Uručene “Velike nagrade Ivo Andrić” Dragoslavu Mihailoviću i Guzelj Jahini

0
92

Tradicionalno, na Savindan, u Višegradu je dodeljena “Velika nagrada Ivo Andrić”. Nju je Andrićev institut, na čijem čelu je reditelj Emir Kusturica, ustanovio 2015.

Uručene književne nagrade "Ivo Andrić" Dragoslavu Mihailoviću i Guzelj Jahini
Akademik Dragoslav Mihailović dobio je nagradu za životno delo, Foto: Printskrin RTS

U svečanoj sali Andrićevog instituta u Andrićgradu uručena su priznanja laureatima. A to su za prošlu godinu akademik Dragoslav Mihailović za životno delo i ruska književnica Guzelj Jahina za roman “Deca Volge”.

Andrićeva nagrada Draganu Stojanoviću za knjigu “Ćerka španskog borca”

U obrazloženju odluke da se nagrada za životno delo za 2019. dodeli pripovedaču, romansijeru i dramskom piscu Dragoslavu Mihailoviću za njegov celokupni prozni i dramski opus, navedeno je da je on postao prepoznatljiv književno-istorijski znak i orijentir. Već svojim prvim delima, našao se u samom vrhu srpske proze.

– U pripovedanju se usmerio na živu reč koja stvara iluziju neposrednog usmenog kazivanja, na glas svoga junaka, po pravilu nesrećnika, gubitnika i autsajdera, koji je kroz svoje prividne pobjede i stvarne poraze vođen tuđom rukom tamo kuda nije želio, pa ni slutio gdje će dospjeti. Mihailović je majstor u dočaravanju patnje, ljudske i životinjske – obrazložio je, između ostalog, žiri. А, činili su ga Jovan Delić, Želidrag Nikčević i Muharem Bazdulj.

Na 80. rođendan Matije Bećkovića knjiga “Kad se ponovo rodim”
Uručene književne nagrade "Ivo Andrić" Dragoslavu Mihailoviću i Guzelj Jahini
Guzelj Jahini je književnu nagradu uručuio direktor Andrićevog instituta u Andrićgradu Emir Kusturica, Foto: Printskrin RTS

Ovo je druga nagrada sa Andrićevim imenom za velikog pisca. Prvu je dobio za “Petrijin venac” 1975. godine.
– Mislim da svakome piscu nagrade znače jer obeležavaju neko raspoloženje prema jednoj tvojoj knjizi ili prema više njih, a to je uvek zadovoljstvo za čoveka koji je posvetio mnoge dane tim rukopisima – kaže akademik Mihailović.

Ruska književnica tatarskog porekla Guzelj Jahina romanom “Deca Volge” vraća se u period burne sovjetske istorije, od 1918. do kraja tridesetih godina, opisujući život nemačke autonomne zajendice na reci Volgi. Zahvalnost za ugledno priznanje posvetila je Ivi Andriću.

“Proleće na poslednjem jezeru” – Tihomir Stanić ponovo u ulozi Ive Andrića

– Poznata izreka kaže “Narod koji ne poznaje svoju prošlost, ne zaslužuje da ima budućnost”. Može li se onda reći da se Ivo Andrić, baveći se brižljivo i pasionirano prošlošću svoje zemlje, na taj način brinuo o njenoj budućnosti? Čini mi se da može – rekla je književnica.

U obrazloženju odluke žirija navodi se da je Jahina napisala niz kratkih priča i poetskih radova. Ali, da je u svetu postala poznata po do sad dva svoja napisana romana “Zulejha otvara oči” i “Deca Volge”. Žiri je istakao da je njen roman “Zulejha otvara oči” doživio nezapamćen uspeh i postao književni događaj u Rusiji.

“Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda” Nenada Novaka Stefanovića

– Roman koji nagrađujemo “Deca Volge” dobio je visoke ocene i priznanja ruskih pisaca i ruske kritike. Roman ima strogu, prikrivenu dramsku kompoziciju: priča o Jakobu Ivanoviču Bahu, učitelju nemačkog jezika i darovitom piscu bajki. Sastavljena je kao petočinka iz pet delova sa epilogom. I obuhvata dvadesetak godina izuzetno burne i dramatične ruske sovjetske istorije – istaknuto je u odluci žirija.

Predsednik žirija akademik Jovan Delić rekao je da ima neke više pravde i nešto više od koincidencije u odluci da se “Velika nagrada Ivo Andrić” dodeli Jahini i Mihailoviću. On je istakao da su oboje svojim prvim knjigama stekli veliko mesto u književnosti i postali književna imena prvoga reda, ostvarivši dela neprolazne vrednosti.

Bora Đorđević dobitnik nagrade “Ivo Andrić”
Uručene književne nagrade "Ivo Andrić" Dragoslavu Mihailoviću i Guzelj Jahini
Dragoslav Mihailović, Foto: Printskrin RTS

– Oboje su dočaravali i ostvarivali tragično osećanje života. Ali, i u najtežim trenucima svojih junaka sačuvali ljudskost, ljubav i vrednosti, nalazeći ih tamo gde se nisu slutile. Oboje su aktivirali nekoliko velikih arhetipova kojima su ostvarili univerzalne vrednosti svojih dela. Oboje su pokazali dar u vođenju priče i razvijanju snažnih linija sa sukobima i zaokretima svojstvenim drami, pa su zato oboje bliski pozorištu i filmu. Oboje su svako na svoj način bliski Ivi Andriću. Tako se u Andrićgradu, jedan srpski pisac u dubokoj zrelosti i jedna ruska spisateljica u punoj stvaralačkoj snazi pokazuju kao veoma bliski stvaraoci! – naglasio je Delić.

Vladimir Kecmanović dobitnik Andrićeve nagrade za 2017. godinu
Uručene književne nagrade "Ivo Andrić" Dragoslavu Mihailoviću i Guzelj Jahini
Guzelj Jahina, Foto: Printskrin RTS

Kusturica je naglasio da se u Višegradu jedna nagrada polako izdvaja od svih drugih i to ne samo po tome što su to knjige koje vrede nego su to knjige koje se čitaju.
Navodeći da je domaća spisateljska scena više nego bogata, Kusturica je istakao da mu je izuzetna čast što su uspeli da srpski jezik bude oružje, da ne bude isključivi povod za ovu nagradu, nego i da se domaći pisci ukrste sa onim koji pišu u drugim zemljama.

Uloga “Velike nagrade Ivo Andrić” važna je za stalno podsećanje na značaj dela našeg nobelovca čije knjige kod nas i u svetu svake godine imaju po 60 novih izdanja.
E. A. / Izvor: RTS, Princip News

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde