
Digitalno restaurirana “Nacionalna klasa” 29. septembra

– To je bilo sve zajedno vrlo komplikovano i ja se danas čudim kako smo to uopšte izveli, odnosno, ja sa ekipom vrednom i prilježnom. Ali, eto, uspeli smo da to isteramo do kraja. Imali smo neku energiju i veru da to može da ispadne zanimljivo. Bio je to čudan film za sve, pa i za producente, tako da su gajili mali otpor prema njemu u početku. Zato smo pisali čak 12 verzija scenarija! Posle smo imali problema sa trakom, kamerom, sve moguće probleme… ali je sve to zajedno bilo nekako veselo – izjavio je Karanović.

GORAN PASKALJEVIĆ: Film “Varljivo leto ’68” pošteno je zaslužio status kultnog ostvarenja

Bogdan Diklić je rekao da se ne seća konkretnih stvari sa snimanja, ali pamti da je sve bilo nekako radosno. Priznao je da će i on “pobeći iz sale, da se ne bi potresao gledajući mladića koji liči na njega ali ima 25 kilograma manje i tri santimetra više”. Dodao je da se nada da će “možda biti moguće jednog dana da i nas digitalno restauriraju”.

VIP Kinoteka: Digitalno restauriran film "Miris poljskog cveća"
Na premijeri digitalno restauriranog Karanovićevog filma “Miris poljskog cveća”, Foto: Jugoslovenska kinoteka

Branko Cvejić je na pitanje o potrazi za slobodom, o čemu se govori u filmu, odgovorio da “više ne može da se pobegne nigde, nažalost”.
– Nema gde da se pobegne. Nekad je bilo. U filmu glumac kaže idem i ode na šlep i tamo mu je divno. Sad ne možete ni tamo da odete. Sigurno bi bili uključeni televizori i sa svih splavova bi se čulo kako neko drži konferenciju za štampu i vrlo ozbiljno vam saopštava sve što misli o životu. I kako onda da pobegnete. Ovo je zarobljena zemlja. Mi gledamo neke filmove o našoj slobodi koja je nekada bila – rekao je Cvejić.

Zlatni pečat Kinoteke uručen Mirjani Karanović i Bogdanu Dikliću

Sećanja na snimanje “Mirisa poljskog cveća” sa publikom su podelili i balerina Sonja Divac; reditelj Goran Marković; direktor filma Slobodan Pavićević.

Glavnu ulogu igrao je Ljuba Tadić, a u ekipi je, pored glumaca, bio veliki broj naturščika. Igrali su i Aleksandar Berček; Olga Spiridonović; Čedomir Petrović; Slobodan Aligrudić; Gorica Popović; Milivoje Miće Tomića… Film je osvojio 1978. nagradu Međunarodne federacije filmskih kritičara (Fipresci) u Kanu. A, iste godine Zlatne arene u Puli dobili su reditelj Karanović, kompozitor Zoran Simjanović i snimatelj Živko Zalar.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde