“Ulysses” 18. sezonu otvara koncertom Rade Šerbedžija, a zatvara Vlatko Stefanovski

0
269

I ovog leta na Velikim i Malim Brionima igraće se predstave i održavaće se koncerti.

ulysses brioni 18.sezona otvara koncert šerbedžijePozorište “Ulysses” na Brionima ovogodišnju, 18. sezonu otvara tradicionalnim velikim koncertom Radeta Šerbedžije i njegovim gostima 13. jula. Ovog puta gosti proslavljenog umetnika i osnivača teatra “Ulysses” su “Zapadni kolodvor i prijatelji”.

ulysses brioni 18.sezona otvara koncert šerbedžije
Rade Šerbedžija, Foto: Ulysses

Posle toga, 15. jula biće izvedena predstava “Rollercoaster” Katarine Đurđević. Kako su pojedini kritičari ocenili, reč je o iskrenom, hrabrom i duhovitom komadu. A, koji je koliko plesna toliko i dramska igra, sa mnogo fizičkih zadataka. Ovom predstavom je, inače, prošle jeseni otvorena sezona u Zagrebačkom plesnom centru.

RADE ŠERBEDŽIJA: Mislite i odlučujte svojom glavom
ulysses brioni 18.sezona otvara koncert šerbedžije
“Rollercoaster”, Foto Ulysses

Radnju nosi Lucija Šerbedžija, koja pleni šarmom i neposrednoću dok juri svoj beskonačni iskaz: to je monolog sastavljen od prisećanja naglas vlastitih misli i rečenica iz dnevne rutine. Putanja samohrane majke, koja ima brojne poslove, decu da spremi za školu, psa da prošeta, ne zna gde joj je auto, plata joj nije stigla, a mora i na probu… Glumica je umotana u plastičnu foliju poput namirnice, a tako su bandažirane i ostale dve protagonistkinje, Petra Valentić i Adrijana Barbarić Pevek. Njih dve nemim trzajima, pa i svojevrsnim akrobacijama, iskazuju neurozu vlastitu i civilizacije, uzalud pokušavajući da se oslobode čvrstog najlona… Onda se pojavljuju i muškarci na sceni…

Legende na Brionima: Pre tri decenije bili su u centru pozorišne pažnje
Pečat Borna Vujčić u režiji Lea Anastazija Fleger
Iz predstave “Pečat”

Pod vedrim pozorišnim nebom 16. i 17. jula biće izvedena predstava “Pečat” Borne Vujčića, koju je režirala Lea Anastazija Fleger. Premijerno je izvedena 2015. na Velikim Brionima, u njoj igraju Goran Grgić, Silvio Mumelaš, Katarina Strahinić. A, publika će saznajte zašto granica između utopije i distopije može biti sablasno tanka. Od 19. do 21. jula na Malim Brionima će biti reprizirana predstava “Antigona: 2000 godina kasnije”, koja je premijerno u “Ulyssesu” izvedena pre tri godine. Režirala je Lenka Udovički, uloge tumače Maja Izetbegović, Dženana Džanić, Rade Šerbedžija, Ermin Bravo, Damir Urban, Katarina Bistrović Darvaš, Jelena Lopatić…

„Volim te Šapice“ spojila glumca, MMA šampiona i dečiji hor
antigona 200 god kasnije 5
“Antigona: 2000 godina kasnije”, Foto: Ulysses

Ovogodišnji premijerni naslov na rasporedu je 27. jula, a biće na programu svakodnevno do 4. avgusta. Reč je o Euripidovim “Bakhama”. O ovoj predstavi još nisu objavljeni detalji. A, starogrčka tragedija “Bakhe” temelji se na mitološkoj priči o kralju Penteju od Tebe i njegovoj majci Agavi, odnosno kazni koju su primili od boga Dionisa zbog odbijanja da ga poštuju. “Bakhe” predstavljaju sintezu pesnikovih pogleda na bogove i religiju, drama puna straha i sažaljenja, blistavog lirskog zanosa. Ova tragedija može se smatrati protestom Euripida protiv bogoslužne mahnitosti.

Bokserske legende SFRJ na premijeri predstave „Doručak šampiona“
kultna monodrama se igra već 38 godina i izvedena je gotovo 1600 puta Glumac… je glumac… je glumac Zijaha A. Sokolovića
Kultna monodrama “Glumac… je glumac… je glumac” Zijaha A. Sokolovića igra se već 38 godina

Kao i svake godine na Brionima, publika će i ove sezone biti u prilici da gleda predstavu Zijaha A. Sokolovića “Glumac… je glumac… je glumac”. Na programu je 7. i 9. avgusta. Ova kultna monodrama se igra već 38 godina i izvedena je gotovo 1.600 puta! A, od 9. do 12. avgusta na tvrđavi Minor (Mali Brioni) izvodiće se legendarni “Kralj Lir”. Ova predstava je na programu od prve sezone, za njom i dalje vlada veliko interesovanje publike.
Zijah Sokolović gostovaće i 15. avgusta u pozorištu “Ulysses”, ovog puta sa predstavom “K’o bajagi, donijela me roda”.

“Shakespeare ljetne noći – Varijacije”

Od 16. do 18. avgusta na repertoaru je predstava “Shakespeare ljetne noći – varijacije” (režija Lenka Udovički), koja je premijerno izvedena pre dve godine. Sezona će se završiti izvođenjem gostujuće predstave studenata Glume i medija Sveučilišta u Rijeci “Dobri čovjek iz Sečuana” Bertolta Brechta 20. i 21. avgusta. Zatvaranje 18. sezone biće koncertom Vlatka Stefanovskog 23. avgusta.

Rade Šerbedžija donirao obnovu spomenika Teslinih roditelja
Kralj Lir
“Kralj Lir”, Foto: Ulysses

Teatar “Ulysses” osnovali su 2001. godine glumac i reditelj Rade Šerbedžija, i pokojni Borislav Vujčić, književnik i dramaturg. Zahvaljujući umetničkim, ali i prijateljskim vezama, u organizaciji “Ulyssesa” proteklih godina su u Hrvatskoj gostovali mnogi istaknuti inostrani glumci, reditelji, umetnici, od Angeline Jolie i Annette Bening do Amande Plummer i Caroline Jones.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde