Film “Druga strana svega” Mile Turajlić nagrađen za najbolji scenario u Holivudu

0
104
Film "Druga strana svega"  Mile Turajlić nagrađen za najbolji scenario u Holivudu
Nagrada u Holivudu za “Drugu stranu svega”

Još jedno priznanje za srpski dugometražni dokumentarni film.

Film Mile Turajlić “Druga strana svega” osvojio je nagradu za najbolji scenario na godišnjoj dodeli nagrada Međunarodnog udruženja dokumentarista (IDA) u subotu, 8. decembra, u Los Anđelesu. Ove godine je dodela održana u čuvenom Paramaunt studiju u Holivudu. Ova ceremonija se takođe smatra jednim od glavnih događaja koji otvaraju “sezonu Oskara”. U okviru kampanje za oskarovsku trku, “Druga strana svega” je članovima američke akademije prikazana u Njujorku, Los Anđelesu i San Francisku početkom ovog meseca.

Srpski kandidat za Oskara film “Izgrednici” reditelja Dejana Zečevića

Istovremeno, film je uvršten u listu najboljih filmova 2018. koju je sastavio jedan od najcenjenijih kritičara današnjice Ričard Broudi. Lista je objavljena u časopisu “The New Yorker”. Tu se film naše rediteljke našao među igranim filmovima reditelja kao što su: Spajk Li; Ves Anderson; Klint Istvud; braća Koen… Film je trenutno u bioskopskoj distribuciji u Francuskoj i Nemačkoj.

66. Martovski festival: Proglašeni dobitnici Gran pri i strukovnih nagrada
Film "Druga strana svega"  Mile Turajlić nagrađen za najbolji scenario u Holivudu
Mila Turajlić sa majkom Srbijankom

Sažet u nekoliko rečenica sinopsis filma glasi: Za srpsku filmsku autorku Milu Turajlić zaključana vrata u stanu njene majke u Beogradu, u isti mah obezbeđuju prolaz i ka znamenitoj istoriji njene porodice i ka burnom političkom nasleđu njene zemlje… Dokumentarni film “Druga stana svega” traje 104 minuta. Nastao je kao koprodukcija Srbije (Dribbling Pictures); Francuske (Survivance); i HBO Europe. Pritom je prva koprodukcija HBO Europe sa Srbijom. Podržali su ga i Ministarstvo kulture Republike Srbije; Eurimages; CNC – Cinemas du monde; i Doha Film Institute.

E. A. / Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde