Tradicionalni koncert “Veče sevdalinki” 8. novembra u Sava centru

0
137

Eminentna imena sevdaha će predstaviti beogradskoj publici kultne pesme.

Tradicionalni koncert "Veče sevdalinki" 8. novembra u Sava centru

Tradicionalni koncert “Veče sevdalinki” i ovde godine će okupiti poznate izvođače 8. novembra u Sava centru. Publika će tada uživati u emotivnoj večeri koju će predvodi doajen Nedžad Salković. Tu će biti i druga velika, dobro poznata imena: Nedeljko Bilkić; Biljana Krstić; Enes Begović; Ilma Karahmet; Azra Husarkić; Ringo Hamidović… Izvođači će nastupiti uz pratnju orkestra maestra Dinka Mujanovića.

BEBA SELIMOVIĆ: Stavila tačku na pevačku karijeru
nedžat salković
Tradicionalni koncert okupiće brojne poznate izvođače, koje će predvoditi Nedžad Salković, Foto: RTS

– Vrsni muzičari Vas pozivaju da dođete i da uživate u pesmama koje su bogate harmonijom, koje su melanholične, nabijene emocijom – “Ne klepeći nanulama”; “Moj dilbere”; “Snijeg pade na behar na voće”; “Jutros mi je ruža procvetala”; “Mito bekrijo”; “Put putuje Latif aga”; “Čudna jada od Mostara grada”; i mnoge druge – najavljuju organizatori i pozivaju publiku na koncert.

Kad Josipa Lisac zapeva sevdalinku “Omer beže”
Među učesnicima su Bilja Krstić, Enes Begović, Asim Brkan, Nedeljko Bilkić i Ilma Karahmet

Reč sevdalinka je nastala od turske reči sevda što znači ljubav, dok su značenja srodne reči sevdah – milovanje, ljubavna čežnja, strast, zanos, vatrena želja, duboko nagnuće, žarka sklonost, ljubavna patnja, uzdisanje. U muzičkom pogledu sevdalinku odlikuje lagani, spori ili umereni tempo i bogata harmonija, koji ostavljaju melanholičan osećaj kod slušaoca. Svojom su strukturom sevdalinke veoma kompleksne pesme, nabijene emocijama, a tradicionalno se izvode sa dosta strasti i duševnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde