“U potrazi za svetim znakom”: Izložba slika i knjiga umetnika Anamarije Vartabedijan

0
271

U Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda (Knez Mihailova 56) u petak 4. maja u 19h biće otvaranje izložbe “U potrazi za svetim znakom” Anamarije Vartabedijan. Ova izložba trajaće do 24. maja.

Iztložba Anamarija Vartabedijan U potrazi za svetim znakom“U potrazi za svetim znakom” je izložba slika i knjiga umetnice Anamarije Vartabedijan, na kojoj će se naći osam knjiga, šest triptiha (slike velikog formata u tehnici suvog pastela), kao i frotaži jermenskih spomenika u Srbiji.

Izložbu će otvoriti Nataša Rill, kustos galerije, a pesnikinja Anuš Balajan će govoriti stihove na jermenskom jeziku. Na otvaranju izložbe Bojan M. Đukić (autor stripova, animator, publicista i pedagog) će izvesti Hačaturijanovu “Igru sablji” na električnoj gitari.

Neno Belan i „Fiumens“ objavili animirani spot za pesmu „Zvijezda moga sna“
Večni Jermenin, triptih (300×70 cm), suvi pastel, Foto: Promo

– Izložba Anamarije Vartabedijan “U potrazi za svetim znakom” predstavlja autorski pogled i subjektivno reagovanje na kompleksnost sveta umetnosti u kome se javljaju, ukrštaju i prepliću pitanja ljudskog bića i njegovog porekla. Predmet istraživanja ovog eksplicitnog doktorskog projekta uključuje sliku i simbol u funkciji oblikovanja knjige, pesama jermenske poezije, zatim stvari koje je vreme rasulo, temu kontinuiteta, igre mitskih, etnoloških, arheoloških, istorijskih i religioznih diskursa jermenske kulturne baštine. Projekat Anamarije prikazuje kako svet umetnosti prodire u delo i kako se ono otkriva iza kulturalnih naslaga. Cilj umetničkog istraživanja je isticanje vrednosti i negovanje kontinuiteta jermenske kulturne baštine bliske našem narodu. U istraživanju je primenila sintetički metod zasnovan na komparativnoj deskripciji, empirijskom i faktografskom izučavanju istorijsko-umetničkog materijala i tumačenju izabrane poezije kao referentnog izraza – navodi u predgovoru kataloga izložbe Vesna Lakićević Pavićević, istoričar umetnosti.

50 godina koncertne rok fotografije u Srbiji
Iztložba Anamarija Vartabedijan U potrazi za svetim znakom
Anamarija Vartabedijan kraj Jermenskog nadgrobnog spomenika sa Zelenog venca iz XVII veka, Foto: Marina Petrović

Narativna matrica proizlazi iz Biblijskog mita o potopu, srednjovekovnoj jermenskoj ikonografiji i savremenoj jermenskoj poeziji. Korpus istraživanja dopunjen je izborom od osam pesama preuzetih iz različitih zbirki savremene jermenske poezije, ilustrovane tehnikom suvog pastela i frotaža u osam knjiga umetnika. Izabran broj osam nije slučajan – arevakač, jermenski simbol večnosti, ima osam krakova i čest je motiv Anamarijinih ilustracija. Osam različitih knjiga umetnika imaju kvadratni oblik jer četvorougao simboliše celovitost i jedinstvo.

Iztložba Anamarija Vartabedijan U potrazi za svetim znakom
“Sve ljubavi raspete na četiri strane krsta” (70x100cm); suvi pastel, Foto: Promo

Ključne reči koje opisuju sadržaj projekta su: reč, spomenik, knjiga, mit, krst, portret, pejzaž, kamen, sunce, koren i večnost.

50 godina stvaralaštva Petra Pece Popovića

O ideji i razlogu da se bavi baš ovakvom formom umetničkog istraživanja Anamarija kaže:
– Visoravan sa koje potiču moji preci – Vartabedijani, nalazila se u blizini današnjeg Erzeruma (stari jermenski naziv – Karin ili Garin) i zvala se Surp Nšan Vank. Vank na jermenskom znači manastir, surp sveti, a nšan je znak. Vartabedi su prvosveštenici koji su držali škole, knjige i obrazovanje u svojim rukama. Otud i naziv U potrazi za svetim znakom i odluka da se u umetničkom radu bavim formom knjige.

BIOGRAFIJA
Anamarija Vartabedijan
Anamarija Vartabedijan, Foto: Facebook

Anamarija Vartabedijan je rođena 1974. u Beogradu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu Likovnih umetnosti u Beogradu (1998). Novembra 2001. je magistrirala na slikarskom odseku – smer mozaik, kod prof. Branka Miljuša, FLU u Beogradu. Titulu Master dizajner (grafički dizajn) stekla je na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu, 2014. Od 2015. je doktorand na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Od 1998. je član ULUPUDS-a u dizajn sekciji. Od 2001. član je ULUS-a u slikarskoj sekciji. Član je Umetničkog saveta ULUPUDS-a od 2012. Profesor je na Visokoj školi strukovnih studija Beogradska politehnika od 2017, a bila je u zvanju predavača od 2003. na istoj visokoškolskoj ustanovi.

„Žig“ istorijsko-politički dramski triler Dragana Gage Popovića

Priredila je četrdeset samostalnih izložbi slika, mozaika, rok fotografija i ilustracija u zemlji i inostranstvu od 1995. do danas. Osamnaest puta je izlagala sa porodicom Vartabedijan u zemlji i inostranstvu. Grupno izlaže od 1994. na preko sto izložbi. Pokretač je projekta “Rok momenti” – izložbe rok fotografije realizovane 18 puta od 2007. do danas. Decembra 2017. je priredila izložbu “50 godina koncertne rok fotografije u Srbiji” (25 fotografa, 100 fotografija) u galeriji “Pro3or” u Beogradu. Dobitnik je više stručnih priznanja od 1996. do danas.

Izložba Anamarija Vartabedijan U potrazi za svetim znakom
Oni su više, Avag Jepremjan, knjiga umetnika, Foto: Promo

Značajnije samostalne izložbe: 2017. “Mojih deset godina” – Neno Belan i “Fjumens”, fotografije, Galerija “Juraj Klović”, Rijeka, Hrvatska 2016; “Na obroncima Ararata”, slike i ilustracije, Etnografski muzej u Beogradu, Srbija; 2015. “Rok momenti”, fotografije, Gradska galerija Požega; Kulturni centar Novog Sada; 2015. “Life”, slike, pasteli i ilustracije (retrospektiva), Narodni muzej “Hovhannes Sharambeyan Centre of Popular Creation – Folk Art Museum” Jerevan, Jermenija; 2014. “Moje rokenrol nebo”, ilustracije, knjiga i animacija, Aprilski susreti, Srećna galerija, SKC, Beograd, Srbija; 2011. “Slike iz života – My Life”, slike, Galerija Singidunum, Beograd 2007; “Rok momenti”, fotografije, Monumenti, Pula, Hrvatska; 2004. Armenia, Universitat Autonoma de Barcelona, Španija…

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde