Odlazak jednog od najvećih srpskih reditelja: Umro Dušan Makavejev

0
113

Napustio nas je još jedan veliki umetnik.

Odlazak jednog od najvećih srpskih reditelja: Umro Dušan Makavejev
Dušan Makavejev, Foto: Printskrin YouTube

Proslavljeni srpski reditelj i scenarista Dušan Makavejev preminuo je 25. januara ujutro u Beogradu, u 87. godini.
Rođen je 1932. u Beogradu. Roditelji su mu bili Sergije Makavejev i Jelka rođena Bojkić, prva žena diplomirani veterinar u Jugoslaviji. Diplomirao psihologiju i filmsku režiju. Pedesetih godina bio je jedan od najistaknutijih kinoklubaša. Tada nastaju njegova prva filmska ostvarenja među kojima i horor “Pečat” (1956) u kojem igra Jovan Ćirilov.

47. FEST: U selekciji Srpski film “Delirijum tremens”, “Šavovi”, “Slučaj Makavejev”…

Jedan je od osnivača filmskog crnog talasa, filmova kojima je kritikovao trulo društvo, kako komunističko, tako i kapitalističko: dokumentarac “Parada” (1962); igrani filmovi “Čovek nije tica” (1965); “Ljubavni slučaj illi tragedija službenice PTT” (1967); “Nevinost bez zaštite” (1968); “Nedostaje mi Sonja Heni” (1972); “Sweet Movie” (1973); “Gorila se kupa u podne” (1993)…

Odlazak jednog od najvećih srpskih reditelja: Umro Dušan Makavejev
Ranko Munitić, Dušan Makavejev i Ranko Munitić, Foto: TVNS

Kao pristalica i veliki poznavalac dela psihologa Vilhelma Rajha, često je njegova učenja komponovao u svoje filmove. Makavejev film “W.R. Misterije organizma” (1971) u stvari je bila posveta ovom nikad dovoljno priznatom revolucionaru-psihologu. Ovaj film je bio “u bunkeru” 16 godina (od 1971. do 1987.).

Zbogom, Šicere: Preminuo glumac Miodrag Radovanović Mrgud

O opusu Dušana Makavejeva napisane su brojne knjige, a Raša Popov je njegovom talentu posvetio i pesmu.

Bio je i urednik listova “Student”, “Književne novine” i “Danas”. Bavio se i pisanjem za mnoge časopise. Imao je zapaženu ulogu u studentskim demonstracijama 1968.

Odlazak Gige Moravca: Preminuo glumac Marko Nikolić
Odlazak jednog od najvećih srpskih reditelja: Umro Dušan Makavejev
Dušan Makavejev, Foto: Vojislav Danilov

Dobitnik je velikog broja domaćih i stranih nagrada: Oktobarska nagrada Beograda; Srebrni medved u Berlinu; Srebrna arena u Puli; Luis Bunjuel u Kanu; Srebrni Hjugo u Čikagu; Zlatno doba Belgijske kraljevske kinoteke; “Filmska legenda” koju dodeljuje Festival filmova jugoistočne Evrope sa sedištem u Parizu… U septembru prošle godine promovisan je u počasnog doktora na Rektoratu umetnosti u Beogradu, zajedno sa Miodragom Tabačkim.

Preminula glumica i pevačica Ljiljana Šljapić

Dobitnik je velikog broja domaćih i stranih nagrada: Oktobarska nagrada Beograda, Srebrni medved u Berlinu, Srebrna arena u Puli, Luis Bunjuel u Kanu, Srebrni Hugo u Čikagu, Zlatno doba Belgijske kraljevske kinoteke, „Filmska legenda“ koju dodeljuje Festival filmova jugoistočne Evrope sa sedištem u Parizu.
Dušan Makavejev se poslednjih godina retko pojavljivao u javnosti, zbog narušenog zdravlja.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde