Tesla dani 2019: U znaku jubileja – 120 godina od početka izgradnje prve hidroelektrane prema Teslinim principima

0
78

Tokom jula 2019. godine, zanimljivim izložbama, eksperimentima, predavanjima, obilascima, kao i raznim drugim dešavanjima inspirisanim Nikolom Teslom i njegovim životom, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije, biće na ruti “Putevima Tesle” proslavljen 10. jul, rođendan velikog inovatora i naučnika.

Tesla dani 2019

Manifestacija Tesla dani 2019 je šesta po redu. A, proteći će u znaku umrežavanja i međunarodne saradnje, kako bi ruta “Putevima Tesle” postala zvanična ruta Saveta Evrope. Takođe, manifestacija u Srbiji biće i u znaku jubileja – 120 godina od početka izgradnje prve hidroelektrane prema Teslinim principima. Reč je o maloj hidroelektrani “Pod gradom” kod Užica.

“Teslin narod” Željka Mirkovića potencijalni kandidat za Oskara

Manifestacija Tesla dani je deo rute “Putevima Tesle” kroz Evropu. Ona u Srbiji obuhvata sam Muzej Nikole Tesle; Beograd iz ugla Nikole Tesle – sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd; Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića; i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića. Na Putevima Tesle je još i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika; zatim manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima; kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.

“Teška industrija” i Goran Karan predstavili novu verziju pesme “Nikola Tesla”

Hrvatski deo rute obuhvata Smiljan, rodno mesto Nikole Tesle; Karlovac – grad u kome je završio gimnaziju; Zagreb i Tehnički muzej “Nikola Tesla”; kao i stare hidroelektrane Ozalj i Krka. Nikola Tesla je 1878/1879. živeo i prvi put u životu radio baš u Mariboru, zato je i ovaj grad značajan za razvoj evropskih Puteva Tesle. Ruta obuhvata i Graz i Prag, s obzirom da je Tesla u ovim gradovima studirao. Zatim tu su i Budimpešta, Strazbur i Pariz, jer je u njima radio i ostavio traga. I, naravno, SAD gde je proveo veći deo svog života.

Ana Rucner u čast Nikole Tesle snimila “Sunčana polja”
Tesla dani 2019

Tesla dane 2019 organizuje Klaster puteva kulture. Klaster umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije, privrednika i čak pet fakulteta u četiri zemlje (Srbija; Hrvatska; Slovenija; SAD). Nakon jednog Tesla dana koji je Klaster puteva kulture prvi put organizovao 2014. kao otvorenu manifestaciju u 10 gradova Srbije i kome je prisustvovalo više hiljada posetilaca, usledili su 2015. Tesla dani – od 6. do 12. jula. Tokom 2016. u okviru manifestacije Tesla dani obeležen je veliki jubilej – 160 godina od rođenja Nikole Tesle. Tada je preko 300.000 posetilaca uživalo je u skoro 50 događaja u 13 gradova Srbije, ali i u nekoliko gradova Hrvatske i Slovenije. Od tada svaki jul je u znaku manifestacije Tesla dani.

Inače, povodom Teslinog rođendana, Muzej Nikole Tesle (Krunska 51) i Muzej nauke i tehnike (Skender-begova 51) 10. jula poklanjaju besplatan ulaz za sve posetioce.

Kompletan program manifestacije Tesla dani imate OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde