Todo Mundo 2019: Devet koncerata za pet dana u tri beogradske sale

0
201

Mađarska scena je u fokusu osmog izdanja beogradskog world music festivala, koji će biti održan od 29. septembra do 3. oktobra.

Todo Mundo 2019: Devet koncerata za pet dana u tri beogradske sale

Jedan od rastućih trendova muzičke scene u Srbiji jesu festivali kojima je glavni adut world music. Sve više niču, u raznim krajevima zemlje. No, entuzijazam ne popušta ni kod onih sa već solidno pređenom kilometražom. Festival Todo Mundo najavljuje svoje osmo izdanje izuzetno zanimljivim programom. Publika će u tri sale u Beogradu tokom pet festivalskih dana imati priliku da čuje i vidi devet koncerata. Pored toga biće organizovana predavanja, kao i izložba fotografija.

Lajko Feliks otvorio Novosadsko muzičko leto 2018

Teško je izdvojiti najvažnija imena. Ove godine Todo Mundo u fokusu ima mađarsku muzičku scenu. Predstaviće se dva odlična benda – “Magos”, koji neguje mađarsku tradicionalnu muziku Transilvanije i čini važan deo Táncház scene; i “Babra”, mladi sastav okrenut južnoslovenskoj tradiciji, koji na sjajan način nastavlja ono što je započeo “Ansambl Vujičić”. A, virtuozni violinista Lajko Feliks, Mađar rodom iz Srbije, prvi put će u Beogradu nastupiti sa svojim novim trijom. Njihov koncert u Dvorani Kolarčeve zadužbine će biti deo uzbudljive večeri otvaranja, jer će pre njih nastupiti “Pjevačka družina Svetlane Spajić”, čiji se novi album tradicionalnih pesama očekuje uskoro.

“Ruzmarin” – pesma Darka Rundeka i world music benda “Baklava”
Todo Mundo 2019: Devet koncerata za pet dana u tri beogradske sale
Lajkó Félix, Foto: Wikimedia Commons

Ovogodišnje izdanje karakteriše i prisustvo iskusnih muzičara iz regiona. Dva dua su posebnu pažnju skrenula svežim debi albumima, što je bio snažan povod za poziv na festival Todo Mundo. Duo svetski priznate harmonikašice Merime Ključo i pevačice moćnog glasa Jelene Milušić nastupiće na zatvaranju, a norveški duo Daniel Lazar i Almir Mešković je samo po mestu osnivanja i rada norveški, dok je njihova muzika sa Balkana, odakle obojica potiču.

Iz nešto daljih krajeva Evrope dolaze grupe i umetnici koje deluju dugi niz godina, i čiji su se prošlogodišnji albumi našli na vrhovima top lista: španska “Viguela”, koja će nastupiti u Studio 6 Radio Beograda; kao i jermensko-turski trio “Vardan Hovanissian & Emre Gultekin”, koji svojim postojanjem pokazuje da muzika ne priznaje barijere.

Magija grupe “Dead Can Dance” u punom Sava centru
Todo Mundo 2019: Devet koncerata za pet dana u tri beogradske sale
“Shira u’tfila”, Foto: El Gvojos

Među predstavnicima beogradske muzičke scene je grupa “Shira u’tfila”, čije izvođenje sefardske muzike ima sve više poklonika u Srbiji i Evropi.

Festival Todo Mundo je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, kao i Collegium Hungaricum, Halmas Béla Program, RTS, Music Norway.
Ulaznice će se naći u prodaji od 25. avgusta, na blagajni Kolarčeve zadužbine i u SKC kafeu.

PROGRAM 8. FESTIVALA TODO MUNDO

Nedelja, 29.09. Dvorana Kolarčeve zadužbine, 20h
PJEVAČKA DRUŽINA SVETLANE SPAJIĆ (Srb)
LAJKO FELIX TRIO (Srb/Mađ)

Ponedeljak, 30.09. Studentski kulturni centar, 20h
VARDAN HOVANISSIAN & EMRE GULTEKIN (Jermenija/Turska)
MAGOS (Mađ)

Pesma “Opa cupa” peva se diljem sveta
Todo Mundo 2019: Devet koncerata za pet dana u tri beogradske sale
Merima Ključo i Jelena Milušić, Foto: Marko Ercegović

Utorak, 1.10. Studio 6 Radio Beograda, 21h
VIGUELA (Španija)

Sreda, 02.10. Studentski kulturni centar, 20h
DANIEL LAZAR & ALMIR MEŠKOVIĆ (N/BIH/Srb)
BABRA (Mađ)

Četvrtak, 03.10. Studentski kulturni centar, 20h
MERIMA KLJUČO & JELENA MILUŠIĆ (BiH)
SHIRA U’TFILA (Srb)

E. A. / Izvor: WMAS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde