Veliki uspeh prvog Vinskog maratona

0
151

Da je uz vino trčanje mnogo lakše i zabavnije uverilo se više od 1.000 trkača, koji su učestvovali na manifestaciji Vinski maraton. A, koja je prvi put održana u Srbiji, na Paliću od 22. do 24. septembra, u organizaciji Udruženja Vinski maraton i preduzeća Park Palić.

Veliki uspeh prvog Vinskog maratona
Sjajna atmosfera, Foto: Ivana Čutura / Promo

Pored trkača iz cele Srbije, na vinskoj stazi su trčali i takmičari iz Nemačke, Velike Britanije, Amerike, Turske, Singapura, Češke, Crne Gore, BiH, Slovenije, Mađarske i Hrvatske.
– Prvi Vinski maraton je manifestacija koja ima potencijal da bude među najvažnijim, najbrojnijim i najposećenijim u Srbiji – rekao je potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. On je otvorio manifestaciju.

Hitovi „Parnog valjka“ na četiri diska

Veliki uspeh prvog Vinskog maratona
Zabava na prvom mestu, Foto: Ivana Čutura / Promo

– Ova manifestacija se održava prvi put i to je svojevrsni kuriozitet, imajući u vidu da imamo devet registrovanih vinskih puteva i još osam vinskih oaza. Ovo je najbolji način za brendiranje Palića i Subotice kao turističke destinacije, ali i Srbije sa stanovišta ovog vida turizma – istakao je ministar Ljajić. Dodao je:
– Danas probijamo led, preuzeli smo iskustvo drugih zemalja koje imaju mnogo veću tradiciju u organizaciji ovakvih maratona.

MLADEN NELEVIĆ: Vinograd me vraća u život

Veliki uspeh prvog Vinskog maratona
Ministar Ljajić je otvorio prvi Vinski maraton, Foto: Ivana Čutura / Promo

Na Vinskoj trci, čija je staza bila dugačka 21,1 km, u muškoj konkurenciji je pobedio Igor Stanojević. On je vinsku polumaratonsku stazu istrčao za 1 sat 21 minut i 50 sekundi. Za njim su u cilj ušli Adrijan Malagurski i Đorđe Agatunović. U ženskoj konkurenciji je pobedila Ksenija Bubnjević, a drugo i treće mesto su zauzele Ivana Pavlović i Jamanta Šafranj.

„Van Gog“ na Župskoj berbi u Aleksandrovcu oduševio publiku

Veliki uspeh prvog Vinskog maratona
Na Vinskom maratonu su svi pobednici, Foto: Dejan Malagurski, subotica.com / Promo

Na ovoj trci su učestvovali profesionalni sportisti i rekreativci, a staza je prolazila kroz slikovite predele jezera Palić i okoline, kroz vinograde, pored vinarija, salaša i brojnih okrepnih stanica na kojima su se trkači osvežavali vinima koja su napravljena od grožđa iz vinograda kojim su upravo protrčali.

ODMOR U FRANCUSKOJ: Gurmanski centar sveta i okolina

Veliki uspeh prvog Vinskog maratona
Uz vino je trčanje lakše i zabavnije, Foto: Ivana Čutura / Promo

Trka uživanja je bila namenjena svim uzrastima, rekreativnim trkačima i šetačima sa decom i kućnim ljubimcima. Oni su na stazi dužine 6 km takođe imali okrepne stanice na kojima se služilo vino, sirevi, voće i voda. Inače, odlika vinskih trka je karnevalski duh. Tako da su brojni takmičari trčali u veoma maštovitim kostimima, što je trku učinilo veoma zabavnom. Nagradu za najbolji kostim je dobila Danijela Nuspl, koja se kostimirala u pauna.

AVANTURE AUTOSTOPERA (4): Plus i minus faze u Italiji

Veliki uspeh prvog Vinskog maratona
Kostimirani trkači, Foto: Ivana Čutura / Promo

Pored trčanja, rekreacije i uživanja u prirodi, cilj ove manifestacije je bio i da se posetioci upoznaju sa procesom proizvodnje izvanrednih vina. Kao i da uživaju u njihovim ukusima uz odličnu domaću hranu. Zato su bili organizovani obilasci lokalnih vinarija Zvonko Bogdan, Maurer, Tonković, Petra i Vinski dvor, koje su među najboljima u zemlji; kao i mnoštvo zanimljivih i edukativnih predavanja i vinskih radionica; degustacije najboljih vina uz lokalne specijalitete; i zabavni program za sve uzraste.

EXIT PUSTOLOVINA: Moje leto ljubavi

Veliki uspeh prvog Vinskog maratona
I indijanci su trčali kroz palićke vinograde, Foto: Ivana Čutura / Promo

Posetioci su se takmičili u kotrljanju buradi i trčali sa punim čašama vina. A, vina su se mogla degustirati i na Vinskom brodiću koji je plovio Palićkim jezerom. Na Velikoj terasi su degustirali najbolja lokalna vina učesnika Vinskog maratona, sireve i neobične gurmanske specijalitete. Takođe su održane i veoma zanimljive vinske radionice. Tu su posetioci na interesantan i zabavan način od stručnih predavača mogli da saznaju sve o vinskom bontonu; kako se slažu hrana i vino; zašto je važno odabrati pravu vinsku čašu; kako izabrati i poslužiti vino.

HEDONIZAM U ITALIJI: Treviso, grad za uživanje

Veliki uspeh prvog Vinskog maratona
Trčanje kroz palićke vinograde, Foto: Ivana Čutura / Promo

Muzika je bila još jedan važan segment ove jedinstvene manifestacije. Održani su i besplatni muzički koncerti, koji su privukli i lokalno stanovništvo. Zvuci regea, rokenrola, bluza, džeza, akustične i instrumentalne muzike koje su, na bini pored jezera, izvodili “Del Arno bend”, “The Beatles tribute bend The Bestbeat”, bend “Fish in oil” i subotički bend “Iz principa”. Oni su na pravi način upotpunili uživanje u sadržajima koje je ponudila manifestacija Vinski maraton.

Vegani i vegetarijanci na Demofestu

Veliki uspeh prvog Vinskog maratona
Divno palićko grožđe, Foto: Dejan Malagurski, subotica.com / Promo

Ova manifestacija je jedinstvena u Srbiji i u svom prvom izdanju je postigla izuzetan uspeh. Ispunjeni su osnovni ciljevi koje su od početka podržali, pored Parka Palić i Turističke organizacije Srbije, i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, tako da će već naredne godine zauzeti važno mesto na mapi kulturno-sportskih dešavanja u zemlji i regionu.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde