“Tri pisma iz Sarajeva” Gorana Bregovića 25. decembra u regionu

0
236

Goran Bregović je odlučio da svoj najnoviji album, koji je u oktobru predstavljen svetskoj publici u izdavaštvu “Universal Music France”, objavi u našem regionu. Baš u susret novogodišnjim i božićnim praznicima s obzirom na specifičnu poruku koju ceo projekat nosi.

Tri pisma iz Sarajeva Gorana Bregovića
Goran Bregović, Foto: Promo

Novi CD “Tri pisma iz Sarajeva” Gorana Bregovića izaći će u izdanju AG-PR Production i City Records. Inspirisan je trima religijama – hrišćanstvom, islamom, judaizmom. Kao i različitim načinima na koji se svira violina u svakoj od tih kultura – klasičnim, orijentalnim i klezmerskim. Spajajući ove potpuno različite muzičke tradicije u celinu “Tri pisma iz Sarajeva”, šalju poruku mira, uzajamnog razumevanja i predstavljaju kulturne razlike kao nešto što bi trebalo da cenimo, umesto da se sa njima borimo.

GORAN BREGOVIĆ: „Made in Bosnia“ je antiratna pesma pisana u formi kola

Sarajevo, Bregovićev rodni grad, predstavlja ovde metaforu svedoka jednog i drugog – zajedničke mirne koegzistencije uprkos razlikama. Ali, i užasnih konsekvenca zbog njih. Album se sastoji od 11 pesama na kojima je Brega sarađivao sa brojnim umetnicima iz više država, predstavljajući različite kulture i religije. Tu se između ostalih pevača i instrumentalista pojavljuju svetski poznati Rašid Taa (Rachid Taha) iz Alžira, Asaf Avidan iz Izraela, i Bebe iz Španije.

GORAN BREGOVIĆ: Otac je želeo da sviram violinu, ali to je težak instrument

Tri pisma iz Sarajeva Gorana BregovićaO uspehu albuma govori činjenica da, iako je izdat pre samo dva meseca, on se već našao na prvom mestu najprodavanijih CD-ova u world music kategoriji na teritoriji SAD – na popularnom digitalnom servisu iTunes. Inače, prethodni Bregovićev album “Šampanjac za Cigane” borio se protiv diskriminacije manjina i naglašavao njihov doprinos svetu. Ni ovaj put, sa svoja “Tri pisma iz Sarajeva”, on ne ostaje ravnodušan na globalna dešavanja.

Novi trejler za album “Tri pisma iz Sarajeva“ Gorana Bregovića

– Mislim da Bog u okviru svog radnog vremena uopšte nije predvidio da nas nauči kako da živimo zajedno. To je nešto što ćemo morati da naučimo sami! – zaključio je Goran Bregović.

Poslušajte tri nove pesme sa novog Breginog albuma:

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde