Umetnost sećanja: 6. Antika fest na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana

0
79

Posle dve godine pauze, manifestacija će se ponovo održati, i biće to njeno šesto izdanje. Smotru organizuju Narodno pozorište Timočke Krajine “Zoran Radmilović” i Udruženje “Dunavfest”, u saradnji sa Narodnim muzejom u Zaječaru.

Umetnost sećanja: 6. Antika fest na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana
U autentičnom ambijentu carske palate izvode se predstave na Antika festu, Foto: Narodni muzej Zaječar

6. Antika fest organizovaće se od 28. do 30. avgusta pod sloganom “Umetnost sećanja” na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana, u neposrednoj blizini Zaječara. Ove godine okupiće se više od 60 umetnika i stručnjaka iz oblasti pozorišta i arheologije.

– Program ovogodišnje smotre ima veze sa antičkim nasleđem, koje se revitalizuje savremenim produkcijama. Nit koja povezuje sve programe je priča o dva grada: Troji i Konstantinopolju. Tim preplitanjem sadržaja želimo da ukažemo koliko je važno da kultura opstane uprkos nasilju koje se svakodnevno događa – rekao je osnivač i umetnički direktor festivala Nebojša Bradić.

Završen 2. Viminacium fest: Zlatna fibula Mirjani Karanović
Umetnost sećanja: 6. Antika fest na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana

Publika će imati priliku da vidi tri predstave, od čega jednu gostujuću. Prvog festivalskog dana biće izveden komad “Žene iz Troje”, po tekstu Euripida, u režiji Nebojše Bradića i produkciji Narodnog pozorišta Priština, Pozorišta “Zoran Radmilović” iz Zaječara i Udruženja “Dunavfest” iz Beograda. Na programu će biti i “Opsada i pad Konstantinopolja”, po tekstu Mihajla Kritovula, u adaptaciji Gorana Markovića, a u izvođenju Tihomira Stanića i Hora Centra za kulturu “Zoran Radmilović”. Smotru će zatvoriti Homerova “Odiseja”, u dramatizaciji Damira Mahmutovića i režiji Vlade Keroševića, a u produkciji Akademije umjetnosti iz Tuzle.

6. Novi tvrđava teatar: Trijumf predstave “Kavkaski krug kredom”
Umetnost sećanja: 6. Antika fest na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana
Ove godine na Antika festu biće izvedene tri predstave, Foto: Narodni muzej Zaječar

Razgovor o novim pozorišnim praksama i antičkom tekstu vodiće Aleksandar Milosavljević, Ana Tasić, Vlado Kerošević i Nebojša Bradić. Biće predstavljeno i prvo srpsko izdanje drame “Car i Galilejac” Henrika Ibzena, koju je objavila “Akademska knjiga”; kao i delo “Metaarheologija” Staše Babić u izdanju “Klia”.

U autentičnom ambijentu carske palate, publika može da uživa u programu Antika festa. Brojni umetnici, koji su bili učesnici ove smotre, rekli su da je Feliks Romulijana inspirativna, nadahnjujuća i neponovljiva.

NEBOJŠA BRADIĆ: Vrednosti koje društvo treba da ima, donose pojedinci
Umetnost sećanja: 6. Antika fest na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana
Nebojša Bradić i Goran Marković, Foto: N1

Gamzigrad je arheološko nalazište blizu Zaječara antičke rimske carske palate Feliks Romulijane (lat. Felix Romuliana), koje se od 29. juna 2007. nalazi na UNESKO-voj listi Svetske baštine. Predstavlja rezidenciju rimskog cara Gaja Valerija Maksimijana Galerija (Gaius Valerius Maximianus Galerius; 293-311. g.), zeta Dioklecijanovog. Galerije ga je po svojoj majci Romuli nazvao Romulijana (Romuliana). Palata izgleda nikada nije dovršena… carevi IV veka su velelepni posed prepustili hrišćanskoj crkvi. Tokom V veka palata je razarana od strane varvara, a u VI veku Romulijanu je Justinijan I obnovio u vidu pogranične tvrđave. Nakon najezde Slovena krajem VI veka, nekadašnja carska rezidencija je napuštena. Moćan grad, na 6,5 ha, sa oko 20 utvrđenih kula, unutar raskošna palata. Podni mozaici se smatraju ravnima najboljim ostvarenjima kasnoantičkog doba u Evropi. Više o Feliks Romulijani OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde