Umetnička dela Mike Antića: Izložba “Legende” u Galeriji Doma Vojske Srbije

0
357

Miroslav Mika Antić je tokom života priredio sedam izložbi svojih likovnih dela, a posthumno ih je organizovano još dvanaest.

Umetnička dela Mike Antića: Izložba "Legende" u Galeriji Doma Vojske Srbije
“Legende” u Galeriji Doma Vojske Srbije, Foto: Printskrin RTS

Izložba “Legende” svečano je otvorena u Galeriji Doma Vojske Srbije. Ona predstavlja prvo ujedinjenje umetničkih dela Miroslava Mike Antića, pesnika, umetnika i režisera, i Igora Antića, njegovog sina, vizuelnog umetnika. Velika galerija u kojoj su izloženi radovi Miroslava Antića biće otvorena do 27. oktobra, a delo Igora Antića u Maloj Galeriji publika će moći da vidi do 13. oktobra. Otvaranju izložbe prisustvovao je načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministartsva odbrane Republike Srbije kapetan bojnog broda Petar Bošković, kao i njen autor – Igor Antić.

Gde se kriju srpski slikari među ličnostima na svojim slikama?
Umetnička dela Mike Antića: Izložba "Legende" u Galeriji Doma Vojske Srbije
Igor Antić, Foto: Medija centar Odbrana

Predstavljajući publici dugogodišnje poznanstvo sa autorom izložbe načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministartsva odbrane Republike Srbije kapetan bojnog broda Petar Bošković citirao je Miroslava Miku Antića koji je svom sinu rekao da se boji neurednog uma. Načelnik je naglasio da se izuzetno sređen um autora, Igora Antića zaista nalazi u Maloj galeriji.
– Ja se zaista nadam, da će ove dve legende, koje su na ovom malom prostoru nastaviti jedan put, koji će pokazati budućim pokolenjima kako treba raditi i pokupiti ono što je najbolje od svog oca – rekao je Bošković.

DRAGAN RISTIĆ, grupa „KAL“: Koliko je Kusta pomogao Romima, toliko nam je i odmogao
Umetnička dela Mike Antića: Izložba "Legende" u Galeriji Doma Vojske Srbije
Foto: Medija centar Odbrana

Izložba “Legende” prvo je predstavljanje likovnog opusa Mike Antića u Beogradu. Jedinstvena je po tome što njegov sin prvi put pravi paralelu između likovnog rada svoga oca i sopstvenih dela.
– Jedini od uticaja koje do sada nisam spominjao je verovatno onaj najvažniji i najlogičniji. To je uticaj likovnog rada mog oca Miroslava Antića. Govoriti o tome je uvek najteže. Pogotovo kada analizu pravite vi sami i pri njoj pokušavate da izbegnete sve ono što je previše intimno i previše anegdotski. Trebalo je da prođe dosta vremena da se uopšte odlučim da napravim paralelu između naših razmišljanja i naših izraza. Ova izložba je prvi pokušaj da to uradim i to pokazujući načine na koje svaki od nas koristi tekst u svom umetničkom radu – rekao je Igor Antić.

Kako je nastao hit Tome Zdravkovića „Dotak’o sam dno života“
Umetnička dela Mike Antića: Izložba "Legende" u Galeriji Doma Vojske Srbije
Mikine slike, Foto: Printskrin RTS

Tekst je u likovnim delima Mike Antića bio neizostavan deo kompozicije. Radne verzije tekstova Mika je lepio na podlogu i preko njih slikao, tako da reči izviru iz dubine slika prekrivene slojevima lepka, boja i laka.
– Moja namera je da kroz ovu izložbu te slike sagledamo kao produžetak pesničke misli – rekao je Igor.

Miroslav Antić slikao je uglavnom noću, u samoći, i u jednom dahu. Iako je slikanje hranilo njegovu poeziju, bilo način da se izrazi, njegov likovni opus ostao je u senci poezije i filma.

Čudo kakofonije: 57. Oktobarski salon od 15. septembar do 28. oktobar
Umetnička dela Mike Antića: Izložba "Legende" u Galeriji Doma Vojske Srbije
Veštačke biljke Igora Antića, Foto: Printskrin RTS

Naziv “Legende” izložba je dobila po kartonima – legendama koje je Igor dodao slikama svoga oca, a na kojima se nalaze protumačene reči sa Mikinih dela.
Igor Antić je na ovoj izložbi izložio treću po redu nedovršenu formu – veštačku biljku na čijim granama se nalaze listovi sa pitanjima. A, glavni osvrt je na pojam kamuflaž. Autor je istakao da je i ova, kao i ostale njegove nedovršene forme, ne samo mehanizam za umnožavanje pitanja, nego i biljka koja vremenom raste i grana se.

E. A. / Izvor: Medija Centar Odbrana

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde