“Ustani i hodaj” Matjua Firmina najbolji film 8. Bosifesta

0
107

Na zatvaranju 8. Bosifesta (Beogradski internacionalnoi filmski festival osoba sa invaliditetom) 12. oktobra uveče su u Amfiteatru Sava centra dodeljene nagrade najboljim ostvarenjima.

Bosifest 2017 Foto: Promo
Darko Ivić sa Anicom Dobrom i nagrađenima, Foto: Promo

Gran pri osvojio je francuski dokumentarni film “Ustani i hodaj” Matjua Firmina. Nagradu za najbolju režiju dobio je “Daniel” Anastazije Dobrovske (Poljska), a za najbolji scenario “Poslušaj tišinu” Mariam Čačije (Gruzija). Specijalna priznanja pripala su filmovima “U drugom svetu” Ane Bedinske (Poljska); “Dva sveta” Macleja Adameka (Poljska); i “Moj brat heroj” Jonatana Nirua i Enoša Kaselua (Izrael).

Anica Dobra član žirija filmskog festivala Bosifest

Bosifest 2017 Foto: Promo
Matju Firmin i članovi žirija Anica Dobra i Radoslav Zelenović, Foto: Promo

Dobitnik Gran prija Matju Firmin, koji u svom filmu prikazuje kako se izborio sa paraplegijom, izjavio je da je srećan zbog nagrade, a pre svega zbog prilike da film prikaže i van Francuske. On se zahvalio Bosifestu što baca pozitivno svetlo na probleme osoba sa invaliditetom.

Na Kolaracu prvi koncert u mraku

Bosifest 2017 Kadar iz filma Ustani i hodaj
Kadar iz filma “Ustani i hodaj”, Foto: Promo

– Svi mi imamo duboko u sebi snagu da se borimo. Važno je to znati. Bio sam pesimista, ali ako sam ja mogao da pronađem tu snagu, onda to svako može. Ipak, ne bih bio tu bez pomoći svojih prijatelja, ali i javne zdravstvene službe. Zato svi treba da branimo javni zdravstveni sistem – poručio je Firmin.

Rediteljka filma “Daniel”, Anastazija Dobrovska, uz zahvalnost organizatorima Bosifesta, takođe je istakla značaj ovog festivala zbog fokusa na osobe sa invaliditetom.

Emiru Kusturici nagrada „Živojin Žika Pavlović“

Nagradu za scenario primila je asistentkinja autorke Mariam Čačije. Dobitnica specijalnog priznanja Ana Bedinska istakla je da joj ono mnogo znači jer je prvi put u konkurenciji na nekom festivalu, te zahvalila Bosifestu, kao i junakinji filma Kaši, što ju je pustila u svoj svet. Druga dva specijalna priznanja biće uručena naknadno.

Bosifest 2017 Foto: Promo
Uručenje nagrada najboljima, Foto: Promo

Članica žirija Anica Dobra je naglasila da bi želela da svi dobiju nagrade.
– Hvala vam na inspiraciji, na snazi. Neverovatno je da jedan ovakav festival postoji u našem gradu. To je jedan od dobrih razloga zašto treba ostati ovde – rekla je ona obraćajući se mnogobrojnoj mladoj publici.

Priča o beogradskom podzemlju: Počinje snimanje filma „Južni vetar“ sa Milošem Bikovićem

Radoslav Zelenović je izjavio da je drugi put u žiriju Bosifesta i da je postao ozbiljan fan ove vrste filmova, pogotovo što je imao prilike da sretne njihove autore i aktere.
– Ovim filmovima nije potreban prevod, sa koje god strane sveta da dolaze potpuno vam je jasno koji su problemi te osobe i kako se sa njima nosi. Mislim da na Bosifestu ni ne treba dodeljivati nagrade, jer su svi autori ovih filmova i njihovi junaci pobednici – istakao je on.

STEFAN MILENKOVIĆ: Bez strasti za umetnošću nemoguće je uspeti

Anica Dobra i Darko Ivić Bosifest 2017
Anica Dobra i Darko Ivić, Foto: Bosifest / Nemanja Đorđević / Promo

Direktor Bosifesta Darko Ivić izrazio je zadovoljstvo zbog velikog broja srednjoškolaca i studenata koji su pratili Festival, kao i uverenje da će filmovi koje su videli uticati na njihovo razmišljanje, kako sada, tako i kada postanu političari, novinari, doktori, umetnici…
– Važno je da budemo ljudi jedni prema drugima, da imamo empatiju ne samo prema osobama sa invaliditetom, nego prema svima. To je cilj našeg Festivala – rekao je on.

Ivić je zahvalio profesorima, đačkim i studentskim parlamentima za organizovanu posetu, kao i članovima žirija na podršci, zatim hotelima koji su ugostili strane autori, a takođe velikoj grupi volontera.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde