Završen 2. Viminacium fest: Zlatna fibula Mirjani Karanović

0
17

Viminacium fest – Mitovi stari i novi je pozorišni festival posvećen predstavama koje su zasnovane na mitskim događajima ili se bave mitom i istorijskim ličnostima nastalim u doba antičke i starorimske književnosti. Drugo izdanje održano je poslednje sedmice u junu u objektima Arheološkog parka Viminacium.

Završen 2. Viminacium fest: Zlatna fibula Mirjani Karanović
Predstava “M.I.R.A.” odigrana je poslednje takmičarske večeri, kada je žiri publike za glumicu večeri proglasio Mirjanu Karanović, Foto: Centar za kulturu Požarevac

Tokom sedam dana festivala na antičkom lokalitetu ljubitelji pozorišne umetnosti iz Požarevca i okoline mogli su da vide šest vrhunskih predstava pozorišnih teatara iz regiona i jedan ekskluzivni koncert – Radeta Šerbedžije i orkestra “Zapadni kolodvor”, na otvaranju. Na kraju dodeljene su i nagrade. Žiri Viminacium festa bio je u sastavu Dejan Mijač (predsednik žirija), Miodrag Tabački i Snežana Trišić. Jednoglasno je doneo odluku da se nagrada “Zlatna fibula” dodeli glumici Mirjani Karanović za predstavu “M.I.R.A” Bitef teatra, u režiji Andraša Urbana.

MIRJANA KARANOVIĆ: Mene ili obožavaju ili mrze iz dna duše
Završen 2. Viminacium fest: Zlatna fibula Mirjani Karanović
Rediteljka Jelena Bogavac primila je Nagradu “Zlatna fibula” umesto Mirjane Karanović, Foto: Centar za kulturu Požarevac

– Mirjana Karanović hrabro i ekspresivno suočava se na sceni sa likom Mire Trailović kroz oštar kritički osvrt na naš politički i pozorišni kontekst. Ona istražuje i razbija granice između uloge, ispovesti i performansa kroz snažan emotivni doživljaj, samoironično distanciranje, provokaciju i polemiku sa publikom, sadržajem i zadatkom. Mirjana Karanović tako kreira lucidan, jezgrovit i autentičan izraz, i umetnički čin svojstven progresivnim pozorišnim tendencijama – navodi se u obrazloženju žirija.

Nagrada “Viminacium Maximus” pripala je predstavi “Devojčica sa žicama”, Slovenskog narodnog gledališča “Drama” iz Ljubljane, koju je režirao Marjan Nećak. U ovoj predstavi putovanje jednog umetničkog bića suprostavljeno je stremljenjima i dominaciji desnice i kapitala u današnjoj Evropi.

53. BITEF: “Počnimo ljubav iz početka” od 17. do 26. septembra
Završen 2. Viminacium fest: Zlatna fibula Mirjani Karanović
Nagrada “Viminacium Maximus” pripala je predstavi “Devojčica sa žicama”, Slovenskog narodnog gledališča “Drama” iz Ljubljane, Foto: Centar za kulturu Požarevac

– Kompleksan odnos oca i ćerke razvija se u preciznoj i punokrvnoj igri glumaca na neobičnom putovanju kroz život, sećanja, snove ili Evropu. I, podseća nas i opominje na brutalnost vremena u kome živimo i osećajnost koja iščezava iz ljudi i pozorišta. Minimalističkim i dirljivim umetničkim sredstvima, maštovitim i sofisticiranim rediteljskim postupkom Marjana Nečaka, izuzetnom i uzbudljivom igrom glumaca Barbare Cerar i Uroša Fursta, kroz snažno muzičko i dramaturško tkanje napravljena je jedinstvena kompozicija predstave potresna i nežna u isti mah! – obrazložio je žiri.

Viminacium: Atraktivni Avantura park i jedinstven Legionarski poligon
Završen 2. Viminacium fest: Zlatna fibula Mirjani Karanović
Predstava u čast pobednika “Žene iz Troje“, Foto: Centar za kulturu Požarevac

Nagradu “Zlatna fibula” umesto Mirjane Karanović, preuzela je rediteljka Jelena Bogavac. A, nagrada za najbolju predstavu “Viminacium Maximus” biće dodeljena naknadno. Nakon dodele nagrada odigrana je predstava “Žene iz Troje”, po tekstu Euripida u režiji Nebojše Bradića. Izveli su je glumci pozorišta “Zoran Radmilović” iz Zaječara i Narodnog pozorišta iz Prištine u čast nagrađenih.

Na završetku festivala, publici su se obratili Saša Pavlović, zamenik gradonačelnika Grada Požarevca; zatim, selektor i idejni tvorac festivala Mihailo Nestorović; i direktor festivala Galina Perić. Festival je, prigodnim rečima, zatvorio Miomir Korać, direktor Arheološkog parka Viminacium.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde