Stefanovski zatvara Todo Mundo, festival u Tašmajdanskom parku

0
146

Festival svetske muzike Todo Mundo biće održan od 24. do 27. avgusta u Tašmajdanskom parku u Beogradu, uz slobodan ulaz za posetioce.

Jedan od najmlađih muzičkih žanrova – world music – u proteklih 20 godina je osvojio ceo svet, a odomaćio se i u Srbiji. Među tri prestonička festivala koji predstavljaju svetsku muziku je i world music festival “Todo Mundo”. Iako postoji tek od 2012. godine, ova manifestacija je obuhvatila široki spektar stilova i izvođača. Ovogodišnje, šesto izdanje se odvija u izmenjenom terminu i na novoj lokaciji u gradu – na bini u Tašmajdanskom parku.

todo mundoŠesti Todo Mundo otvara 24. avgusta u 20.30h nastup mađarskog sastava “Viktória Havay and Fakutya”. Oni izvode muziku mađarske manjine Čangoš u Moldaviji, a pratiće ih i grupa plesača. Nastup ovog sastava omogućila je podrška Instituta Balaši Kolegijum Hungarikum.

Na svom prvom nastupu u Beogradu nakon mnogo godina, 25. avgusta, harmonikaš Lelo Nika će predstaviti program sa violinistkinjom Aleksandrom Krčmar Ćulibrk, klarinetistom Bogdanom Rankovićem, i frulašem iz Novog Sada. Oni će izvoditi izvorne rumunske, srpske, švedske, romske melodije, kao i nekoliko sopstvenih kompozicija.

Indonežanska pijaca na Beogradskoj tvrđavi na Kalemegdanu

todo-mundo Viktoria Havay and Fakutya
” Viktoria Havay and Fakutya”, Foto: Promo

U Tašmajdanskom parku nastupiće 26. avgusta Nenad Vasilić u triju sa Markom Živadinovićem (harmonika) i Andrejem Prozorovim (saksofon). A, tom prilikom biće mu uručena nagrada “Vojin Mališa Draškoci”, koju već nekoliko godina dodeljuje World Music asocijacija Srbije (WMAS). Nenad Vasilić Trio nastupa uz podršku Austrijskog kulturnog foruma.

Dodelom nagrade Vasiliću i ovim programom, festival i WMAS žele da ukažu počast našim muzičarima koji žive i rade van Srbije, ali ne zaboravljaju odakle su pošli i odakle crpe inspiraciju. A, Vasilić i Nika su samo dvojica u plejadi naših sjajnih umetnika koji ovde dolaze tek povremeno.

vlatko stefanovski
Foto: Facebook /Vlatko Stefanovski

Završne večeri Todo Munda 27. avgusta u Tašmajdanskom parku solo koncert će održati legendarni makedonski gitarista Vlatko Stefanovski. On će pokušati da povede publiku “na zanimljivo muzičko putovanje, samo uz pomoć elektro-akustične gitare i nekoliko pedala”, stoji u najavi.

VLATKO STEFANOVSKI: Današnja muzika je kao brza hrana

U slučaju kiše, koncerti će biti održani u Centru za kulturu “Vlada Divljan”. Festival Todo Mundo će biti održan uz podršku Gradske opštine Palilula, u organizaciji promoterske kuće Longplay i Udruženja “Ring Ring”.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde