Viminacium: Atraktivni Avantura park i jedinstven Legionarski poligon

0
366

Nedaleko od Kostolca, na mestu gde se nekada nalazila rimska prestonica Viminacium, danas se nalazi arheološki park. U okviru ovog arheološkog kompleksa nalazi se i kamp za letnje škole, amfiteatar, mauzolej, grobnice, terme i razne makete napravljene na osnovu ostataka grada Viminaciuma.

ViminaciumZahvaljujući saradnji poznatog Arheološkog parka Viminacium i Turističke organizacije Grada Požarevca, na drevnom antičkom lokalitetu Viminacium posetioci imaju priliku da uživaju u novim, atraktivnim sadržajima. Reč je, pre svega, o Legionarskom poligonu i Avantura parku.

Rimske fontane

Viminacium– Da li ste ikada mogli da zamislite mesto koje je toliko zanimljivo da u njemu u isto vreme možete biti legionar, centurion, imperator, sportista, zanatlija i arheolog, u jednom istom danu? Viminacium Avantura će biti mesto kao nijedno drugo na planeti! Od arheologije do žongliranja, od drevnih igara do starih zanata, od umetnosti do avanture! Preko 30 aktivnosti i atrakcija, pravih izazova čeka naše mlade legionare. Posetite nas! Druženje sa drugarima u prirodi, u atraktivnom Avantura parku i jedinstvenom Legionarskom poligonu? Zvuči idealno? Vrati se 2.000 godina unazad, u nekadašnji antički grad Viminacium, i budi deo ekipe mladih legionara u letnjem zabavno-edukativnom kampu Viminacium Avantura. Zabavi se kao nikada do sada! Dođi i doživi Viminacium Avanturu života. Vrati se u prošlost da bi spremno dočekao budućnost! – pozivaju iz Viminaciuma.

Na manifestaciji „Carski Sirmium – Grad legendi“ i DJ set – Rimljani novog doba

ViminaciumViminacium Avantura je letnji zabavno-edukativni kamp, koji na kreativan i zabavan način oživljavljava prostor grada Vrba, nekadašnjeg antičkog grada Viminaciuma. Kroz mnoštvo atraktivnih sadržaja, deca i mladi od 10 do 17 godina, moći će da steknu nova znanja i veštine, da razvijaju kreativnost, snalažljivost i timski duh. A, pri tom će da zadrže svoju individualnost, budu srećni i zadovoljni. Kako kažu iz Viminaciuma, ideja je da se deca i mladi, kroz interesantne i interaktivne edukativne radionice, upoznaju sa naukama kao što su arheologija, antropologija, paleontologija, sa starim zanatima… kao i sa mnogim drugim izviđačkim veštinama i tehnikama samoodbrane. Replika legionarskog logora, specijalni legionarski poligon sa preprekama i jedinstveni avantura park pružaju mogućnost neograničene zabave i nezaboravnog iskustva.

BAJKOVITA TURSKA: Jezero soli, Kapadokija iz balona, podzemni grad i ronjenje

ViminaciumAvantura park je mesto predviđeno za adrenalinsku zabavu. Koncipiran i dizajniran u temi rimskih legionara, visinski poligon smešten je na čak dva hektara površine, na drvenim stubovima visine od 8 do 12 metara visine.
– Zvuči opasno? Ne brinite, sve je vrlo izvodljivo i sigurno. Na prepreke je moguće popeti se koristeći mrežu, merdevine ili veštačku stenu. Poligon je prilagođen svim uzrastima i različitim stepenima fizičke spremnosti. Omogućili smo vam više od 50 zabavnih prepreka i izazova, koje možete savladati različitim tehnikama, koje vam odgovaraju – objašnjavaju iz Viminaciuma.

ViminaciumValja naglasiti da poligona u rimskom stilu, sa posebno osmišljenim preprekama, nema nigde u širem okruženju. Velika Britanija je najbliži prostor koji ima nešto slično. Ove godine nas očekuje i XXIV Limes kongres, koji će u septembru dovesti preko 500 stručnjaka iz oblasti arheologije iz čitavog sveta i smestiti ih na Viminacium. Pre kongresa, Viminacium će preko leta ugostiti brojne mlade koji požele da iskuse ovu uzbudljivu avanturu.

TOLEDO: Na raskrsnici hrišćanstva, islama i judaizma

ViminaciumJedinstven koncept Viminacium Avanture je nešto što pruža autentičan osećaj svim gostima letnjeg kampa. Barake, u kojima su mladi legionari smešteni, replika su originalnih baraka vojnog logora iz vremena kada je bio dom VII Klaudijeve legije. U jednoj smeni, letnji zabavno-edukativni kamp ima kapacitet za smeštaj ukupno 480 gostiju. Svaka baraka ima osam šestokreventnih soba (po tri kreveta na sprat), koje su opremljene modernim kupatilom.

ViminaciumMladi će ovde videti i čuti o načinu života starih Rimljana, o održavanju higijene, o ponekad surovoj zabavi na pesku rimske arene, rimskoj kuhinji i ishrani… Ali i o tome kako izgleda jedan dan u životu istraživača arheologa.

Engleskinja „ukrala“ romski biser

– U izgradnji Poligona učestvovale su brojne iskusne glave, od inženjera i građevinaca, sportskih stručnjaka i vojnih specijalaca, a sve u cilju da zavrtimo vremeplov i svoje učesnike smestimo u autentično doba rimskih vojnika. Učesnici prepreke prelaze preskakanjem, penjanjem, puzanjem, provlačenjem – samostalno i/ili u timu, prolaskom kroz blato, vodu, zemlju, slamu. Poligon legionara izazov je za najspretnije i najčvršće – kažu iz Viminaciuma.

Zato, svi koji se pitaju kako je to biti legionar koji se podiže iz blata, mogu se okušati na ovom poligonu. Ujedno, bolje će upoznati sebe i svoje sposobnosti, proceniće “od čega su sazdani”. Shvatiće značaj timskog rada i koliko je zajedništvo važno.

I to se dešava: Policijski pas dobio otkaz jer je previše druželjubiv

ViminaciumSvake večeri u letnjem kampu pripremljen je bogat i zabavan program za kampere. Od okretnih igara i plesa, do zajedničke logorske vatre (treba je pripremiti i raspaliti, neko i to mora da radi), pa sve do jedne velike večere za sve mlade legionare. I naravno,na kraju – proglašenje najboljeg mladog legionara dana.

ViminaciumLegionarski poligon raspolaže sa 10 km staze, specijalno dizajniranim preprekama, kao i sa čak pet tona blata, peska i mulja! Domaćini poručuju da će se gosti kućama vrati sa mnoštvom fotografija i nezaboravnim uspomenama. I, majicom leginara Viminacium Avantura!

JEREMIJINO ŽIVOTNO DELO: Muzej hleba u Pećincima

Iz Viminacium Avanture poručuju roditeljima da su rešeni u nameri da kreiraju bezbednu i udobnu atmosferu. Kao i da će se mladi legionari osećati komforno da probaju nove stvari. Bilo da je to penjanje na stenu ili mačevanje.
Viminacium– Letnji kamp Viminacium Avantura je pravo mesto gde Vaše dete može provesti kvalitetno vreme sa iskusnim i posvećenim instruktorima, ujedno se družeći sa drugim mladim legionarima. Uz puno ljubavi i pažnje prema deci i mladima, tim okupljen pri letnjem zabavno-edukativnom kampu garantuje nezaboravan boravak i jedinstveno iskustvo. Roditelji će uvek imati priliku da razgovaraju sa nekim od dežurnih starešina ili instruktora u letnjem kampu. U posebno prilagođenom delu na web stranici Viminacium Avanture, roditelji mladih legionara će svakodnevno moći da vide aktivnosti i dešavanja u letnjem zabavno-edukativnom kampu! – poručuju iz Viminaciuma.

J.D. / Foto: Viminacium Avantura

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde