Trejler za seriju “Koreni” po antologijskom romanu Dobrice Ćosića

1
361

Prve dve epizode serije “Koreni” biće prikazane na otvaranju 42. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, koji se održava od 13. do 17. avgusta.

Trejler za seriju "Koreni" po antologijskom romanu Dobrice Ćosića
Foto: Printskrin RTS

TV serija “Koreni”, po antologijskom romanu Dobrice Ćosića, snimljena je u produkciji RTS-a i izvršnoj produkciji producentske kuće “Eye to Eye”. Ovo je inače drugi roman Ćosića, objavljen 1954. godine. Književna kritika “Korene” svrstava u poetski psihološki roman, a za njega je pisac dobio i NIN-ovu nagradu. Serija sadrži 10 epizoda.

Ćosićev roman je u scenario pretočio Đorđe Milosavljević, a režirao Ivan Živković. U glavnim ulogama pojavljuju se Žarko Laušević; Igor Đorđević; Sloboda Mićalović; Radovan Raša Vujović; Bogdan Diklić; Nenad Jezdić; Dara Džokić; Bojan Žirović; Goran Šušljik; Anica Dobra i mnogi drugi.

42. Festival filmskog scenarija od 13. do 17. avgusta u Vrnjačkoj Banji
Trejler za seriju "Koreni" po antologijskom romanu Dobrice Ćosića
Sa snimanja u Pančevu, Foto: 013info

Radnja romana i serije odigrava se u imaginarnom selu Prerovo, u poslednjim decenijama XIX veka, za vreme kralja Milana. Politička previranja u Srbiji s kraja XIX i na početku XX veka, problem identiteta i porekla, odnos privatnog i političkog… a sve kroz prizmu bogate seoske porodice Katić. Glavni likovi su Aćim Katić, čovek tradicionalnog kova i radikal, i njegovi sinovi Vukašin i Đorđe. Budući političar i očeva nada, Vukašin, vraća se sa studija u Parizu i saopštava ocu da se ženi ćerkom liberala Tošića, Aćimovog političkog neprijatelja. Takođe, i da prelazi u stranku budućeg tasta. Aćim, zagriženi radikalski vođa, ne može to da oprosti sinu, koga se javno odriče i besan poziva meštane na podizanje bune…

Pala poslednja klapa TV serije „Koreni“

Gledaoci će seriju “Koreni” moći da gledaju na RTS-u od oktobra.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde