Treći Jesenji pozorišni festival Emira Kusturice 2. i 3. novembra na Mećavniku

0
83

Treći Jesenji pozorišni festival Emira Kusturice 2. i 3. novembra na MećavnikuI ove jeseni na Mećavniku će se okupiti mladi umetnici. Najboljima će biti uručene nagrade “Zlatni list” za najbolju predstavu, glumca i glumicu. Jesenji pozorišni festival je osnovao proslavljeni reditelj Emir Kusturica. I, time je zaokružio svoju ideju da svako godišnje doba ima jedan festival na Mećavniku.

Treći Jesenji pozorišni festival reditelja Emira Kusturice održaće se 2. i 3. novembra, saopštio je organizator Rasta Internacional.
– U želji za preispitivanjem granica između pozorišta i filma, i postavljanjem pitanja da li one uopšte postoje, odlučeno je da slogan trećeg po redu Jesenjeg pozorišnog festivala bude “Pozorišni Kustendorf”. Ali ne samo zbog toga. Ove godine festival u studentskom takmičarskom programu, a po uzoru na svog starijeg brata Kustendorf, postaje internacionalan! A, što će i nastaviti da bude u godinama koje dolaze – ističe se saopštenju.

Dodeljene nagrade najboljima, zatvoren Jesenji pozorišni festival u Drvengradu
Treći Jesenji pozorišni festival Emira Kusturice 2. i 3. novembra na Mećavniku
Emir Kusturica, Foto: Jesenji pozorišni festival

Mećavnik će ugostiti i ansambl Narodnog pozorišta Sombor sa predstavom “Kad bi Sombor bio Holivud”. Nju je režirao Kokan Mladenović, a rađena je u stilu nemog filma. Takođe, biće izvedena i predstava Beogradskog dramskog pozorišta “Crna kutija” reditelja Andreja Nosova, inspirisana velikim italijanskim filmskim hitom “Savršeni stranci” Paola Đenovezea.

Kustendorf među 25 najopuštenijih festivala na svetu

Emir Kusturica, osnivač festivala, održaće radionicu na temu filma i pozorišta, budući da se uspešno bavio i jednim i drugim medijem.
– Moja želja je da se Mećavnik sve više pretvara u kulturnu instituciju. Utoliko ta ideja da svako godišnje doba ima jedan svoj festival, zapravo je ispunjenje sna o svrsi tog prostora, slično Andrićgradu. Namera ove kuće ili ovaj entuzijazam upućen je na stvaranje, ojačavanje krvne slike sveta koliko je to moguće, bez ogromnih ambicija. Jer, svet se menja velikim udarima i velikim promenama. A ovo je tihi rad, barem na tim brdima koja su do juče bili nedođija, a sad odjednom dolaze najveći umetnici sveta! – rekao je Kusturica.

Šesti Boljšoj festival završen, dodeljene „matrjoške“ najboljima
nagrade zlatni list ok
Nagrade “Zlatni list”, Foto: Jesenji pozorišni festival

U takmičarskom programu ove godine biće četiri predstave. I to, tri sa akademija iz Srbije i jednom iz Rusije, a koje se bore za nagradu “Zlatni list”. Državna pozorišna akademija iz Jaroslava, Rusije, takmičiće se sa predstavom “Slon”, Aleksandra Kopkova; Akademija umetnosti Beograd sa predstavom “Mamu mu jebem ko je prvi počeo”, Dejana Dukovskog; Fakultet dramskih umetnosti Beograd odigraće “Pošto gvožđe”, Bertolda Brehta; dok će se Akademija umetnosti u Novom Sadu predstaviti komadom “Dok čekamo Godoa”, po kultnoj drami Semjuela Beketa. Selekcija festivala poverena je reditelju Milanu Neškoviću.

Kompanija NIS je treću godinu zaredom generalni sponzor Jesenjeg pozorišnog festivala. Pružanje podrške projektima iz oblasti kulture, nauke i obrazovanja, sa posebnim akcentom na razvoj mladih talenata, jedan je od strateških ciljeva kompanije NIS, koji se realizuju pod sloganom “Budućnost na delu”.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde