Veličanstvena “Noć muzike” na Tašmajdanu

0
270

“Noć muzike” priredila je veličanstveni koncert Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića za oko 15 hiljada posetilaca na stadionu Tašmajdan.

Noć muzike 2017
Foto: Noć muzike

Kao specijalni gosti zvezdane muzičke noći, Hor Kolibri je kod mnogih posetilaca probudio nostalgiju. A, proslavljeni tenor Amadi Laga pružio je sasvim jedinstveni užitak svim prisutnima. Pored publike na stadionu, još nekoliko hiljada ljudi su uživo u Tašmajdanskom parku putem video projekcije pratili maestralan koncert. Ali, u brojnim kafićama u parku, pratio se koncert i sve se odlično čulo, a i videlo. Bila je to potvrda da je Beograd grad kulture.

„Noć muzike“: Gost iznenađenja francuski tenor

Ima nade za Srbiju… #osolemio #amadilagha #nocmuzike ✨🌙🌌🎼🎻🔮

A post shared by Maja Koćec (@kocecmaja) on

Više od 170 izvođača muzikom je povelo publiku na putovanje oko sveta, spajajući virtuoznim melodijama Evropu, Ameriku, Bliski i Daleki istok. Tako je iz Srbije, druga po redu Noć muzike krenula na putovanje kroz više od 20 zemalja prevođena najdivnijim tonovima poznatih kompozicija poput kan-kana, sirtakija, “Žikinog kola” i “Moravca”, “Nesun Dorme”, “O Fortune” i drugih.

noć muzike instagramAtmosfera na koncertu kulminirala je kada su se začuli prvi taktovi “Marša na Drinu”. Publika je stajaćim ovacijama u ritmu koračnice ispratila neverovatnu izvedbu ovog dela. Koncert klasične muzike na otvorenom doprineo je da svi posetioci uživaju punim čulima. U direktnom TV prenosu su građani širom Srbije imali priliku da osete čudesnu atmosferu sa beogradskog Taša.

🇷🇸🇷🇸🇷🇸 Na Drinu (poznatiji kao Marš na Drinu) je tradicionalni srpski marš koji je komponovao Stanislav Binički početkom Prvog svetskog rata u čast pobede srpske nad austrougarskom vojskom na Ceru. Ova pesma postala je simbol hrabrosti Srba tokom Prvog svetskog rata koji su u tom ratu bili na strani saveznika i, uprkos ogromnim ljudskim gubicima, izašli kao pobednici u ratu. Pobeda malobrojne srpske vojske nad superiornom austrougraskom vojskom ujedno predstavlja i prvu pobedu savezničkih sila u Prvom svetskom ratu. Binički je pisao dok je bio na bojnom polju. Tekst za pesmu napisao je tek 1964. godine srpski novinar i pesnik Miloje Popović. U boj krenite junaci svi kren te i nezalte zivot svoj  cer da cuje tvoj cer nek vidi boja reka Drina  slavu hrabrost i junacku ruku srpskog sina. Poj,poj,Drino,vodo hladna ti  Pamti price kad su padali  Pamti hrabri stroj Koji je pun ognja,silne snage Proterao tudjina sa reke nase drage. Poj,poj Drino,pricaj rodu mi Kako smo se hrabro borili pevao je stroj,vojevo se boj kraj hladne vode Krv je tekla Krv se lila Drinom zbog slobede. #nocmuzike #filharmonia #belgrade #radiotelevizijasrbije #marsnadrinu @nocmuzike

A post shared by Dzentlmen (@dzentlmen_bgd) on

Besplatan koncert na otvorenom pružio je nesvakidašnji doživljaj mnogobrojnim posetiocima koji nisu krili svoje oduševljenje na kraju koncert. Oni su svojim aplauzima čak dva puta vraćali orkestar na binu kako bi izveo bis. Nakon dvočasovnog koncerta, “Noć muzike” pod zvezdanim nebom ostavila je bez daha publiku na stadionu, u Tašmajdanskom parku, ali i gledaoce pored malih ekrana.

„Evolucija ex Yu muzike“ u fantastičnom acapella miksu benda „Chegi“

Može se reći da je “Noć muzike” postala tradicionalna manifestacija i još jedan od simbola leta u Beogradu.

E. A. / Izvor: Mondo

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde