Uručene nagrade “Neven”, priznanja za književnost za decu i mlade

0
41
Uručene nagrade "Neven", priznanja za književnost za decu i mlade

U Skupštini Beograda uručene su nagrade “Neven”.

Ovo je najstarije priznanje za književnost za decu i mlade u zemlji i regionu, koju dodeljuju Prijatelji dece Srbije. Tradicionalno u Dečjoj nedelji uručeno je i priznanje “Dobra igračka”.

Nagrada “Raša Popov” Ljubivoju Ršumoviću Ršumu
Uručene nagrade "Neven", priznanja za književnost za decu i mlade
Nagrada “Neven” za beletristiku Vesni Aleksić, Foto: Prijatelji dece Srbije

Nagrada “Neven” za beletristiku pripala je romanu “Sazvežđe violina” Vesne Aleksić, u izdanju Kreativnog centra. To je emotivna priča o odrastanju, prijateljstvu, umetnosti, ratu i pop-kulturi.
– Dvadeset godina je prošlo od rata i od bombardovanja, pojavila su se nova deca koja nemaju pojma o tome, i njima je namenjena ova knjiga. Ovde se govori o nekim tragičnim danima, ali knjiga svakako ima tu optimističnu poruku da je ono što nas može uvek spasti, muzika – rekla je za RTS Vesna Aleksić.

15. Kids Fest otvara “Čuvena invazija medveda na Siciliju”
Uručene nagrade "Neven", priznanja za književnost za decu i mlade
Nagrada “Neven” za ilustraciju, pripala je Aleksandru Zolotiću, Foto: Prijatelji dece Srbije

Aleksandar Zolotić nagrađen je za ilustraciju knjige “Neko se uselio u onu staru vilu” Uroša Petrovića, u izdanju “Lagune”. Njegov rad je filmičan, sa raskošnom scenografijom, jakog kolorita i dobro je usklađen sa tekstom.
– Prenositi Urošev svet u vidu crteža na papir je bilo jako zanimljivo. Posebno što je u ovoj situaciji to bio jedan posebno izmaštan svet koji se graniči malo sa stimpankom, sa nečim što se možda ne sreće toliko u našem izdavaštvu. Imao sam potpunu slobodu. Likovi su bili fenomenalni, potpuno drugačiji od bilo čega što sam radio do sada – kaže Zolotić.

Fondacija “Deca – carevi sveta” prikupila novac za kupovinu ultrazvučnog aparata
Uručene nagrade "Neven", priznanja za književnost za decu i mlade
Nagrada “Neven” za popularnu nauku, pripala je Mariji Mišić, Foto: Prijatelji dece Srbije

“Neven” za popularnu nauku pripao je knjizi “Šest nemogućih stvari pre ručka” Marije Mišić, u izdanju Radio-televizije Srbije. Nastala je iz istoimene rubrike emisije Radio Beograda “Korak do nauke”, inspirisana krilaticom iz knjiga o Alisi, a u čast Luisu Kerolu.
– Šest nemogućih stvari su zapravo zanimljivosti, ono što ne izgleda moguće, verovatno a nauka kaže da je sasvim realno i objašnjava kako je realno i kako do toga doći – kaže Marija Mišić.

Kako je nastala dečja pesma “Pozdravite moga tatu” hora “Kolibri”

Priznanje i mogućnost korišćenja znaka “Dobre igračke” dobili su: društvena igra “Revolucija ključ” i didaktička aktivna tabla “Andramolje”.

E. A: / Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde