U spotu za pesmu “Metak” Milana Mladenovića snimci iz Brazila iz ’94.

0
42

Milan Mladenović i Mitar Subotić Suba su početkom 1994. godine u Brazilu snimili kultni album “Angel’s Breath”. U to vreme snimljen je i video materijal, sa namerom da se upotrebi za spot za neku od pesama sa ovog izdanja. Ali, do realizacije spota nikada nije došlo. “Angels’s Breath” se pojavio, nažalost, kad Milan već nije više bio sa nama, u decembru 1994. Objavila ga je, kao svoje premijerno izdanje, izdavačka kuća “Imago Records”.

U spotu za pesmu "Metak" Milana Mladenovića snimci iz Brazila iz '94.
Suba i Milan u Brazilu, Foto: Zadužbina Milana Mladenovića / Maja Maričić

U produkciji Zadužbine Milana Mladenovića, a u režiji Marije Vukić, do sada neobjavljen materijal iskorišćen je 26 godina kasnije za ekranizaciju pesme “Metak”.

“Angel’s Breath”, kultni album Milana i Sube, doživeo je svoje reizdanje, u saradnji Zadužbine, porodice Mitra Subotića i izdavačke kuće “Croatia Records”. Sniman je u Subinom studiju “Wah Wah” u Sao Paulu početkom 1994. Pored Sube i Milana, u spotu za “Metak” pojavljuju se i brazilski muzičari Fabio Golfetti i João Parahyba. Oni su svirali i na albumu. Za snimanje i produkciju zaslužan je Suba, a za remastering Marko Perić.

Beogradski bend “dram” dobitnik nagrade “Milan Mladenović” za 2020.
milan mladenović ekv brazil
Milan u Brazilu 1994, Foto: Zadužbina Milana Mladenovića / Maja Maričić

– Ovo vreme je vreme ponovne podele, ponovnog usitnjavanja geopolitičkih celina, cepanja država i vreme lokalnih ratova! – stajalo je, s Milanovim potpisom, u propratnom materijalu na promociji “Angel’s Breatha” u “Barutani” na Kalemegdanu 1994. godine.
– Ovo vreme je takođe vreme u kom dominira uska specijalizacija u svim domenima ljudske aktivnosti – od nauke, preko privrednih grana, do umetnosti. Današnji čovek osuđen je da preko medija prima i doživljava ovaj svet kao kolaž čije pravo lice i celinu nije u stanju da sažme u konačnu viziju – istakao je tada Mladenović. Još je dodao:

“Škrtice” zatresle krcatu “Amerikanu” i zagrejale emocijama i energijom

– Ovaj projekat, nazvan po imenu sveplanetarnog kopna koje se vremenom razdvojilo u današnje kontinente, bavi se pokretanjem svesti o zajedničkom duhu planete Zemlje u njegovom originalnom obliku, onakvom kakav je postojao pre početka procesa raspada. Ritam, najstarija komponenta muzike, najstarije umetnosti, osnova je ovog projekta, dok preko njega plivaju i zvuci balkanskog etnosa, sa mesta koje je trenutno žarište iskonske borbe dobra i zla u ljudima. Ovaj poduhvat je nastavak mog rada na borbi protiv primitivizma u današnjoj kulturi, koji je uzeo maha uglavnom zbog nemilosrdnih političkih igara moći, koje su prouzrokovale sveopšte udaljavanje od spiritualnog.

“Sav moj bol” – Magi, Milan i EKV u pesmama, pričama, knjigama

Pod naslovom “Muzika četvrtog sveta”, isti materijal sadržao je belešku Mitra Subotića:
– Projekat za ovaj CD uradili smo Milan, Žoao, Fabio i ja. Sama činjenica da smo sva četvorica različiti i da posedujemo različite muzičke senzibilitete i iskustva, bila je izazov za stvaranje jednog zajedničkog projekta. Na generalnom planu bio je to brazilski projekat, na kome su se susreli evropski i brazilski muzički uticaji i izmešali se u nekim višim energetskim sferama. Sva ta četiri posebna jezika izgradila su jedan poseban, peti jezik. On je proizveo muziku bez tipičnog pečata ijednog od muzičara koji je svirao i učestvovao u kreiranju muzike. I zbog te mešavine, koja je nastala mešanjem četiri tipična pečata i stvorila peti, ja ovu muziku zovem muzikom četvrtog, a ne trećeg sveta.

“Artan Lili” dobitnik prve Nagrade “Milan Mladenović”

– U jednom momentu smo razmišljali da li sad, zbog ovog projekta, da promenimo ime, da ne bude više “Angel’s Breath”, jer je ono označavalo koncept između Milana i mene, a sad su bila u pitanju još dva muzičara. Odlučili smo ipak da i dalje zadržimo to ime. Jer, “Angel’s Breath” u stvari predstavlja priču o stvaranju čoveka iz blata, sličnu onoj u kojoj Bog stvara čoveka iz blata, udahnuvši mu potom život. Mi nismo snažni kao bogovi, ali uz anđelov dah, uz muziku koja je dah bogova, mi želimo da udahnemo u čoveka novi svet i novo iskustvo. Odlučili smo da i dalje zadržimo to ime, jer se prvobitni koncept koji smo Milan i ja imali ovim projektom produbio i otišao dalje u istraživanju novih, ne samo muzičkih već i emotivnih svetova u nama i oko nas.

Biografija Margite Magi Stefanović: “Magi – Kao da je bila nekad”

Opisivati muziku zabeleženu na ovom albumu bilo bi, kao što je sam Milan voleo da kaže, ne samo izlišno nego i nemoguće. Ona je bila rezultat interakcije četvorice ljudi različitih senzibiliteta i različitog porekla, koji su se sjajno međusobno razumeli. Upravo po liniji koju je Milan čitavog života zastupao: liniji spontanosti. “Angel’s Breath” je album za svetsko tržište, unapred osuđen da postane kolekcionarski raritet.
Album je objavljen kao CD i vinilno izdanje, a dostupan je i na svim streaming platformama.

METAK

Grad je pojeo srca
grad je popio krv
svi ovi garavi zalasci sunca
koji mi prave rupu u grudima

Grad je pojeo ljude
grad se širi u krug
samo klizi, klizi, klizi
klizi, klizi, klizi niz strme ulice

Ovaj put bi mogao trajati večno
gledati, upijati, graditi, razbijati
ovaj put bi mogao trajati večno
jahati sa sudbinom, jahati sa sudbinom

Metak me neće
metak mene neće

Ja sam dete planete
ja se osećam velikim
dok spavam ovde pod mostom
dok jedem đubre sa kontejnera
ja sam građanin sveta, ja kupujem zaborav

Brzo, brzo, brzo
brzo, brzo, brzo
u grotlo svemira

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde