UMUS: Nagrada za životno delo flautisti Ljubomiru Dimitrijeviću

0
209

umus nagrada za životno delo ljubi dimitrijevićuU ponedeljak 4. juna, u sali Udruženja muzičkih umetnika (UMUS) na Terazijama u Beogradu održaće se svečano uručenje Nagrade UMUS-a.

Žiri za dodelu godišnje Nagrade UMUS-a bio je sastavljen od muzičkih umetnika. U njemu su bili čembalistkinja Smiljka Isaković (predsednik), klarinetista Ante Grgin, violinista Jovan Kolundžija, dirigent Dragana Jovanović i sopran Jasmina Trumbetaš Petrović. Žiri je jednoglasno doneo odluku o dobitnicima nagrada za 2017. Nagrada za životno delo UMUS-a pripala je flautisti Ljubomiru Dimitrijeviću.

Nišville: Bubnjaru Lazaru Tošiću nagrada za životno delo

Dirigent Predrag Gosta nagrađen je za najbolje muzičko-izvođačko ostvarenje – za dirigovanje Monteverdijevom operom “Orfej” u Madlenianumu 18. novembra. A, violončelista Filip Tomić (26) proglašen je najuspešnijim mladim umetnikom u protekloj godini.
Nagrada UMUS-a dodeljuje se svake godine, povodom dana Udruženja muzičkih umetnika Srbije (7. april), ove godine 48. put. Sastoji se od diplome i novčane nagrade koju finansira Ministarstvo kulture Srbije, dok mladi umetnik pored diplome dobija solistički koncert u organizaciji UMUS-a.

Sanja Ilić i „Balkanika“ objavili album „Stand Up“
ljuba dimitrijević fb
Ljubomir Dimitrijević, Foto: Facebook / Balkanika

Ljubomir Dimitrijević (1952) je muzički pedagog i koncertni umetnik. Svira pored moderne flaute i dvadesetak starih srednjovekovnih, renesansnih i baroknih duvačkih instrumenata, kao i sve duvačke narodne instrumente. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Beogradu 1973. u klasi prof. Jakova Srejovića. Kod istog profesora završio je i postdiplomske studije 1976. Koncertnom delatnošću se bavi od 1972. godine. Od 1973. bavi se pedagoškim radom. Kao profesor flaute u srednjoj muzičkoj školi “Josip Slavenski” postigao je veoma zapažene rezultate, njegovi učenici su osvojili veliki broj nagrada. Autor je udžbenika “Škola za flautu” za nastavu falute u osnovnoj muzičkoj školi.
Posebnu oblast u okviru koncertne delatnosti Ljubomira Dimitrijevića predstavlja rad na istraživanju i prestavljanju muzike Srednjeg veka i Renesanse. Jedan je od osnivača ansambla “Renesans” (1968) i “Ars nova” (1985). Član je i “Balkanike”, sa kojom je nedavno predstavljao Srbiju na “Pesmi Evrovizije”. Osnivač je festivala flaute pod nazivom “Flauta uvek i svuda”, koji se od 1994. održava u Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde