TV N1 i Vuk Cvijić dobitnici nagrade “Dušan Bogavac” za etiku i hrabrost

0
50

Novinarska nagrada “Dušan Bogavac” dodeljuje se za etiku i hrabrost.

TV N1 i Vuk Cvijić dobitnici nagrade "Dušan Bogavac" za etiku i hrabrost

Žiri novinarske nagrade “Dušan Bogavac” odlučio je da ovogodišnji dobitnici tog priznanja budu redakcija Televizije N1 i novinar nedeljnika “NIN” Vuk Cvijić. Kako se navodi u obrazloženju, redakcija TV N1 svojim programom uživo, informativnim emisijama, reportažama i istraživačkim prilozima već godinama de fakto obavlja posao Javnog medijskog servisa Srbije.

Tamara Skrozza dobitnica nagrade Fondacije “Katarina Preradović”
TV N1 i Vuk Cvijić dobitnici nagrade "Dušan Bogavac" za etiku i hrabrost

– Sve ono što je po Zakonu o javnim medijskim servisima obaveza RTS-a i RTV-a, dakle istinito, nepristrasno, potpuno i blagovremeno informisanje, kao i poštovanje profesionalnih standarda i novinarskog kodeksa, zastupljeno je u emisijama TV N1 – navodi se u obrazloženju žirija. Takođe se dodaje da to što redakcija, uprkos pretnjama, pritiscima i ugrožavanju bezbednosti svojih novinara, ne menja uređivačku politiku svedoči o etici i hrabrosti tog medija.

Novinarki RTS-a Slađani Zarić uručena Medalja britanske imperije
TV N1 i Vuk Cvijić dobitnici nagrade "Dušan Bogavac" za etiku i hrabrost
Vuk Cvijić, Foto: N1

Što se tiče Cvijića, njemu je nagrada dodeljena zato što se već dve decenije bavi osetljivim temama iz oblasti kriminala i korupcije, za šta je u Srbiji potrebna velika hrabrost.
– Cvijić se u svojim istraživačkim pričama bavio ne samo najopasnijim pripadnicima domaćeg kriminala i prljavog biznisa, nego je razotkrivao i korupciju u obaveštajnim službama i vrhovima vlasti. Zbog toga je često bio u neprilici: prisluškivali su ga, obili su mu kola i ukrali kompjuter… a zbog pisanja o Stanku Subotiću godinama je na meti provladinih medija – navedeno je u obrazloženju.

Brankica Stanković dobitnica svetske nagrade “Posvećeni novinar”
TV N1 i Vuk Cvijić dobitnici nagrade "Dušan Bogavac" za etiku i hrabrost
Sa sastanka žirija, Foto: NUNS

Ove godine u užem izboru za nagradu bili su i Maja Pavlović (Kanal 9); Tamara Grujić (RTS); Gordana Bjeletić (Južne vesti); BIRN; i redakcija “Čačanskih novina”.

Žiri je radio u sastavu Tatjana Lazarević (KoSSev); Branko Čečen (CINS); Stevan Dojčinović (KRIK); Željko Bodrožić (NUNS); i Filip Mladenović (Fondacija “Dušan Bogavac”).
Ceremonija dodele novinarske nagrade “Dušan Bogavac” za etiku i hrabrost održaće se u sredu, 23. oktobra.

E. A. / Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde