Prestižni “Variety” najavio film i seriju po prozi Bore Stankovića

0
60

Američki referentni esnafski i filmski časopis na svojoj web stranici poklonio je pažnju srpskom projektu.

Prestižni "Variety" najavio film i seriju po prozi Bore Stankovića

Prestižni “Variety” je u četvrtak, 22. avgusta, detaljno najavio ambiciozan projekat celovečernjeg igranog filma i desetodelne serije “Nečista krv”. Projekat nastaje po, kako se dugo činilo, zaturenom scenariju iz pera velikog Voje Nanovića, legendarnog reditelja i montažera. Beogradska producentska kuća “This and That Productions” producira ovaj projekat zasnovan na delima proslavljenog srpskog pisca, Bore Stankovića i scenariju koji je napisao Nanović pre pola veka, dok je živeo u SAD.

Narodno pozorište: Premijerno izvedena “Nečista krv” u režiji Milana Neškovića
Prestižni "Variety" najavio film i seriju po prozi Bore Stankovića
Milutin Petrović, foto: Dalibor Danilović

U pomenutom tekstu se navodi da će film i prve tri epizode serije režirati Milutin Petrović, koji je otkrio izgubljeni scenario. Piše i da se radnja zbiva tokom XIX veka, za vreme vladavine Otomanskog carstva, u periodu koji su obeležili krupni prevrati i političke promene. Priča prati Trifuna, bogatog predvodnika hrišćanske manjine, koji, pokušavajući da očuva svoje bogatstvo i moć, pokreće niz događaja koji će izazvati užasne posledice po njegovu porodicu…

– Nakon što smo pročitali scenario samo prve epizode, bilo nam je jasno da su pristup i narativ tako moderni i saobrazni našem vremenu i da ovaj scenario zaista zavređuje famu koja ga je pratila. Naša kuća je angažovana na razvoju projektu sa glavnim ciljem da se razjasni pitanje prava na scenario sa svih sedam pravnih naslednika – istakla je producentkinja Snežana van Houwelingen.

Završeno snimanje filma “Mrak” scenarste i reditelja Dušana Milića
Prestižni "Variety" najavio film i seriju po prozi Bore Stankovića
Snežana van Houwelingen

Pomenuta kompanija je dobila podršku Filmskog centra Srbije za razvoj i produkciju “Nečiste krvi”. Podršku projektu je odobrila i Radio televizija Srbije, koja je hitro prepoznala značaj i kvalitet scenarija. Planirano je da snimanje krene sledeće godine sa međunarodnom glumačkom podelom iz Srbije, Albanije, Grčke, Turske… Očekuje se da “Nečista krv” bude emitovana u zimu 2020/2021. godine.
Pomenuti tekst iz “Varietya” u celini možete pročitati OVDE.

E. A. / Izvor: FCS, Variety

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde