Završen Gradić fest: Umetnost oživela usnulo Podgrađe

0
107

Podgrađe Petrovaredinske tvrđave oživelo je proteklog vikenda još jednom na izuzetan način. Uz pomoć umetnosti koja je u barkonu sredinu podno vekovnih zidina privukla posetioce u velikom broju, uprkos ne baš idealnim vremenskim uslovima. Završno veče Gradić festa, obeležili su nastupi umetnika različitih profila sa raznih meridijana, a dominirali su, uobičajeno muzika i film.

Gradić fest, Podgrađe, 2017Prohladna noć u Beogradskoj ulici, srećom bez padavina, počela je finalnom izvedbom polaznika radionice „Kako biti klovn“ pod mentorstvom znamenitog svetskog reprezenta ove scenske umetnosti – Žana Menigoa. Desetak lokalnih entuzijasta, budućih glumaca ili aktivnih igrača i performera, spremnih da ponesu tešku scensku šminku i crvene noseve, pobralo je velike aplauze. Najviše su tome doprineli najmlađi posetioci Gadića. Ništa manje burno nije bilo ni tokom akrobatskih bravura sa biciklima i vatrom u izvedbi kanadskog adrenalinskog dua Les Dudes. Nedaleko odatle, mladi pesnik iz Varaždina, Matko Abramić, sedeo je sa pisaćom mašinom. On je na licu mesta pisao pesme na poklon radoznalima, koji su mu zadavali teme uz pomoć samo jedne reči.

Programi Scenatorie za pun sjaj Gradić festa

Gradić fest, Podgrađe, 2017Među muzičkim poslasticama završne večeri Gradić festa, istakao se Akshani projekat furioznom etno džez svirkom, kao i holandsko-srpski duo “Trance’n‘dance” inovativnim pristupom trens muzici uz pomoć suptilne elektronike i izvornog aboridžinskog instrumenta diđeridu. Pored crkve Svetog Jurja pažnju su privukli još i najmlađi učesnik festivala, Čildado iz Tuzle, kao i njegova novosadska koleginica kantautorka Olivera Popović.

Gradić fest, Podgrađe, 2017Na Rampinom putu briljirala je domaća i internacionalna zvezda u usponu Luke Black, uz odličnu scensku izvedbu vokalnog dark elektro popa i raskošne kostime, kao i beogradski neo-poperi Herz, sa izvanrednim frontmenom Acom Šišićem. Kvalitetan zvuk i brojna poseta kod Beogradske kapije obeležili su nastupe hedlajnera poslednje večeri, rasviranih latino majstora “Mambo stars” i saundsistema koji je u Petrovaradin stigao sa predvodnikom domaćeg rege pokreta Hornsmanom Coyotom.

Veče puno umetnosti otvorilo Gradić fest

Beskrajan predponoćni šou u glavnoj ulici Podgrađa imali su i berlinski “The Trouble Notes”. Njihov ultratemperamentni akustični etno spektakl je podigao nivo adrenalina do neslućenih granica. I potrajao je do poslednjeg atoma snage oduševljenih srećnika u prepunom auditorijumu.

Gradić fest, Podgrađe, 2017U okviru Cinema City filmskog programa Gradić festa, veče je počelo projekcijama u zatvorenom bioskopu Beogradska indoor cinema. Prikazani su filmovi „Povratak“, režisera Predsraga Jakšića, “Zašto je Dragan napravio orkestar” Nikole Spasića , “Prljavština” Tereze Nvotove, i ostvarenje Zoltana Bičkeia “Snevani snegovi”. Na otvorenoj lokaciji Nazorova open air cinema veče je otvorio film koji je stigao iz dalekog Čilea. On govori o teorijama zavere i borbe “Adrijanin pakt”. Nakon njega publika je uz smeh uživala u filmu Nikole Koja “Stado”.

Američki trubadur na novosadskom Gradić Festu

Iza Beogradske kapije na lokaciji Kapija Open Air Cinema prikazana su tri filma. Prvo “Poslednja porodica” režisera Jana P. Matuszynskog, pa “Gimme Danger” Džima Džarmuša o muzičkoj legendi Igi Popu, i film iz Bolivije “Mračna lobanja” režisera Kiro Russoa.

Gradić fest, Podgrađe, 2017Na lokacija Rampin put open air cinema predstavljeni su filmovi selekcije “Up to 10.000 bucks”. Takođe, na ovoj lokaciji novosadskoj publici koja se odazvala u ogromnom broju premijerno je predstavljen film “Kontakt” Mihajla Obrenova. On prati novosadske muzičke subkulture u poslednjih 20 godina i broji neverovatnih 140 sagovornika.

Džez vizije krajem oktobra na 33. Beogradskom džez festivalu

Gradić fest, Podgrađe, 2017Žiri mladih, koji je svako veče, na lokaciji Rampin put open air cinema pratio filmove iz “Up to 10.000 bucks” selekcije doneo je konačnu odluku da je ovogodišnji dobitnik nagrade kratkometražni film “Leta” Erika Romera iz Škotske. Žiri je doneo odluku da su još dva filma ostavila poseban utisak. I to: “Videla sam te” iz Južne Koreje i “Prednji far” Ionut Gaga iz Rumunije. Publika koja je takođe glasala za ovogodišnjeg pobednika proglasila je film Nikole Spasića “Zašto je Dragan napravio orkestar”.

– Hvala svima koji su došli! Prvi dan bilo nas je više od 20 hiljada u Gradiću! Vreme nije bilo onako kako smo zamislili. Ali smo zajedno pokazali da nam kiša ne može ništa i zajedno smo uspeli da – Probudimo Gradić! – napisano je Facebook stranici Festivala uličnih svirača.

Bolji dani za Gradić bez saobraćaja

Bez saobraćaja intenziteta kakav je danas, Podgrađe Petrovaradinske tvrđave – Donji grad – Gradić čekaju bolji dani. Oni će doprineti da ovaj toponim iz XVIII veka postane poželjna destinacija u širem Dunavskom regionu. To je zaključak učesnika 2. Konferencije “Saobraćaj u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave / Od lokalnog ka regionalnom“, održane u okviru 17. Festivala uličnih svirača – Gradić festa.

Gradić fest, Podgrađe, 2017Vozovi koji su nekada prolazili Štrosmajerovom ulicom, takoreći kroz spavaće sobe i kuhinje njenih stanovnika, prava su sitnica u odnosu na četiri miliona vozila koja u XIX veku godišnje protutnji kroz Gradić. I to, tik pored građevina iz XVIII veka koje su obeležile postojanje Petrovaradinskog komuniteta, poput Magistrata, Zgrade Šajkaškog bataljona, Beogradske kapije, Stare kasarne (među najstarijim zgradama u Podgrađu), Kuće Bana Jelačića…

Učesnici konferencije iz raznih gradova, ustanova, različitih kvalifikacija, od arhitekata, konzervatora, urbanista, saobraćajnih inženjera, istoričara umetnosti do arheologa, usaglasili su stavove da bi reorganizacija saobraćaja u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave značila novu dimenziju života u ovoj baštini. I to su argumentovali primerima „moglo bi biti“, te primerima dobre prakse u Zagrebu, Budimpešti i Portu u Portugaliji. Saobraćaj ima svoje modalitete i dimenzije. Kada početkom proleća 2018. godine bude bio otvoren novi most na Dunavu kod Novog Sada (na mestu srušenog “Žeželjevog mosta”), pretpostavka je da će se za Podgrađe Petrovaradinske tvrđave – Donji grad – Gradić pronaći nova rešenja. A, kako bi se iz njegove glavne Beogradske ulice eliminisao saobraćaj razornog intenziteta za baštinu iz XVIII veka. U ovom kontekstu govorili su potpredsednik Pokrajinske vlade i sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković i predsednik Radne grupe za izgradnju objekata kulturne infrastrukture u okviru NS 2021 – Evropska prestonica kulture Darko Polić.

PR, Fotografije: Facebook / Festival uličnih svirača

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde