U Skoplju tokom vanrednog stanja generalno čišćenje i sređivanje grada

0
32

U Severnoj Makedoniji je zbog pandemije Kovid 19 vanredno stanje produženo do 30. maja 2020, ali sa radovima se nije stalo.

U Skoplju tokom vanrednog stanja generalno čišćenje i sređivanje grada

Tako je u Skoplju je pored dezinfekcije svih gradskih površina aktuelan i građevinski poduhvat za sređivanje prostora i ulica oko Infektivne klinike zbog postavljanja montažne Kovid bolnice, a rađeni su i drugi projekti. Jedan od najznačajnijih je povezivanje centra grada preko direktnog izlaza na obilaznicu autoputa oko Skoplja.

Kako su neki delovi Beograda dobili ime: Đeram
severna makedonija 1

Gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov je “iskoristio” zabranu kretanja za generalno čišćenje i sređivanje grada postavljanjem bulevarskog zelenila.
Skoplje je bio grad lipa, međutim projektom 2014. godine, nakon seče zelenih površina, izgrađene su zgrade u barok stilu i mnoštvo spomenika, koji zbog lošeg kvaliteta predstavljaju problem oko održavanja.
Glavni trg Plostad je rasparčan na parcele i prodavao se privatnim kompanijama za hotele i tržne centre. Upravo zbog svih ovih situacija, javnost je zabrinuta.

Skopski bulevar dobija ime po Esmi Redžepovoj
sev makeonija 2

Dok se vodi sudski spor oko “glavnog trga”, gde je bio predviđen objekat Španske stepenice, gradonačelnik Šilegov je rekao da dok on vodi grad neće dozvoliti da niko više gradi na već zatrpanom Plostadu. Zahvaljujući sponzorima izgrađen je travnjak, i samim tim lepša zelena oaza za građane.

Trend vraćanja zelenila se nastavlja, a u centru grada napravljen je zeleni krov na Gradskom tržnom centru iz 1973. godine.
Zelena ofanziva po novim standardima u Skoplju se nastavlja očekujući etapno popuštanje mera, otvaranje granica, goste i turiste, ali prateći preporuke Ministarstva zdravlja za otvaranje svih komercijalnih objekta.

sev makedonija 3

Do ukidanja mera, građani se pridržavaju preporuka, restorani i kafići su zatvoreni, dok su u popuštanju prvih mera otvoreni tržni centri.
“Čekamo vas u Skoplju”, poručuje gradonacalnik Skoplja, advokat Petre Šilegov.

E. A./ Foto: PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde