26. FEF Palić: Uručenjem nagrada Grliću i Kreki svečano otvoren festival

0
31

Publici će biti predstavljeni filmovi iz svih krajeva Evrope, a većina će imati svoju srpsku i regionalnu premijeru.

26. FEF Palić: Uručenjem nagrada Grliću i Kljakoviću svečano otvoren festival
Mnogobrojna publika na Letnjoj pozornici na Paliću na otvaranju Festivala, Foto: FEF Palić

Uručenjem nagrada “Aleksandar Lifka” ovogodišnjim laureatima, hrvatskom reditelju Rajku Grliću i srpskom scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki, u subotu, 20. jula, na Letnjoj pozornici Palić svečano je otvoren 26. Festival evropskog filma Palić. Do 26. jula Festival će se održavati na više lokacija na Paliću i u Subotici. Brojnoj publici se najpre obratila Timea Horvat, zamenica gradonačelnika Subotice. Ona je svim prisutnima požela dobrodošlicu.

26. FEF Palić: Predstavljen Glavni program, devet filmova u trci za nagrade

– Dobrodošli u svet sedme umetnosti koju 26. put u naš grad donosi filmski duh Evrope. Ovo je još jedna prilika da se vrhunski autori i filmski stvaraoci susretnu, razmene iskustva i pokažu mnogobrojnoj publici kako su Evropu današnjice i vreme u kome živimo preslikali na filmsko platno. Festival evropskog filma Palić je za Suboticu kulturna manifestacija prvog ranga, jer su zahvaljujući ovom festivalu u našem gradu četvrt veka unazad boravili najveći evropski kinematografi. Ovaj festival svake godine okupi oko 20 i 25 hiljada ljudi, dolazi preko 200 filmskig profesionalaca, dok 100 novinara prati film. Vetar u leđa od samog osnivanja dala su najveća imena domaće kinematografije i tome im se u ime grada zahvaljujem! – rekla je Horvatova.

26. FEF Palić: Najbolji evropski dokumentarci i kratkometražni filmovi stižu u Srbiju
26. FEF Palić: Uručenjem nagrada Grliću i Kljakoviću svečano otvoren festival
Radoslav Zelenović uručio je Nagradu “Aleksandar Lifka” Miljenu Kljakoviću Kreki, Foto: FEF Palić

Ivana Dedić, pomoćnica ministra za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, istakla je značaj kontinuirane podrške koju festival dobija.
– Sa velikim zadovoljstvom i ne skrivajući ponos želim da istaknem da je Ministarstvo kulture i ove godine podržalo realizaciju ove značajne manifestacije. Nakon više od četvrt veka treba se podsetiti da je ova manifestacija nastala u teškim vremenima kada su sa mape kulturnih dešavanja nestali veliki festivali bivše države, u vreme ekonomskih sankcija koje su posebno pogodile našu međunarodnu kulturnu razmenu. Nastao u takvom periodu, naredne dve i po decenije Palićki festival bilo je mesto okupljanja filmskih stvaralaca i smotra filmskog stvaralaštva. A, publika je imala priliku da se upozna sa najnovijim i najznačajnijim filmskim ostvarenjima. To jeste uspeh i to dokazuje i posebno priznanje koje je ovaj festival dobio pre dve godine, kada je uvršten u pet najznačajnijih manifestacija ove vrste u Evropi. Festival je mesto okupljanja mladih filmskih umetnika, studenata i profesionalaca, kao i amatera i filmskih entuzijazista, koji unapređuju svoje stvaralačko znanje. Ovde stvaramo budućnost srpske i svetske kinematografije kojoj i pripadamo! – kazala je Ivana Dedić.

26. FEF Palić: Takmičarski program “Paralele i sudari”

Tokom ceremonije svečanog otvaranja festivala predstavljen je žiri koji će odabrati nagrađene u takmičarskoj selekciji Paralele i sudari; Međunarodni žiri kritike FIPRESCI; i žiri Glavnog programa koji će dodeliti nagrade “Zlatni toranj” za najbolji film; “Palićki toranj” za najbolju režiju; i Specijalno priznanje žirija.

26. FEF Palić: Uručenjem nagrada Grliću i Kljakoviću svečano otvoren festival
Rajku Grliću priznanje je uručio Dušan Kovačević, Foto: FEF Palić

“Lifkinim” laureatima u čast prikazani su kratki dokumentarni film “Magija scenografije” Slobodana Ivetića o Miljenu Kljakoviću Kreki, kome je nagradu uručio direktor festivala Radoslav Zelenović; kao i osvrt na višedecenijsko stvaralaštvo Rajka Grlića, kojem je dostignuće za izuzetan filmski doprinos dodelio predsednik Saveta festivala, akademik Dušan Kovačević. Time je festival zvanično otvoren.

26. FEF Palić: Gost festivala zvezda elektronske muzike DJ Džejms Lavel

– Prošlo je 26 godina od osnivanja ovog festivala, pa je bilo i vreme da jedan filmski scenograf dobije nagradu. Zahvaljujem se svima koji su odlučivali o ovoj nagradi, svima koji su prepoznali veliki trud i veliki rad – kvalitet pre svega, i značaj filmske scenografije! – rekao je Kreka.
Rajko Grlić zahvalio se na uručenoj nagradi rečima:
– Hvala vam na dolasku, na aplauzu, hvala vam što gledate filmove. Hvala ovom festivalu. Od ovakvog festivala čovek dobije priznanje jednom, i puno mi to znači.

25. FEF Palić: “Zlatni toranj” filmu “Devojka”
26. FEF Palić: Uručenjem nagrada Grliću i Kljakoviću svečano otvoren festival
Uručenjem nagrada “Aleksandar Lifka” otvoren je 26. FEF Palić, a nakon odgledanih filmova žiri će odlučiti ko će biti ovogodišnji laureati ostalih priznanja, Foto: FEF Palić

Grlić se, u neformalnom tonu, obratio i dramskom piscu i scenaristi Dušanu Kovačeviču, koji mu je uručio nagradu.
– Pre nekih 30 godina smo nas dvojica znali plivati i roniti oko Lastova. Naše zadnje leto sam mu ostavio peraja i masku. Ja sam očekivao uz ovu nagradu i peraja i masku. Napraviću još jedan film samo da se dokopam te maske.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja i dodele nagrada, u okviru Glavnog programa, van konkurencije, prikazan je najnoviji film Pedra Almodovara “Slava i bol”. Ovo ostvarenje je na nedavno održanom Kanskom festivalu Antoniu Banderasu donelo nagradu za najbolju mušku ulogu. Film prati priču mladog reditelja koji preispituje sve izbore koje je donosio u životu dok mu se svet ruši, a sadašnjost i prošlost prepliću.

25. FEF Palić: Filmu “Devojka” osim nagrade stručnog žirija i “Gorki list” publike

Među 130 evropskih filmskih naslova koji će biti prikazani u 12 programskih celina, tokom sutrašnjeg festivalskog programa, u nedelju 21. jula, publika će moći da pogleda i projekcije francuskog filma “Jadnici” (Ladj Ly ); i slovenačkog ostvarenja “Neću da budem luzerka“ Urše Menart u sklopu Glavnog programa. Između ostalih, biće održane i projekcije mađarskog filma “Ruben Brandt, Kolekcionar” (Milorad Krstić); i poljskog ostvarenja “Kler” (Wojciech Smarzowski) iz selekcije Paralele i sudari; “Zelena laž” (Werner Boote) iz izbora Eco Dox; “Juče” (Danny Boyle) iz odabira Velikani evropske kinematografije; kao i dokumentarac “Varda od Anjes” u okviru Novog evropskog dokumentarnog filma.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde