“U raju iznad oblaka” novi studijski album grupe “Galija”

0
267

Galija album omotNovi album “Galije” biće u prodaji od 17. maja.

“U raju iznad oblaka” je dugoočekivani novi studijski album grupe “Galija”, u izdanju PGP RTS-a uz podršku promoterske kuće “Long Play”. Ovo izdanje je u produkciji legendarnog Saše Habića i na njemu je 10 novih pesama. Publika je već čula dve, koje su bile najavni spotovi – “Nešto me goni” i vizuelno raskošni “U raju iznad oblaka”, sniman na Islandu.

Posle potpisivanja izdavačkog ugovora u prostorijama PGP-a u Košutnjaku, rukovodilac PGP RTS-a Vladimir Graić je izrazio veliko zadovoljstvo što će “Galija” i svoj novi album objaviti za matičnu kuću. A, čime se nastavlja izuzetno uspešna saradnja započeta “Prvom plovidbom” još 1979. godine.

„Galija“ objavila spot za pesmu „U raju iznad oblaka“

– PGP RTS nastavlja sa trendom dovođenja najvećih zvezda naše muzičke scene pod svoje okrilje. Grupa “Galija”, zapravo nikada nije ni odlazila od nas, što nam čini posebno zadovoljstvo! Ovaj album je muzički fantastičan, bogat i sadržajan, i žanrovski najviše podseća na “rane radove” Nenada Milosavljevića – Neše Galije – izjavio je Graić.

Neša Galija i Vladimir Graić
Neša Galija i Vladimir Graić, Foto: Promo

– Ponosni smo na to što smo od početka diskografske karijere neprekidno vezani za PGP, sada evo već skoro 40 godina. Novi, 15. album “Galije” je, mogu slobodno reći, među našim najboljima. Pesme su pisane na sličan višeslojan način, kao na početku karijere. A, zvučno smo pravili neke nove slike i istraživali neka nova prostranstva – rekao je Neša Galija.

Jovan Maljoković objavio etno-džez album „Duša tanana“

Album će se, počevši od četvrtka, 17.maja, prodavati u prodavnici PGP RTS-a na Zelenom Vencu, ali i u svim prodajnim objektima sa kojima ova kuća sarađuje.
– “U raju iznad oblaka” je beskompromisan album. Tragali smo dugo za pesmama koje zaslužuju da se nađu na njemu. Nismo jurili hit. Razmišljali smo kako uraditi pesmu, a da pomerimo stvari dalje, popnemo se stepenik više. Bezveze je svirati stalno istu muziku. I strašno sam ponosan što smo uspeli da to postignemo, a da zadržimo prepoznatljiv zvuk “Galije” – izjavio je Neša Galija.

Pored sedam pesama na stihove Predraga Pece Milosavljevića, Nenad Milosavljević je komponovao muziku i na poeziju tri naša znamenita pesnika. I to, “Kad bi ti otišla iz ovoga grada” Matije Bećkovića, koja je dobila lagano, veličanstveno zvučno ruho; “Voleo sam”, Pere Zupca, koja se uvija kao egzotični elektro pop; dok je priča za sebe “Don Ramiro”, nepravedno zapostavljenog Milorada Mitrovića (1867-1907).

Znate li da je Sanja Ilić napisao Zvezdinu himnu?

U osam i nešto minuta epski višeslojni “Don Ramiro” u najboljoj tradiciji progresivnog roka vodi slušaoca, u nekoliko stavaka, uz brojne promene raspoloženja, osećanja i ritmova, sa impresivnom orkestracijom, kroz priču o srednjevekovnoj ljubavi i mržnji, otpočenom tragedijom i krvlju.
– Pesme Matije i Pere su naprosto fantastične. Mitrović i njegov neoromantizam su odavno, nažalost, zaboravljeni, a meni je pesma “Don Ramiro” izgledala sveže. I, kao ljubavna priča starog kova preko potrebna u ovom našem besćutnom novom vremenu – objašnjava Neša.

SEJO SEKSON: Uskoro treći deo triologije o Pišonji i Žugi

Prema njegovim rečima, Peca je “više nego uspešno obavio nezahvalan zadatak da napiše stihove koje imaju značaj i težinu, a da to sve zajedno na albumu ima smisla sa pesmama Bećkovića, Zupca i Mitrovića”. Album otvara “Nešto me goni”, samoironična, poletna ispovest jednog od životnih maratonaca koji “na kraju trče počasni krug”. Ova nuera je pre nešto više od godinu dana bila i prvi najavni singl/spot novog albuma. Naslovna “U raju iznad oblaka” nedavno je dobila neobičan, vizuelno raskošan spot snimljen na Islandu. Pesma sa duhovnim polazištem od Bosfora i Jerusalima govori o osećaju ljudske prostorne i sudbinske pripadnosti “pod istim Suncem, gde smo svi zarobljeni, onog trena kad smo rođeni”.

VANNA: Na sceni sa Bočelijem – nastup koji se večno pamti
galija u nebu iznad oblaka
Foto: Promo

Peca glasom preuzima rokerski rasplesanu “Svira muzika”. U njoj dodatnu draž daje saksofon gosta Jovana Maljokovića. Slična joj je donekle po poletnom duhu i čvrstini “Samo se smej”. Ni u ostatku albuma “Galija” ne prestaje da iznenađuje, istražuje i osvaja nove zvučne prostore. “Tamo gde novac govori, tu razum samo zaćuti, a milion sveća gori za sve nas” – peva Nenad u užurbano egzotičnoj “Muzici izgubljenih duša”. Nešina usna harmonika krasi atmosferičnu “Predosećam”, dok album zatvara smirujuće dirljiva “Živ sam”.
– Ovaj album je dugo pravljen, pet godina, od toga dve u studiju. Pisali smo ga burazer i ja mnogo bacajući, stalno se preispitujući, kako bi došli do ovog rezultata. Nismo bili za to da povlađujemo ukusima, već da napravimo album koji se nama sviđa – ističe Neša.

Jovan Del Arno i Kojot poručuju da „Još uvek ima nade“

Konačan pečat “U raju iznad oblaka” dao je cenjeni producent i aranžer Saša Habić. On je sa “Galijom” sarađivao na albumima “Korak do slobode” (1989) i “Karavan” (1994).
– Mislim da je ovo Habićevo remek-delo! Odlučili smo da album snimimo u kućnim uslovima, 99% je rađen kod mene i kod Habe u ateljeu. Prava je majstorija kako je čovek u kućnim uslovima napravio tako ozbiljnu produkciju. Haba voli da kaže iz zezanja:”Čuje se pidžama na ovom albumu”. Ta vrsta kreativne opuštenosti! – osmehuje se Neša.

Bajaga i Instruktori: Objavljen album „U sali lom“ i spot za naslovnu pesmu

Na albumu “U raju iznad oblaka” gitare su svirali Dragutin Jakovljević, Ivan Kiza Zoranović i Nebojša Zulfikarpašić; klavijature Saša Habić; a u naslovnoj pesmi čuje hor Ljiljane Ranđelović, snimljen u beogradskom “Studiju O”. Snimatelj albuma je Luka Milosavljević. Za dizajn omota bio je zadužen Dušan Majkić, fotografiju je radio Dragoslav Ulić Dag, a model je Maja Tomić.

Izvor: RTS, Long Play

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde