Uspešno završen 7. Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest

0
83
Uspešno završen 7. Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest

Sedmi Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest održao se u Vranju 7. i 8. decembra u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje.

Ovogodišnji P(h)antomfest je uspešno završen nastupom američkog pantomimičara, Roberta Posta, u subotu uveče, pred prepunom salom Doma vojske. On je predstavom “Postovo komično pozorište” i originalnom fuzijom pantomime, plesa, teatra pokreta i glume oduševio sve prisutne.

P(h)antomfest 2019: Poznati američki pantomimičar Robert Post dolazi u Vranje
Uspešno završen 7. Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest

“Postovo komično pozorište”, Foto: Promo

Postova komedija, kao univerzalni jezik u svakoj kulturi, izazvala je 
salve smeha, oduševljenja i aplauza da bi na kraju bio ispraćen 
ovacijama. Bilo je predivno videti kako različiti Postovi likovi i 
karakteri izazivaju istu reakciju kod Vranjanaca bez obzira na godine; kako se deca i njihovi stariji sugrađani smeju i raduju na isti način. A, što pokazuje da je smeh na izvorni način preko potreban i lekovit u današnje vreme.

"Postovo komično pozorište", Foto: Promo
“Postovo komično pozorište”, Foto: Promo

Dan ranije, Post je u punoj sali Američkog kutka pri Javnoj biblioteci “Bora Stanković” održao prezentaciju-diskusiju na temu “Post(ovi) sa puta”. Tada je pričao o svojoj karijeri i putovanjima, umetnosti i pokretima. Na kraju su svi prisutni naučili i grupno izveli Postov pokret “šala koji se vijori oko vrata na vetru”.

Ivica Klemenc dobio nagradu Svetske organizacije pantomimičara
"Krug života", Foto: Promo
“Krug života”, Foto: Promo

– Svi mi iz organizacije festivala veoma smo srećni što smo naš festival organizovali po sedmi put. Svake godine se trudimo da našoj publici predstavimo nešto novo što do sada nisu imali prilike da vide. Tako je bilo i ove godine. Počev od toga da pantomimu prvi put gledamo zimi, pa do neverovatnog raspona scenskog izraza. On se ovde godine kretao od klasične pantomime do moderne komedije i eksperimentalnog programa “Pantomima izlazi na ulicu”. Naša misija da kroz umetnost radimo na rušenju barijera i brisanju razlika među ljudima se nastavlja. Puna sala Doma vojske za sve programe festivala govori nam da smo na pravom putu – izjavio je Nebojša Novković, direktor P(h)antomfesta.

Uspešno završen 7. Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest
Pantomima je bila u Vranju na svakom koraku, Foto: Promo
“Odluke” u izvođenju gluvih i nagluvih glumaca na P(h)antomfestu u Vranju

Članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje pojačani svojim prijateljima pred punom salom Doma vojske prvog festivalskog dana, 7. decembra, imali su premijeru svoje predstave “Odluke”. Kroz šest pantomimskih etida pokazali su težinu donošenja odluka, pravih ili pogrešnih, i njihov uticaj na donosioca i njegovu okolinu. Ma koliko današnji svet bio prepun maski one na kraju moraju pasti i pokazati pravu suštinu stvari.

Uspešno završen 7. Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest
Učenici sa pantomimičarem, Foto: Promo
Dušan Pop Đurđev i Vjeslav Hejno dobitnici Nagrade za životno delo “Mali princ”

Ove godine prvi put na sceni zajedno su igrali gluvi i nagluvi i čujući glumci. Na taj način je festival postigao svoju suštinu – potpuno brisanje razlika među ljudima kroz umetnost, u ovom slučaju između gluvih i čujućih ljudi. Publika nije mogla da u predstavi prepozna ko je ko, što je uostalom i potpuno nebitno. Svi su oni zajedno i svako od njih ponaosob podjednako dobro mimikom lica i pokretom tela ispričali univerzalnu ljudsku priču. I, za to dobili gromoglasan aplauz od publike za svoju umetnost koja se sedmu godinu zaredom nadgrađuje i evoluira.

Dušici Novaković nagrada za najboljeg mladog glumca na Festivalu monodrame
Uspešno završen 7. Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest
“Odluke”, Foto: Promo

Mladi bugarski pantomimičar Filip Dončev je u petak uveče izveo predstavu “Krug života”. On je klasičnom pantomimom prikazao u predstavi jedan ljudski život i sve uspone i padove običnog čoveka u njemu. Glavni motiv je nada: nada u bolje sutra; nada u ostvarenje pojedinih želja i snova; i na kraju nada u pobedu nad smrću i u besmrtnost, gde se krug završava i počinje bezvremeni kontinuum čovekove borbe za pronalaženjem svog mesta u ovom svetu.

Na tragu najboljih iskustava i tehnika izvođača koji su stvarali istoriju svetske klasične pantomime, mladi Filip je vranjsku publiku naterao da se zapita čime ih je ispratio u kišovitu noć. Zauzvrat je dobio odličnu reakciju publike koja je netremice pratila svaki njegov pokret.

“Kralj valcera” Andre Riu 22. maja u Štark areni

Dugogodišnji prijatelj festivala Meto Janakievski bio je i ove godine u Vranju. On je u prostorijama Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih i ispred njih u okviru programa “Pantomima izlazi na ulicu” održao 8. decembra eksperimentalni program “Čajanka kod prijatelja”. Vranjanci su imali priliku da popiju čaj sa pantomimičarom, vide prostorije organizacije gluvih i upoznaju se sa njenim članovima i tako steknu nove prijatelje.

Uspešno završen 7. Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest
Foto: Promo

U veselom druženju pio se čaj, pravi i pantomimičarski, igrao se šah… a činjenica da je u obližnjoj osnovnoj školi u subotu bio radni dan na prostoru ispred prostorija udruženja, napravila je pravi praznik smeha, radosti i pantomime.

Izabrane ličnosti životnog stila 2018: Nagrađeni Branka Veselinović, Milan Vlajčić, odbojkašice Srbije…

Festival su ove godine podržali: Ministarstvo kulture Republike Srbije;  Grad Vranje; i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde