Niško pozorište otvorilo sezonu premijerom predstave “Vlast i njena opozicija”

0
87

Narodno pozorište u Nišu premijerom je započelo novu pozorišnu sezonu 2019/20.

VLAST I NJENA OPOZICIJA
Poklon publici glumaca nakon premijere

U subotu, 5. oktobra, pred prepunom salom niškog pozorišta, održana je premijera predstave “Vlast i njena opozicija” Nebojše Romčevića, a u režiji Egona Savina. Publika je velikim aplauzom nagradila ansambl predstave. Prva repriza bila je naredne večeri, a sledeće igranje je 25. oktobra. Ova predstava će biti na repertoaru Narodnog pozorišta u Nišu tokom cele pozorišne sezone.

HBO snima balkansku “Igru prestola”, u timu scenarista Nebojša Romčević
VLAST I NJENA OPOZICIJA
Egon Savin i Nebojša Romčević

Predstava “Vlast i njena opozicija” nastala je po komadu “PR – potpuno rasulo” Nebojše Romčevića, koji je poslednji deo njegove pozorišne trilogije koju još čine “Laki komad” i “Paradoks”. Tekst se fokusira na političku stvarnost XXI veka, gde marketinške agencije proučavajući javno mnjenje stvaraju imidž-političare, glasačko telo se izjednačava sa publikom, a u stvarnosti kao da se nije ni dogodilo ono čemu mediji nisu pridali pažnju. Zato je u predstavi jedan od najvećih problema vlasti kako da pazari kvalitetnu i borbe dostojnu opoziciju, koju će podržati javno mnjenje. S druge strane su slobodoumni, misleći, nepotkupljivi intelektualci na rubu egzistencije. Oni se nisu prodali zato što niko nije ni pokušao da ih kupi. A šta se dogodi kad se ponudi prava cena? Time se bavi gorka komedija “Vlast i njena opozicija”.

Narodno pozorište: Izvedena predstava “Derviš i smrt” povodom 10 godina od premijere

U fokusu je svakodnevni život jedne porodice intelektualaca koja živi na rubu egzistencije, a u koju upada uzurpator i pomera njihovu rutinu. U komediografskom postupku se prepoznaju neke nušićevske crte, pa ovo vrlo lako može postati komad koji će biti uvek aktuelan.

Leka je profesor, intelektualac sa pravom doktorskom disertacijom. Upravo je završio promociju svoje najnovije knjige. Na scenu prva stupa njegova supruga Katarina, koja je vidno nezadovoljna radom svog supruga, baš zbog toga što je pošten i ne zarađuje mnogo, iako je obrazovan i sposoban da radi. Njihova ćerka Maca je mrzovoljna, u jeku puberteta, mrzi ceo svet, a mrzi i samu sebe. Kada nakon promocije knjige u njihov dom upadne političar Apostolović i ponudi Leki ogromnu svotu novca da glumi lažnu opoziciju, svet ove porodice počinje da se pomera. Komšija Bora je čovek iz naroda koji vrlo lako leluja sa jedne na drugu stranu, sve zarad lične koristi…

64. Sterijino pozorje: Žiriju najbolja predstava “Hasanaginica” publici “Kozocid”

– Naša predstava ne zastupa nijednu političku opciju. Naprotiv, ona je nastala iz prezira prema našoj političkoj stvarnosti, u kojoj su intelektualci postali sirotinja, a nemoralni vlast! Rugamo se još i ostrašćenosti, jeftinoći i prolaznosti naših uverenja! Ali, kao i svaku gorku komediju, pokreće nas ljubav prema svakom slabom, neodlučnom i nezaštićenom čoveku! – rekao je reditelj Egon Savin.

U predstavi igraju: Aleksandar Marinković (Leka); Jasminka Hodžić (Kata); Nađa Nedović Tekinder (Maca); Dejan Cicmilović (Apostolović); i Aleksandar Mihailović (Bora).

E. A. / Foto: NP Niš / Branko Brandajs

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde