“Utopljena duša” u BDP: Sergej Trifunović u ulozi Disa

0
632

Poetska drama Aleksandra Jugovića na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Vladislav Petković Dis
Vladislav Petković Dis

Poslednjih nekoliko sati života Vladislava Petkovića Disa pre potonuća broda “Italija”, njegova sećanja i košmari sa kojima se bori na brodu koji ga vodi u smrt tema su nove predstave “Utopljena duša”. Autor ove poetske drame je Aleksandar Jugović. Njemu je sudbina Disa višegodišnja inspiracija. Inače, ovo je Jugovićev treći dramski tekst koji se izvodi na sceni BDP-a. Reditelj predstave je Boban Skerlić, a premijera je 6. marta u Beogradskom dramskom pozorištu. Ukletog pesnika tumači Sergej Trifunović.

Utopljena duša BDP
Iz predstave “Utopljena duša” Foto: BDP

– Počinjem da se zaljubljujem u ovu predstavu. Igrati Disa je izazov od početka ovog istraživačkog rada. Još tragam za odgovorom ko je taj spektakularni čovek i mislim da ću svakim igranjem ovog komada dolaziti do nečeg novog – kaže Sergej, koji je na Crvenom krstu odigrao i prvu svoju predstavu “Slobodna teritorija”, kasnije i “Audijenciju”.

BDP premijerom predstave „Poslednji rok“ proslavilo 70. rođendan

On dodaje da je teško izdvojiti šta ga je posebno inspirisalo, jer su celokupan život i opus velikog pisca jedna velika inspiracija. A, Disa mnogi pamte kao autora besmrtnih stihova – “Možda spava”, “Tamnica”, “Nirvana”…

Utopljena duša BDP Sergej Trifunović u ulozi Disa
Sergej Trifunović u ulozi Disa i Milica Zarić koja tumači njegovu suprugu, Foto: BDP

– Zanimljivo je toliko toga. Na primer kada se venčavao, zaboravili su burme, pa su se snalazili. A onda, naravno, i njegova tragična sudbina. U kući mu je umrlo čak devetoro najbližih članova. Zanimljivo mi je da kada gledam njegove fotografije, Dis ne deluje tako mračan. Njegove oči su vedre i kao da se blago smeše. Mislim da je bio strašno duhovit. Poseban je slučaj. Ništa od tog mraka iz njegove poezije na slikama ne vidim. Dis je čovek koji je živeo to što je pisao. Nazivaju ga ukletim pesnikom, on to zaista jeste bio, kao da je sam tome težio i takvu sudbinu prizivao. Ali kao što sam rekao, ni u to nisam siguran. Verujem da će mi još sve postojati jasnije kako komad bude odmicao – istakao je Sergej.

Sergej Trifunović u mini filmu „Putevi“ grupe „Irie FM“
Utopljena duša BDP Sergej Trifunović u ulozi Disa
Iz predstave “Utopljena duša” Foto: BDP

Reditelj Boban Skerlić objasnio je da će fokus biti na subjektivnoj vizuri pisca kroz lična sećanja u kojima se prepliću san i java.
– Naša ideja je da čitava predstava bude jedna vrsta poetskog čina. Umesto da interpretiramo Disovu poeziju, da pokušamo da predstavimo tog pesnika koji je živeo svoju melanholiju u zagrljaju te izvesnosti smrti čitav svoj život – da nekako zavirimo u njegovu džigericu – rekao je Skerlić.

Pogledajte trejler za film „Volja sinovljeva“
Utopljena duša BDP Sergej Trifunović u ulozi Disa
Trifunović kao Dis, Foto: Printskrin Instagram / dick whisler

Dis je pevao u čamotnoj i ratovima razrovanoj zemlji. Njegovi stihovi su najčešće poticali iz noći provedenih sa seljacima po kafanama, ređajući čokanje i tabliće. Svaka plata trajala je samo jednu noć. Dis je u mladosti radio kao učitelj i carinski službenik, a bio je izveštač sa fronta u balkanskim ratovima iako vojsku nije služio. Pesnik je za vreme Prvog svetskog rata preživeo povlačenje preko Albanije, odakle je prebačen na Krf, a zatim transportovan u Francusku, gde je napisao svoju poslednju zbirku “Nedovršene pesme”. Pri povratku u Grčku, brod na kome je plovio potopila je nemačka podmornica kod Krfa 1917. godine. “Utopljene duše” bila je, inače, prva Disova knjiga pesama koju je objavio 1911. godine.

Premijerom muzičkog spektakla „Zojkin stan“ otvorena nova sezona BDP

U predstavi, pored Trifunovića, igraju i Milica Zarić, Igor Damjanović, Nemanja Stamatović, Ivana Dudić i Lako Nikolić. Dramaturg je Kristina Đuković, a scenograf Nemanja Petrović. Kostimograf je Tatjana Radišić, dok je scenski pokret bio zadatak za Mariju Milenković.

J. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde