“Teret” Ognjena Glavonića u kanskoj selekciji “Petnaest dana autora”

0
177

“Teret” je jedini film sa prostora bivše Jugoslavije na ovogodišnjem, 71. Filmskom festivalu u Kanu.

Teret, Leon Lučev tumači lik vozača Vlade, Foto: Tatjana Krstevski / Non-Aligtned Films
Leon Lučev tumači lik vozača Vlade, Foto: Tatjana Krstevski / Non-Aligtned Films

“Teret” je debitantski dugometražni igrani film reditelja Ognjena Glavonića. Biće prikazan u Kanu u selekciji “Petnaest dana autora” (Quinzaine des réalisateurs). Taj program se ove godine održava jubilarni 50. put, a filmovi u ovoj selekciji će se takmičiti za nekoliko nagrada. Pošto je Glavoniću ovo prvi igrani film, “Teret” će se naći i u trci za prestižnu nagradu “Zlatna kamera” koja se dodeljuje najboljem debitanstkom filmu.

FEST 2018: „Beogradski pobednik“ filmu „Ederlezi rising“

“Teret” prati priču Vlade (glumi ga hrvatski glumac Leon Lučev), vozača kamiona, u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. Dok prolazi kroz nepoznate predele, okružen posledicama rata, Vlada ne zna i ne želi da zna šta je to što prevozi. Ali, taj tovar vremenom postaje njegov teret.

Pogledajte trejler za film „Volja sinovljeva“

teret na kanskom festivaluGlavonićev debi podržan je na konkursu Filmskog centra Srbije u decembru 2017. uz obrazloženje: “Film obrаđuje izuzetno vаžnu univerzаlnu i аktuelnu temu, kojа se tiče filosofskog pitаnjа odgovornosti, kаo i odnosа ocа i sinа, te postаje metаforа nаšeg društvа i jednog istorijskog periodа nаše zemlje. Ovaj drumski film poseduje sve hičkokovske sаspens elemente: od megаfinovskog teretа u prikolici kаmionа do putovаnjа glаvnog junаkа koji predstvаljа klаsičnu аrhiplot strukturu. Svedeno, nepretenciozno, nа jednostаvаn, minimаlistički nаčin аutori pričаju ovu priču jer ovаkаv pristup pružа mogućnost zа prаvu emotivnu kаtаrzu, pа se sаm krаj scenаrijа tаko i doživljаvа – kаo snаžno emotivno otrežnjenje.”

65. Martovski festival: Proglašeni dobitnici Gran Pri i strukovnih nagrada

Ognjen Glavonić je bio zadužen za scenario i režiju “Tereta”, a uz Draganu Jovović i Stefana Ivančića jedan je od producenata filma (ispred produkcijske kuće Non-Aligned Films). U pitanju je koprodukcija Srbije sa Francuskom (Cinéma Defacto); Hrvatskom (Kinorama); i Iranom (Three Gardens Film). Film je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije; Sekretarijata za kulturu i javno informisanje Autonomne pokrajine Vojvodine; francuskog državnog fonda CNC; evropskog fonda za koprodukcije Eurimages; Hrvatskog Audiovizualnog Centra; fonda Visions Sud Est; Hubert Bals Fonda festivala u Roterdamu; i Doha Film Instituta.

DEJAN ZEČEVIĆ: „Izgrednici“ su film kakav bih ja gledao u bioskopu

teret na kanskom festivaluDirektor fotografije je Tatjana Krstevski, dok je za montažu zadužena proverena Glavonićeva saradnica Jelena Maksimović. Pored pomenutog Leona Lučeva u filmu glume Pavle Čemerikić; Tamara Krcunović; Igor Benčina; Radoje Čupić; Jovo Maksić; Stefan Trifunović; Tanja Pjevac; Ljubiša Milišić; Novak Bilbija; i Ivan Lučev.

Film „Zlogonje“ Raška Miljkovića nagrađen na festivalu u Torontu

– Ta priča je važna zato što je istinita. Bavi se istinom, koju ljudi baš ne bi čuli i ne bi da se zna. Međutim, ja mislim da prvi korak da nešto napravim u životu i krenem bilo kojim putem jeste da se suočim sa istinom, tj. sa nekom realnošću. Realnost često nije šarena. Ponekad je siva, crna, ali je neminovna da bi se napravio prvi korak. I da preuzmem odgovornost. Odgovornost je nekako reč koja baš nije u ovom trenutku u modi. Glavni lik preuzima odgovornost za ono što je napravio i što je napravila njegova generacija. On na neki svoj mali/veliki način pokušao je da svojim delovanjem preuzme odgovornost za učinjeno i da tim korakom umanji teret koji nosi njegovo dete. Za njega taj korak menja sve u njegovom životu, životu njegove porodice… ali iz njegovih moralnih načela, jedini je moguć način delovanja – kazao je za “Danas” Leon Lučev.

23. FAF: Film Gorana Markovića „Mnoštvo i manjine“
Ognjen Glavonić
Ognjen Glavonić

Ognjen Glavonić (1985) diplomirao je filmsku i TV režiju na FDU 2011. Njegovi kratki filmovi prikazani su na preko 60 međunarodnih filmskih festivala osvojivši razne nagrade. Dokumentarac “Živan pravi pank festival” (2014) premijerno je prikazan u Centru Pompidu u Parizu, na festivalu Cinéma du Réel. Posle toga, film je učestovao na preko 40 međunarodnih filmskih festivala (Roterdam, CPH:DOX, IndieLisboa, Festival dei Popoli…).

Kao deo istraživanja za igrani film “Teret”, Glavonić je snimio “Dubinu dva” (2016), dokumentarni film koji je premijerno prikazan na Berlinskom filmskom festivalu, u programu Forum, a zatim nastavio uspešan festivalski život. Glavonić je osnivač i direktor Pančevo Film Festivala.

46. FEST: „Beogradski pobednik“ uručen Nedi Arnerić, „Šarmer“ najbolji film
Teret Foto Stefan Đorđević Non-Aligned Films
Iz filma “Teret”, Foto: Stefan Đorđević / Non-Aligned Films

Trejd magazin “Screen Daily” (Skrin dejli) je 17. aprila eksluzivno javio da je New Europe Film Sales, poljska kompanija specijalizovana za prodaju i plasman filmova, u svoj katalog uvrstila i “Teret”. Jan Naszevski, čelnik ove kompanije, izjavio je da je “Teret” pravo otkriće, a tom prilikom posebno je pohvalio glumu Leona Lučeva.

Najprestižniji filmski festival se ove godine održava od 8. do 19. maja u Kanu.

E. A. / Izvor: FCS, Danas

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde