Viminacium fest: Mitovi stari i novi

0
132

Viminacium fest: Mitovi stari i noviU arheološkom parku Viminacium održaće se novi međunarodni pozorišni festival.

Novouspostavljeni festival “Viminacium fest: Mitovi stari i novi” biće organizovan od 3. do 9. septembra. A, posvećen je predstavama koje su zasnovane na mitskim događajima ili se bave mitom i istorijskim ličnostima nastalim u doba antičke i starorimske književnosti.

Grad Požarevac, Centar za kulturu Požarevac i Arheološki park Viminacium su organizatori manifestacije. Autor i selektor festivala je Mihajlo Nestorović. On je nakon velikog broja odgledanih predstava u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Republici Srpskoj i BiH, odabrao pet predstava za takmičarski program festivala.

Viminacium: Atraktivni Avantura park i jedinstven Legionarski poligon

To su predstave (mitske – istorijske tematike) iz Zagreba, Sarajeva, Banjaluke, Beograda i Novog Sada, regionalno nagrađivanih reditelja: Andraša Urbana, Aleksandra Popovskog, Ozrena Prohića, Biserke Kolevske i Ive Milošević.

Viminacium fest: Mitovi stari i novi
Foto: Viminacium

Festival će 3. septembra otvoriti koncert orkestra Centra za kulturu “Gvardija”, dok će na zatvaranju festivala, 9. septembra biti izvedena “Rok opera”, Novosadskog Big Benda i hora i orkestra opere Srpskog narodnog pozorišta. Oko sto muzičara na sceni oživeće mitove savremene muzike, odnosno, 17 antologijskih rokenrol hitova.

23. Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Saši Torlaković
Viminacium fest: Mitovi stari i novi
“Ričard III”

Koncerti i pozorišne predstave održavaju se u amfiteatru Arheološkog parka Viminacium sa početkom u 20h.
– Ovo je jako važan i izuzetno značajan umetnički poduhvat, ne samo za grad Požarevac, već ceo region. Daje mu međunarodni karakter što je neophodno da bi domaća publika uporedila gde je srpsko pozorište u odnosu na okruženje. Verujem da će u budućnosti ovaj festival postati najznačajniji kulturni događaj u Požarevcu. Posebno zbog same tematike i lokacije na kojoj se odvija. Ovim se Požarevac našao na kulturnoj i pozorišnoj mapi bloga u cilju promovisanja kulturnog turizma – rekao je Mihajlo Nestorović.

"Odisej - san o povratku"
“Odisej – san o povratku”

Požarevac već ima tri velika glumačka festivala: amaterske i profesionalne Dane Milivoja Živanovića, kao i Dane Žanke Stokić. Sada im se priključio i Viminacium fest. U takmičarskom programu su predstave: “Ričard III” (Gradsko dramsko kazalište Gavela iz Zagreba); “Feničanke” (Narodno pozorište Sarajevo); “Odisej – san o povratku (Dječje pozorište Republike Srpske, Banjaluka); “Elektra” (Narodno pozorište Beograd); i “Hasanaginica” (Novosadsko pozorište).

Nagrada „Žanka Stokić“ uručena Nataši Ninković

– Festival je međunarodnog i takmičarskog karaktera. Svake večeri žiri publike biraće najboljeg glumca ili glumicu predstave. Završne večeri biće dodeljene dve nagrade stručnog žirija: Zlatna fibula – najboljem glumcu ili glumici festivala; i Viminacium maximus, priznanje za najbolju predstavu – kazao je Dragi Ivić, direktor festivala i direktor Centra za kulturu Požarevac.

”Elektra”
”Elektra”

O nagradama će odlučivati reprezentativni žiri koji čine reditelj Dejan Mijač, glumac Saša Torlaković i scenograf Miodrag Mića Tabački.

Karte se po ceni od 1.000 dinara mogu kupiti u KC Požarecac ili na samom lokalitetu, neposredno pre početka predstave.

Novosadsko pozorište: Andraš Urban režira „Hasanaginicu“ na mađarskom jeziku

VIMINACIUM FEST – MITOVI STARI I NOVI Arheološki park Viminacium zvanično je otvoren 5. oktobra 2006. godine. U Viminaciumu je zaposleno 20 mladih ljudi iz okolnih mesta. Sedam objekata je pokriveno i otvoreno za posetioce: Severna Glavna kapija legijskog logora (Porta praetoria); Rimske terme; Rimski amfiteatar; Mauzolej u kojem je najverovatnije sahranjen rimski imperator Hostilijan; Mamut park; Domus Scientiarvm Viminacium / Naučno istraživački i turistički centar; i Zanatski centar sa pećima za proizvodnju keramike i opeke.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde