Letelo perje opet u Kanu, Olivera Katarina zapevala “Đelem đelem”

0
758

Posle pola veka na Kanskom festivalu ponovo je prikazan film Aleksandra Saše Petrovića “Skupljači perja”, a crvenim tepihom je, kao i pre 50 godina, prošetala glumica Olivera Katarina.

Poseta paviljonu Srbije pred projekciju filma
Poseta paviljonu Srbije pred projekciju filma, Foto: Instagram /oliverakatarinaofficial

Na 70 Kanskom festivalu sinoć je u okviru programa “Kanski klasici” u sali “Bunjuel” prikazan kultni film “Skupljači perja” Aleksandra Saše Petrovića. Ovaj film je pre pola veka nagrađen Gran prijem glavnog žirija i nagradom kritike FIPRESCI za najbolji film. Projekciji je prisustvovala i Olivera Katarina. Za razliku od pre 50 godina, kada su je u Kanu pratili reditelj Saša Petrović, i kolege Bekim Fehmiu, Bata Živojinović i Gordana Jovanović, ovog puta glumica je bila jedine iz ekipe.

A, kako je i obećala pre polazak u Kan, prisutnima je i zapevala čuvenu pesmu “Đelem, đelem”, u čast svojih pokojnih kolega:”Ja ću zapevati akapela “Đelem, Đelem” mimo svih protokola, i baš ćete videti kakva će biti reakcija”. Na Instragramu objavljen je video, uz komentar:“Bato, Bekime, Goco, Saša, čujete li? Za kolege, za sećanja, za Srbiju, za dušu”.

Glumica je prošetala Kroazetom u dugoj zelenoj toaleti, koju je za nju kreirao Igor Todorović. Društvo su joj pravili Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke, i mladi glumac Stefan Uroš Tešić. Olivera je u sredu razmenjivala utiske o jubilarnom Kanu i sa svetski popularnim hrvatskim glumcem Goranom Bogdanom. On će igrati u trećoj sezoni američke hit serije “Fargo”, snimljenoj po kultnom filmu braće Koen.

Olivera je za Gorana Bogdana izjavila - divan, mladi glumac, naslednik Bekimov Foto: Instagram/ Olivera Katarina Official
Olivera je za Gorana Bogdana izjavila – divan, mladi glumac, naslednik Bekimov Foto: Instagram/ Olivera Katarina Official

Inače, pre pedeset godina, Olivera Katarina, tada Vučo, nezvanično je bila proglašena najlepšom glumicom festivala. Njen partner iz “Skupljača perja” Bekim Fehmiu bio je proglašen za najlepšeg glumca. Francuski i svetski mediji izveštavali su da su jugoslovenski glumci očarali Kan.

„Skupljači perja“ ponovo u Kanu

“Skupljači perja” su prvi jugoslovenski i srpski film koji je za 14 godina postojanja programa “Kanski klasici” doživeo čast da bude prikazan u toj selekciji. Kako je izjavio Jugoslav Pantelić za “Novosti”, interesovanje kanskih medija i filmofila juče je bilo veliko i pre same projekcije filma, kao i za celokupno delo Saše Petrovića, koji se i danas svrstava u najcenjenije evropske, ali i svetske autore.

Na večeri u Kanu, Jugoslav Pantelić, Stefan Uroš Tešić i Olivera Katarina Instagram, Foto: Instagram/ Olivera Katarina Official
Na večeri u Kanu, Jugoslav Pantelić, Stefan Uroš Tešić i Olivera Katarina Instagram, Foto: Instagram/ Olivera Katarina Official

– “Skupljači perja” su, pored kanskih dobili i druge prestižne nagrade u inostranstvu. Bili su i među pet filmova nominovanih za Oskara, i sada su, na zadovoljstvo svih nas u zemlji, ali i na zadovoljstvo međunarodne publike, pre svega one mlađih generacija koja je u Kanu sinoć prvi put videla ovaj film, doživeli novu svetsku promociju – rekao je Pantelić.

U programu “Kanski klasici”, “Skupljači perja” stali su u isti red sa svetskim remek-delima, kanskim laureatima kao što su “Sav taj džez” Boba Fosa; “Uvećanje” Mikelanđela Antonionija; “Nadnica za strah” Anrija Žorža Kluzoa; “Čovek od mramora” Andžeja Vajde; “Jol” Jilmaza Gineja i drugih. Najveće zasluge za to pripadaju Jugoslovenskoj kinoteci, koja je obeležavajući 50 godina od svetske premijere “Skupljača perja” na Kroazeti, napravila njihovu restaurisanu kopiju i ponudila je Kanskom festivalu.

D. D. /Izvor: Novosti, Kurir

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde