“Urnebesna tragedija” u Ateljeu 212

0
275

Pozorište Atelje 212 saopštilo je da počinje rad na novoj predstavi, čuvenom komadu Dušana Kovačevića “Urnebesna tragedija”.

 Foto: Atelje 212
Foto: Atelje 212

Probe predstave “Urnebesna tragedija” u režiji Marka Manojlovića počinju u ponedeljak 11. septembra, a premijera se očekuje početkom novembra na sceni “Mira Trailović” Ateljea 212. U novoj predstavi igraju Branimir Brstina, Sonja Kolačarić, Branislav Trifunović, Anica Dobra, Amar Ćorović, Katarina Žutić, Nebojša Ilić, Branislav Zeremski i Radomir Nikolić.

MILAN KARADŽIĆ: Humor na Balkanu je hrabar, nije ulizički

URNEBESNA TRAGEDIJA Dušan KovačevićJedna od najuspešnijih drama Dušana Kovačevića, o porodičnim i ličnim tragedijama koje se dešavaju u naizgled običnim ljudskim životima, prvi put je izvedena 1991. godine, na sceni Zvezdara teatra, navodi se u saopštenju.

U međuvremenu komad „Urnebesna tragedija” intrigirao je brojne reditelje, otuda i veliki broj scenskih verzija ovog dela.

Fantastičan promotivni spot pozorišta „Ulysses“

– Drago mi je što će komad „Urnebesna tragedija” biti ponovo pročitan, ovoga puta na sceni Ateljea 212, kući u kojoj sam počeo svoj pozorišni život. Meni je Atelje 212 bio i ostao kao rodna pozorišna kuća – rekao je za „Politiku” dramski pisac Dušan Kovačević.

Velikan glume i drame Danilo Bata Stojković i Dušan Kovačević, Foto: Zvezdara teatar
Velikan glume i drame Danilo Bata Stojković i Dušan Kovačević; lik Vasilija u “Urnebesnoj tragediji” je svojevremeno sa velikim uspehom igrao Bata Stojković, Foto: Zvezdara teatar

Anica Dobra član žirija filmskog festivala Bosifest

– Šta se promenilo od te godine kada je pisan komad „Urnebesna tragedija” do danas? U suštini mislim da nije mnogo. Jer, komad je pisan uoči ratnih godina. Onda su došle te strašne godine rata sa svim posledicama koje do danas osećamo. Tada kada je taj komad rađen i postavljan na sceni Zvezdara teatra bio sam u jednoj delegaciji Beogradskog univerziteta koja je organizovala mirovne sastanke sa ambicijom, pokušajem da se studenti tri univerziteta: Zagreba, Sarajeva i Beograda negde sretnu i pričaju. Tokom tih proba predstave putovao sam na jedan od tih sastanaka, dva su pored ostalog bila u Beogradu, i ponavljao stalno ono što ponavljam i danas. Zapravo jednu te istu rečenicu: „Svaki loš razgovor je bolji od dobrog rata”. To je ujedno i moto ovog komada – kaže Dušan Kovačević. On napominje da nikada pozorišnim kolegama koji su radili njegova dela nije davao preterane sugestije i iznosio svoje lične želje.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde