Film “Tihi kutak Hristov” deo proslave 800 godina autokefalnosti SPC

0
70
tihi kutak hristov poster

Film “Tihi kutak Hristov” snimljen je po blagoslovu visokopreosvećenog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija, a snimljen je u produkciji manastira Ostrog i Delius filma.

Film “Tihi kutak Hristov” prikazan je 1. novembra u Bostonu, na svečanosti Istočnoameričke eparhije SPC, povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Slede projekcije u Njujorku, Ohaju, Nju Džersiju i Klivlendu.

Film "Tihi kutak Hristov" deo proslave 800 godina autokefalnosti SPC
Radivoje Raša Bukvić glumi vladiku Mardarija, Foto: Promo

Reč je o igrano-dokumentarnom ostvarenju, o Svetom Mardariju Libertvilskom, prvom srpskom episkopu na tlu Amerike i njegovom putu iz rodnih Kornata nadomak Podgorice, odakle je krenuo još kao dečak, do dalekog Libertvila.

Srpska premijera filma “Tihi kutak Hristov” u kripti Hrama Svetog Save

Film je snimljen povodom predstavljanja njegovih svetih moštiju nakon 82 godine od njegovog upokojenja.
– Ideja ovog projekta je da film bude savremeno Žitije svetitelja, kako bi vaskoliki srpski narod saznao o životu Ivana Uskokovića, monaha Mardarija, danas Svetitelja priznatog od strane Srpske, Ruske i Moldavske pravoslavne crkve – navodi su u saopštenju filmske ekipe.

Film "Tihi kutak Hristov" deo proslave 800 godina autokefalnosti SPC
Nerbojša Glogovac odigrao je lik oca Žike, Foto: Promo

Scenario i režiju potpisuje Radisav Jevrić. Uloge u filmu tumače: Radivoje Raša Bukvić (vladika Mardarije); Vuk Bubalo (Ivan dete); Lazar Šćekić (Ivan kao šestnaestogodišnjak); Kristina Stevović (Majka Ivanova); Nebojša Glogovac (otac Žika); Sloboda Mićalović (Bolničarka). U ekipi filma su i direktor fotografije Miodrag Miša Jelić; montažer Marko Kovačević; dok su muziku komponovali Matea Prljević i Eleni Karaindrou.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde