33. Beogradski džez festival: Veče sećanja na Milivoja Miću Markovića

0
84

Na tradicionalnoj džez manifestaciji u Domu omladine Beograda brojni umetnici odaće čast velikanu jugoslovenske i srpske džez scene.

secanje na MIću Markovića Foto: Promo
MIća Marković Foto: Promo

Beogradski džez festival organizuje veče sećanja na svog dugogodišnjeg umetničkog direktora i velikana naše džez scene, Milivoja Miću Markovića, koji je letos preminuo u Beogradu. U sredu, 25. oktobra od 20 časova, u Velikoj sali Doma omladine Beograda, sa posebnim muzičkim posvetama, nastupiće Big Bend RTS-a i učenici džez odseka Muzičke škole “Stanković”: Katarina Kočetova; Marko Ćurčić; i Bogdan Đurđević sa profesorima Ivanom Radivojevićem i Rastkom Obradovićem. Obe institucije naše džez scene svojevremeno je svojim radom zadužio upravo legendarni Mića “Koltrejn”.

Džez vizije krajem oktobra na 33. Beogradskom džez festivalu

Posebna obraćanja Vojislava Bubiše Simića, Radmile Stanković i Vojislava Pantića, osvetliće jedinstvenu i izuzetno značajnu karijeru Miće Markovića. Kao savremenici, prijatelji i saradnici iz različitih generacije, svedočiće o njemu kao čoveku, profesionalcu i značajnoj kulturnoj figuri jednog doba.

Preminuo Milivoje Mića Marković, legenda džeza

Mića Marković Foto: Dom omladine / Promo
Stjepko Gut i Mića Marković Foto: Dom omladine / Promo

U okviru programa biće prikazan i film “Some Memories” u režiji Marte Vukotić. Ovo ostvarenje beleži pripremu i rad oko oproštajnog koncerta legendarnog Seksteta Marković-Gut, koji je organizovan na Beogradskom džez festivalu 2009.
Ulaz je slobodan.

Milivoje Mića Marković (1939–2017), džez saksofonista, klarinetista, kompozitor i aranžer, bio je jedna od najharizmatičnijih ličnosti jugoslovenske i srpske džez scene. Kao ključni solista i dirigent Džez orkestra RTB, te lider brojnih combo džez sastava (Sekstet Marković-Gut, MP South Quartet…), duboko je uticao na njeno unapređenje i razvoj u skladu sa savremenim svetskim tokovima.

Otvoren džez centar i klub „Mihailo Miša Blam“

Milivoje-Mica-Markovic-620x350
Printksin: Youtube/TVStudioB

Rođen je 20. marta 1939. u Zagrebu. Gimnaziju i Muzičku školu “Franjo Kuhac” pohađao je u Osijeku. U Beograd dolazi 1957. godine i posle položene audicije postaje član Udruženja džez muzičara Beograda. Upisao je studije prava i paralelno nastavio školovanje u muzičkoj školi Josip Slavenski, u kojoj je 1959. diplomirao. Godine 1972. napisao je izuzetno upečatljivu muzičku temu za film i TV seriju “Otpisani”. Ovaj pravi classic snimljen na retkom primerku ručno pravljene miksete sa keramičkim cevima. Zajedno sa Stjepkom Gutom vodio je uticajni Marković-Gut sekstet sa kojim je nastupao na evropskim džez festivalima. Njihova muzika zabeležena je na pet samostalnih LP-ja. Sa Milošem Petrovićem kasnije osniva “M&P South Quartet”, etno-džez orijentacije, koji je snimio dva CD-a. Autor je plana i programa nastave za džez klarinet i saksofon za muzičke škole u Srbiji. A, sam je držao klasu saksofona i klarineta na Muzičkoj školi “Stanković” u Beogradu. Tokom karijere postao je nosilac mnogobrojnih nagrada i priznanja.

Svetska zvezda Džo Lovano na 20. Pančevačkom Jazz Festivalu

Na Beogradskom džez festivalu imao je brojne nastupe u glavnom programu, kao i na džem sešnima. Od 1976. bio je član programskog saveta festivala. Po obnavljanju manifestacije ponovo je postao član Saveta, potom Odbora, a 2014. i Umetnički direktor festivala. Na otvaranju prošlogodišnje manifestacije uručena mu je i plaketa kojom je imenovan za doživotnog člana odbora i počasnog stanovnika “Džez planete”.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde