Kako je nastao vanvremenski hit “Ti si mi u krvi”

1
1146

Koliko je plodonosna bila saradnja Kornelija Bate Kovača i Zdravka Čolića potvrđuju brojne evergrin pesme koje su nastale kao rezultat njihovog zajedničkog delovanja.

ti si mi u krvi zdravko čolić“April u Beogradu”, “Jedna zima s Kristinom”, “Zvao sam je Emili” su samo neke od tih kompozicija. Jedna od najpoznatijih Čolinih, a po mišljenju mnogih možda i najlepša ljubavna pesma jugoslovenske pop muzičke scene, je “Ti si mi u krvi”. I takođe je nastala kao plod Zdravkove i Batine saradnje.

ZDRAVKO ČOLIĆ: Za mene nema penzije

Bata Kovač i Čola, Foto: Printskrin / YouTube
Bata Kovač i Čola, Foto: Printskrin / YouTube

Autor teksta je Kornelijeva supruga Spomenka. Budući da u to vreme, početkom osamdesetih godina prošlog veka, nije bila etabliran tekstopisac, Čolić je izrazio određene sumnje zbog njenog angažmana. Bata Kovač je insistirao da joj se pruži prilika, a u celu priču se uključio i Momčilo Bajagić Bajaga. Kornelije i Bajaga su razgovarali celo poslepodne, posle čega je Bajagić zaključio da Spomenki nije potrebna pomoć.

Tako je nastao svima poznati, generacijski hit, “Ti si mi u krvi”, za koji je muziku i aranžman uradio Kornelije. Objavljena je na izdanju iz 1984. godine, a tu su još bile i numere “Ruška” i “Ti možeš sve, al’ jedno ne”. Bio je to šesti samostalni Čolin album, koji Kovač i producirao.

Zdravko Čolić koncertom na otvorenom uvešće Sarajlije u 2018.

Kornelije i Spomenka Kovač sa ćerkama
Kornelije i Spomenka Kovač sa ćerkama

Anegdote vezane za nastanak ove pesme prisetio Kornelije Kovač.
– Kada sam Čoli pustio prvu verziju “Ti si mi u krvi” nije prošla, i reakcija je bila mlitava. Ali ne samo njegova – već i moja, mada to sebi nisam hteo da priznam. Ne zbog teksta u refrenu, već zbog vrste ritma odabranog da prati kompoziciju. Nisam hteo da se predam potpuno i odustanem od svojih aduta. Po savršenim Spomenkinim strofama očekivao sam da će se stvar razviti u željenom pravcu. One su imale snažnu poruku i verovao sam da će se rasplamsati emocije u refrenima. Bajaga je bio važan katalizator ideja dok su zajedno pokušavali da slože nešto dobro. Siguran sam da su Cigani čergari Spomenkina ideja, znajući za njenu ljubav prema muzici Cigana Ivanovića. Ali sam isto tako znao da su haremski čuvari Bajagino “maslo” – rekao je Bata.

Čola sa „Šljive su rodile“ prvi na evrovizijskoj top listi

"Korni grupa" u vreme kada je Zdravko Čolić bio pevač
“Korni grupa” u vreme kada je Zdravko Čolić bio pevač sastava

A o ovom vanvremenskom hitu Zdravko je svojevremeno izjavio:
– Gotovo da nema te žene kojoj se nisam zaklinjao da je upravo njoj posvećena pesma “Ti si mi u krvi”, ili “Ona spava”. Bez obzira kako su se zvale, sa razumevanje su prihvatale to što sam morao da joj promenim ime u pesmi – da nas ne otkriju.

Spomenka Kovač (1951-2005) je bila poznata i kao scenarista. Napisala je pesme za brojne izvođače. Među njima su i Bisera Veletanlić, Kemal Monteno, Neda Ukraden, Nina Badrić, Severina… Hit “Ti si mi u krvi”, plod rada bračnog para Kovač i neponovljivog Zdravka Čolića, još će dugo pratiti rađanje brojnih ljubavi.

E. A. Izvor: Radio Sarajevo

TI SI MI U KRVI

Pogledom me miluješ
k’o da me dodiruješ
i svaki put kao da je prvi
ja stalno mislim prestaće
iz čista mira nestaće,
al’ požuda ne prestaje
ti si mi u krvi.

Toliko dugih godina
uzimanja, davanja,
ostajem poslednji i prvi
zbog tebe sanjam Cigane
i smišljam slatke prevare
al’ đavo se ne predaje
ti si mi u krvi.

Ako te odvedu Cigani čergari,
ili te ukradu strašni haremski čuvari
ako te odvedu, ja ću da poludim
bez tebe ne umijem više jutrom da se budim.

Ako te odvedu sve će da se sruši
pamti me k’o prijatelja, čuvaj me u duši
i onda, kad misliš da je prekasno
za snove, za sve…

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde