“Veliki filmski znak”, knjiga Božidara Zečevića posvećena glumačkom opusu Bate Živojinovića

0
143

U Jugoslovesnkoj kinoteci predstavljena je knjiga “Veliki filmski znak”, a promociji u sali “Makavejev” prisustvovali su članovi porodice, prijatelji i kolege velikog glumca.

"Veliki filmski znak", knjiga Božidara Zečevića posvećena glumačkom opusu Bate Živojinovića
Foto: K. Mihajlović / Novosti

Knjiga “Veliki filmski znak” Božidara Zečevića posvećena je glumačkom opusu Bate Živojinovića (1933-2016), u izdanju Niškog kulturnog centra.
– Ova knjiga će nas još jednaput, na naše veliko zadovoljstvo, podsetiti na velikana sedme umetnosti ovih prostora, ali ne samo ovih prostora već i mnogo šire od toga – rekao je okupljenima na promociji Jugoslav Pantelić, direktor Kinoteke.

Bata Živojinović dobija ulicu u Beogradu na Crvenom krstu

Promocija je organizovana u okviru pratećeg programa 21. Festivala nitratnog filma, koji se održava u Kinoteci od 6. do 16. juna. Dok su se na ekranu smenjivali inserti iz mnogobrojnih filmova u kojima je igrao Živojinović, o knjizi, Batinom opusu, ali i o ovdašnjim filmskim prilikama i neprilikama govorili su autor i ugledni gosti. Među njima su bili reditelj Boro Drašković; pisac i scenarista Milovan Vitezović; filmski teoretičar Petar Volk; kritičar i urednik filmske edicije koju izdaje Niški kulturni centar Srđan Savić.

Kako je ocenjeno, ova knjiga predstavlja potpunu i sveobuhvatnu monografsku studiju glumačkog veka i dostignuća najpoznatijeg srpskog filmskog glumca, koji je u više od 300 svojih filmskih i televizijskih ostvarenja postao veliki znak svog vremena i srpskog i jugoslovenskog filma. Ova tekovina srpske kulture razmatra se sa estetičkog kulturno-istorijskog, filmološkog i semiološkog stanovišta. Podrobno se analiziraju uloge velikog glumca, njegov odnos prema životu, filmu i poetici glume.

Na svetski Dan pozorišta: Poštanske marke sa likovima znametih glumaca
"Veliki filmski znak", knjiga Božidara Zečevića posvećena glumačkom opusu Bate Živojinovića
Bogat glumački opus u šest decenija uspešne karijere – Bata Živojinović bio je umetnik iskrenog nadahnuća

Zečević je istakao da je malo glumaca u celom svetu koji su ostvarili umetnički kontinuum od skoro 60 godina u medijumu filma, kao što je to učinio Živojinović. On je dodao da ga nije interesovala politička strana njegovog života, niti se mnogo zadržavao na biografskim detaljima. A posebno ne na anegdotama, kao ni na mnogim ulogama u komercijalnim filmovima.

– Bata je za mene bio i ostao nacionalni junak, umetnik iskrenog nadahnuća, otelovljenje najboljih osobina srpskog naroda… Trudio sam se da njegova umetnička dostignuća izdvojim, klasifikujem, analiziram u sinhronijskom kontekstu, određujući im istorijski značaj… Nisam ulazio u druga pitanja osim onih koja se tiču Batinih vrhunskih doprinosa umetnosti filma! – objasnio je Zečević u uvodnom delu knjige.

Zlatni pečat Kinoteke za nekadašnje studente praške filmske akademije
"Veliki filmski znak", knjiga Božidara Zečevića posvećena glumačkom opusu Bate Živojinovića
Iz knjige “Veliki filmski znak” Božidara Zečevića

Filmolog, dramaturg i filmski kritičar Božidar Zečević član je Evropske filmske akademije. Autor je šest knjiga i više stotina bibliografskih jedinica u listovima i stručnim časopisima. Dobitnik je više nagrada, među kojima je i Plaketa Jugoslovenske kinoteke za ukupni doprinos filmu.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde