Trejler za komediju Vinka Brešana “Koja je ovo država” sa Ristovskim, Kavacom, Bogdanom, Olbrickim…

0
319

Uz zagrebački Interfilm, film su producirali i Orka Production Studio iz Varšave i Zillion film iz Beograda, uz podršku koju su pružiili Hrvatski audiovizualni centar, Poljski filmski institut, Filmski centar Srbije, Poljska televizija, Eurimages i EU fond Kreativna Evropa – MEDIA i HRT.

mate-gulin2c-zdenko-jelcic2c-lazar-ristovski2c-slobodan-milovanovic_Koja je ovo država
Mate Gulin, Zdenko Jelčić, Lazar Ristovski i Slobodan Milovanović u filmu “Koja je ovo država”, Foto: Promo

Iz kreativne radionice reditelja Vinka Brešana i scenariste Mate Matišića stiže prvi trejler nove komedije “Koja je ovo država”. Novo ostvarenje Brešana, reditelja hit- filmova “Kako je počeo rat na mom otoku”, “Maršal” i “Svjećenikova djeca” je hrvatsko-srpsko-poljska koprodukcija. Radnja filma zasad se drži u tajnosti. Svi glumci i drugi autori pre početka snimanja morali su da potpišu izjavu da neće otkrivati sadržaj javnosti.

65. Pulski filmski festival: Ovacije za Milenu Dravić
drzava-redatelj-vinko-bresan_840_472
Reditelj Vinko Brešan na setu, Foto: Promo

Poznato je jedino da se film snimao na autentičnim lokacijama kao što su Kaznionica u Lepoglavi, dvorana za sednice Vlade Republike Hrvatske…. Likovi u filmu su predsednik Republike Hrvatske, predsednik Vlade RH, ministar unutrašnjih poslova, ministar pravosuđa… Poznato je i da je film pun originalnih motiva, apsurdnih i nadrealnih prizora. Crna komedija “Koja je ovo država” snimana je dva meseca, a pripreme za realizaciju filma trajala su oko dve godine. Na projektu bilo je angažovano više od 200 ljudi.

RSFF 2018: „Zlatni klip“ publike za „Led“, a stručnog žirija za „Ederlezi Rising“
Daniel-Olbrychski
U filmu igra i poznati poljski glumac Daniel Olbrychski, Foto: Promo

Kako je ranije objavljeno, “Koja je ovo država” sačinjavaju tri priče čiju strukturu i međusobnu povezanost gledaoci će otkriti za vreme filma. Nosilac prve priče je General, druge Ministar, a treće razbesneli penzioneri. Osnova zapleta je motiv da se ministar, koji je došao da položi kamen temeljac za novo krilo kaznionice, sam se zaključao u zatvorsku ćeliju iz koje nikako ne želi da izađe.

Film „Pijavice“ Dragana Marinkovića u postprodukciji
film Vinka Brešana Koja je ovo država
U glumačkoj ekipi su i Bojan Navojec, Sebastian Cavazza i Dražen Kuhn, Foto: Promo

Glumačku postavu čine: Krešo Mikić; Lazar Ristovski; Nikša Butijer; Daniel Olbrychski; Goran i Bojan Navojec; Goran Bogdan; Branko Cvejić; Dražen Kuhn; Sebastian Cavazza; Zdenko Jelčić; Mate Gulin; Slobodan Milovanović; Goran Grgić; Luka Dragić; Alma Prica; Slaven Knezović; Milan Pleština; Zvonimir Sunara Suki i mnogi drugi.

SEBASTIJAN KAVACA: Uvek si toliko dobar, koliko ti je dobra poslednja uloga
Lazar Ristovski, Slobodan Milovanović, Mate Gulin i Zdenko Jelčić, Foto: Promo

Scenario potpisuje Mate Matišić, komu je ovo već treća saradnja sa Brešanom. Direktor fotografije je Branko Linta; kostimografkinja Željka Franulović; scenograf Damir Gabelica; montažerka Sandra Botica Brešan; izvršna producentkinja Maja Vukić; a producent filma je Ivan Maloča.

GORAN BOGDAN: Ljubav, tolerancija i slušanje prekidaju krug nasilja
goran-bogdan_840_472
Goran Bogdan, Foto: Promo

Brešanova nova komedija trebalo bi da se nađe pred bioskopskom publikom krajem godine.

E. A. / Izvor: Hrvatski audiovizualni centar (HAVC)

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde