Vasil Hadžimanov najbolji džez pijanista 2019. u svetu

0
310

Naš poznati i priznati muzičar, kao i članovi njegovog benda opet su se našli na godišnjoj listi najboljih svetskih džezera.

Vasil Hadžimanov najbolji džez pijanista 2019. u svetu
Vasil Hadzimanov Band, Foto: Predrag Ilić

Vasil Hadžimanov dobitnik je nagrade za najboljeg džez pijanistu na električnom klaviru u okviru 41. tradicionalnih nagrada Džez stanice (Annual Jazz Station Awards) iz Los Anđelesa. Na godišnjoj listi najboljih džezera u 2019. godini našli su se i članovi njihovog benda u drugim kategorijama, kao i njegov album “Lines In Sand”. Ovu listu priredio je cenjeni brazilski džez kritičar, producent, istoričar i pedagog Arnaldo de Sotjero (Arnaldo DeSouteiro). On je, inače, jedan od članova žirija za nagradu Gremi i čovek koji je uradio više od 830 snimajućih sešna. Njegova lista je priznata i jaka u svetu. Muzičarima je velika čast i priznanje da se na njoj nađu. De Sotjero je i vlasnik etikete JSR i kompanije Jazz Station Marketing & Consultoria, i gostujući profesor na fakultetima.

Vasil Hadžimanov na listi najboljih svetskih džezera

Svi koji prate dodelu nagrada Džez stanice od 1979. znaju da se njegovim godišnjim listama po kategorijama nalaze muzičari samo sa albumima koje su objavili prethodne godine. Tako je na 41. Annual Jazz Station Awards, u kategoriji najbolje džez grupe Vasil Hadžimanov Band zauzeo drugo mesto. A, njihov album “Lines In Sand”, koji je objavila kuća “MoonJune” iz Njujorka, našla se među najbojim instrumentalnim izdanjima.

Ali, to nije sve. I dvojica muzičara iz Vasil Hadžimanov Banda su se takođe zauzela visoke pozicije na listi najboljih muzičara džez muzike. Na sedmom mestu je perkusionista Bojan Ivanović, kao i Miroslav Tovirac koji svira električni bas. Vasil je i kao kompozitor veoma zapažen, pa je i on sedmi na listi u toj kategoriji.

“Lines In Sand”: Koncertna promocija albuma Vasil Hadžimanov Banda

Hadžimanov i muzičari njegovg sastava sa albumom “Alive” već su imali zapažene pozicije na dodeli nagrada Džez Stanice za 2017. Tada je Vasil bio na trećem mestu u kategoriji najboljih pijanista; Dušan Jevtović na listi za najboljeg gitaristu; a Bojan Ivković za perkusije; dok je Dejvid Bini, koji je gostovao na albumu, bio na listi najboljih alt saksofonista. Takođe, na listi najboljih albuma našli su se “Alive” Vasil Hadžimanov Banda i “No answer” Trija Dušana Jevtovića, čiji je Vasil takođe član.

Dušan Jevtović trio: Koncertna promocija albuma „No Answer“

Na dodeli nagrada za 2018. Vasil je bio najbolji džez pijanista (“Live At Home” w/ Dusan Jectovic – MoonJune). Za razliku od 2019. godine kada se našao na vrhu liste u kategoriji električni klavir, pre toga je bio pobednik u kategoriji klavijature. Tada su iza njega ostali Dominique Vantomme, Chick Corea, Jan Gunnar Hoff, Cameron Graves…

Među ostalim dobitnicima nalaze se vrhunski džez umetnici kao što su Ron Carter, Marc Copland, Chick Corea, Randy Brecker, Ada Rovatti, Dave Liebman…

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde