Svetska premijera filma “Uprkos magli” Gorana Paskaljevića u Viljadolidu

0
137

Premijera osmanaestog igranog filma Gorana Paskaljevića, koji je na italijanskom jeziku, biće na 64. Međunarodnom filmskom festivalu u španskom gradu Viljadolidu.

Paskaljević na snimanju filma “Uprkos magli”, Foto: Srđa Marković

Međunarodna kopodukcija “Uprkos magli” (Nonostante la nebbia), novi je film proslavljenog srpskog reditelja. Ujedno, to je prvi Paskaljević film snimljen u celosti u Italiji.

Film Gorana Paskaljevića “Zemlja bogova” osvojio Gran pri u Bariju
Iz filma “Uprkos magli” – Donatela Finokjaro, Ali Musa Sarhan i Đorđo Tirabasi

Radnja filma se dešava u malom gradu u blizini Rima. Paolo, menadžer restorana, jedne kišne večeri pri povratku sa posla pronalazi promrzlo osmogodišnje dete na autobuskoj stanici. Odlučuje da ga povede sa sobom kući. Dečak se zove Muhamed i izbeglica je, prepušten sam sebi nakon što je izgubio roditelje tokom putovanja do Italije u gumenom čamcu. Paolo i njegova supruga Valerija pokušavaju da u malom Arapinu nađu utehu i neku vrstu zamene za svog rano preminulog sina Marka, ali sve više nailaze na otpor sredine i sopstvene porodice koja ne prihvata njihovu odluku da zadrže dečaka…

GORAN PASKALJEVIĆ: Film “Varljivo leto ’68” pošteno je zaslužio status kultnog ostvarenja

Glavne uloge u filmu, Valeriju i Paola, tumače italijanski glumci Donatela Finokjaro i Đorđo Tirabasi. Malog Muhameda glumi dečak Ali Musa Sarhan. U filmu igraju i drugi italijanski glumci, među kojima i Ana Galijena, Luiđi Diberti i Frančeska Kutolo. Manju ulogu ima i mlada srpska glumica Tamara Aleksić. Direktor fotografije je provereni Paskaljevićev saradnik Milan Spasić; film je montirao Uroš Timotijević; dok je muziku komponovao čuveni Vlatko Stefanovski. Reditelj filma Goran Paskaljević je napisao i scenario, a u tome su mu pomogli Filip David, Mark Alesi i Đuzepe Eusepi.

Zlatni pečat Kinoteke za nekadašnje studente praške filmske akademije
Iz filma “Uprkos magli”

Festival u Viljadolidu održaće se od 19. do 26. oktobra. Inače, ovaj španski grad je u izuzetno lepom sećanju Paskaljevića. Jer, na tamošnjem filmskom festivalu naš reditelj je već tri puta dobijao glavnu nagradu Zlatni klas. U Viljadolidu će “Uprkos magli” biti prikazan u okviru zvanične selekcije u kojoj se nalazi 18 ostvarenja. Posle toga su planirane projekcije na festivalima u Tunisu, Goi i Talinu. Datum srpske premijere biće naknadno saopšten.

Posle italijansko-srpsko-makedonsko-francuskog filma “Uprkos magli”, Paskaljević će režirati u Srbiji “Mačji krik”. Ovaj projekat je dobio podršku Filmskog centra Srbije i hrvatskog Filmskog fonda HAVC, kao i koproducenta kompanije “Zepter Internacional”.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde