Tenor Nikola Kitanovski gostuje 10. januara u Pučinijevoj “Toski”

0
238

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 10. januara biće izvedena Pučinijeva “Toska”, pod dirigentskom upravom Dejana Savića.

nikola kitanovski toska
Nikola Kitanovski, Foto: Narodno pozorište

Tenor Nikola Kitanovski gostovaće u ulozi slikara Marka Kavaradosija, a naslovnu ulogu peva sopran Jasmina Trumbetaš Petrović. Uloga šefa policije Skarpije poverena je baritonu Miodragu D. Jovanoviću. U podeli su i Pavle Žarkov (Crkvenjak); Vuk Matić (Anđeloti); Danilo Stošić (Spoleta); Predrag Gligorić (Šarone);
Sveto Kastratović (Tamničar); i Sanja Kosanić (Pastir).
U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta, kao i članovi Dečjeg hora “Horislavci”.

Narodno pozorište: Obeležavanje 150. sezone uz premijere domaćih autora

Inače, ovo remek-delo operske umetnosti nastalo je po libretu Luiđija Ilike i Đuzepea Đakoze, a na osnovu istoimene drame Viktorijena Sardua. “Toska” je premijerno izvedena 2. aprila 2014. godine u režiji gosta iz Makedonije Dejana Proševa. Scenograf je Miraš Vuksanović, kostimograf Katarina Grčić, dok je video produkciju uradio Petar Antonović.

toska narodno pozorište beograd
“Toska”, Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Nikola Kitanovski je rođen u Skoplju, gde je završio niže i srednje muzičko obrazovanje na odseku za klavir, a zatim solo pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu diplomirao je i magistrirao u klasi primadone Biserke Cvejić. Karijeru je započeo 1987. kada je kao solista učestvovao u izvođenju brojnih vokalno-istrumentalnih dela, solističkih i mešovitih koncerata. Ostvario je saradnju sa Beogradskom i Makedonskom filharmonijom, Simfonijskim orekstrom RTS-a, nastupao je u gotovo svim većim centrima bivše Jugoslavije.

Snima se dokumentarni serijal „Narodno pozorište u 10 činova“

Nakon osvojene prve nagrade na Interancionalnom konkursu za solo pevače “Katja Ričareli” 1991. u Mantovi (Italija), nastavio je svoje dvogodišnje usavršavanje kao stipendista na Academia Lirica Mantovana u Mantovi, u operskom studiju čuvenog režisera Franka Zefirelija. A, zatim 1992. na istoj akademiji i u operskom studiju režisera Antonija Kalende. Kao gost soprana Katje Ričareli nastupio je na velikom broju koncerata u Italiji i Frnacuskoj, kasnije je bio i njen partner na sceni u operskim predstavama. Više puta je bio pozvan da učestvuje u operskim projektima navedenih režisera.

Primadona Milka Stojanović ponovo uvrštena među 100 najboljih muzičara sveta

U Narodnom pozorištu debitovao je u sezoni 1990/1991 u operama “Lučija od Lamermura”, “Madam Baterflaj” i “Evgenije Onjegin”. Pored obaveza u inostranstvu, kontinuirano sarađuje sa Narodnim pozorištem dvadesetak sezona, gde je u statusu stalnog gosta otpevao više uloga prvog tenorskog faha u različitim operskim naslovima i više od 250 predstava. Dobitnik je godišnje Nagrade Narodnog pozorišta za ulogu Mauricija u operi “Adrijana Lekuvrer” Frančeska Čilee 1995. Njegova međunarodna karijera počela je 1992. kada je postao član-solista “Badishe Staats Theater” u Nemačkoj, da bi od sledeće godine ubedljivo, uspešno sa lakoćom donosio uloge najzahtevnijeg dramskog faha.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde