Uz trubače i vatromet zatvoren “Nišville za zaborav”

0
24

Septembarsko izdanje održano je sa ograničenim brojem posetilaca. Sadržalo je nekoliko besplatnih muzičkih (Youth – Museum i Welcome stage) i flmskih programa (Movie stage i Kristina stage). Koncerte i filmske projekcije je, prema proceni direktora festivala, pratilo kao i prvo izdanje (1995. godine u Sali kluba Vojske), nekoliko hiljada posetilaca, uključujući i sve prolaznike koji su se zadržali i otpratili makar jedan koncert ili projekciju.

Uz trubače i vatromet zatvoren "Nišville za zaborav"
“South Rail Messengers”, Foto: Nišville/Zoran Ćirić

U nadi da se ovakvo izdanje festivala nikada više neće ponoviti – uz vatromet i zvuke trubača Gorana Cekića koji su sa niške Tvrđave na južnjački način izveli “Kada sveci marširaju” (When the saints go marching in), sinoć je u niškoj Tvrđavi završeno septembarsko izdanje Nišville festivala. Ovo je, inače, drugo izdanje manifestacije (posle avgustovskog ONLINE na Letnjoj pozornici i bez prisustva publike) tokom 2020. godine. Direktor festivala Ivan Blagojević ocenio je da je zbog globalne situacije sa virusom Covid-19, sigurno najteža godina kada je reč o organizovanju i realizovanju programa od osnivanja festivala.

Nišville 2020: Miloš Krstić dobitnik nagrade za životno delo
Orkestar Gorana Cekica Nisville
Orkestar Gorana Cekića na Nišville Jazzcycle-u, Foto: Nišville/Zoran Ćirić

– Od 17. do 20. septembra na Youth stage-u ispred Nišville jazz muzeja održano je 14 koncerata. Nastupili su Nišville youth Arkestra; Milan Petković Quartet; Glib; El Mejor; 4G’s; LAB Organ Trio; Dečji hor “Čarobna nota”; međunarodni omladinski JAIN (Jazz and Interculturalism) projekat podržanog od strane EACEA programa “Creative Europe” (četiri koncerta); Johny Quartet; South Rail Messengers. A, program je zatvorio sastav “Artan Lily”. U sklopu matine programa (17-19h) na Welcome stage-u (kod Česme kraljice Natalije) nastupilo je osam grupa (Godina Konja; Oposite Way; Hot Spot; Paradox; Rusty Strings; Tomycoustic; T.U.N.E; i Mokri Jazz). Na Kristina Stage-u je nastupilo četvoro pijanista koji su pratili neme filmove (Marija Antunović; Sofija Vukić; Aleksandar Mitić; Vuk Petrović), a na Nišville movie stage-u je prikazano 26 filmova – rekao je Blagojević.

Direktor je podsetio i da je prvog dana festivala u Gradskoj kući u Nišu uručena Nišville nagrada za životno delo proslavljenom džez pijanisti, kompozitoru, aranžeru, pedagogu, džez promoteru, istoričaru džeza i esejisti Milošu Miši Krstiću.

Mihailo Miša Blam dobio ulicu u centru Nišu

– Septembarsko izdanje ovogodišnjeg Nišville festivala smo, posle nastupa grupe “Artan Lily”, završili onako kako smo ga i otvorili – uz posluženje žute lubenice i muziku uživo sa Nišville Jazzcycle koji je tokom leta sve vreme bio parkiran ispred Nišville jazz muzeja – rekao je Blagojević.

Trubaci-na-niskoj-Tvrđavi foto zoran ćirić
Trubači na niškoj Tvrđavi, Foto: Nišvil/Zoran Ćirić

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde