Viminacium fest: Šest predstava od 24. do 30. juna na antičkom lokalitetu

0
89

Pozorišni festival je posvećen predstavama koje su zasnovane na mitskim događajima ili se bave mitom i istorijskim ličnostima nastalim u doba antičke i starorimske književnosti.

Viminacium fest: Šest predstava od 24. do 30. juna na antičkom lokalitetu
Amfiteatar u parku Viminacium, Foto: Arheološki park Viminacium

Drugi Viminacium fest – Mitovi stari i novi, održaće se od 24. do 30. juna u objektima Arheološkog parka Viminacium. Tokom sedam dana festivala na antičkom lokalitetu ljubitelji pozorišne umetnosti iz Požarevca i okoline moći će da vide šest vrhunskih predstava pozorišnih teatara iz regiona, kao i jedan ekskluzivni koncert. Festival će početi koncertom poznatog glumca Radeta Šerbedžije i orkestra “Zapadni kolodvor” 24. juna.

Viminacium fest: Šest predstava od 24. do 30. juna na antičkom lokalitetu
Viminacium: Atraktivni Avantura park i jedinstven Legionarski poligon

Pet regionalnih pozorišta sa svojim predstavama učestvovaće za osvajanje prestižnih nagrada, koje se dodeljuju za najbolju predstavu i za najboljeg glumca-glumicu festivala. Prva takmičarska predstava na festivalu je 25. juna. Tada će se gledaocima predstaviti glumci “Ulyssis teatra” sa Briona i Zagrebačkog kazališta mladih. Oni će odigrati predstavu “Bakhe” po tekstu Euripida, u režiji Lenke Udovički.

RADE ŠERBEDŽIJA: “Pre kiše” me je upisao na filmsku mapu svetskog filma

Drugog takmičarskog dana će Državno mađarsko pozorište iz Temišvara izvesti predstavu “Sonet 66” Viljema Šekspira, u režiji Kokana Mladenovića. Isti reditelj je uradio i predstavu “Na Drini ćuprija” po motivima Ive Andrića u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Ona će biti izvedena 27. juna. Narednog dana, 28. juna, u Limesu arheološkog parka Viminacium biće odigrana predstava “Devojčica sa žicama” Slovenskog narodnog gledališča “Drama” iz Ljubljane. Reditelj je Marjan Nećak.

Predstava “Sonet 66” u režiji Kokana Mladenovića najbolja na 12. Joakim InterFestu

U subotu, 29. juna, u Domusu biće odigrana predstava BITEF teatra “M.I.R.A.” u režiji Andraša Urbana. Poslednje večeri festivala glumci Narodnog pozorišta iz Prištine i Pozorišta “Zoran Radmilović” iz Zaječara odigraće u čast pobednika predstavu “Žene iz Troje” po tekstu Euripida. Ova predstava će se odigrati u Limesu arhološkog parka, a režirao je Nebojša Bradić.

Pozornica u Domusu, Foto: Arheološki park Viminacium
Pozornica u Domusu, Foto: Arheološki park Viminacium

Predstave se igraju od 21h, u Amfiteatru, Limes parku i kompleksu Domus. U pratećem programu festivala održaće se izložba slika na temu mitova Danila Vuksanovića i koncert džez akustik benda Jazzanova. Organizatori ovog pozorišnog festivala su Arheološki park Viminacium; Centar za kulturu Požarevac; i Grad Požarevac. Selektor festivala je Mihajlo Nestorović.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde