Hit “Teci, teci, Dunave” grupe “Garavi sokak” dobio spot posle tri decenije

0
29

Ova pesma vojvođanskog autora Baneta Krstića, osnivača i vođe “Garavog sokaka”, objavljena je 1989. na prvom albumu grupe. A, tek sada je dobila video spot.

"Teci, teci, Dunave" grupe "Garavi sokak" dobio spot posle tri decenije
Foto: Promo

Hit “Teci, teci, Dunave” najzad je ekranizovan. Ova numera nalazi se i na najnovijem albumu “Garavi sokak, 30 godina sa vama – Dunavska intima”, koji je nedavno objavio PGP RTS. Izdanje nudi uvid u stvaralaštvo i dosadašnji muzički doprinos “Garavog sokaka”.

– Iako je “Teci, teci, Dunave” kompozicija sa početka karijere, svirali smo je kao i ostale naše hitove na svakom našem koncertu, televiziji, festivalima svih ovih trideset godina. Ali, eto, nekako se dogodilo da sve do sada ta numera nije bila i ekranizovana – rekao je Bane Krstić za RTS.

“Garavi sokak” objavio spot – “Ukrašću srce od Cigana”

Novi spot karakterišu nesvakidašnji kadrovi prirode, snimljeni na lokacijama uz Dunav, u Sremu, mesta koja je Bane otkrio i rado se tu uvek vraća.

Omot novog albuma Garavog sokaka za PGP RTS
Omot novog albuma „Garavog sokaka“

– Rešio sam da sa publikom koja voli “Garavi sokak” podelim i magiju tih nekih divnih predela uz Dunav, u Slankamenu i okolini, da pokažem te neke moje lokacije, skrovita mesta na kojima nalazim mir, zadovoljstvo, vrlo često i inspiraciju. Samo naizgled, tamo odlazim da pecam ili da čitam, a u stvari na tim mestima nalazim spokoj, radost i uživam u svakom trenutku koji tamo provedem! – izjavio je lider “Garavog sokaka”.

“Uvek na kraju” – nova numera Kikija Lesendrića i “Pilota”

Bane je bnaveo da su pesme za najnoviji album benda birane spontano, bez pretencioznog plana.
– Svirali smo ono što je srce htelo. To je izbor nastao na samom snimanju, za koje nisu pravljene probe. Jednog momenta sam pomislio kako bi bilo lepo snimiti u akustičnom zvuku, a da muzički bude kao neki “bački fado”. Dunavska intima – bez cipela i struje, sa malo instrumenata i puno emocija… – objašnjava Krstić.

Preminuo Mikica Zdravković, basista grupe “Čovek bez sluha”

Tokom minule tri decenije njegove autorske karijere, mediji i struka su se povremeno trudili da muziku “Garavog sokaka” žanrovski odrede.
– Mi smo svakako proizišli iz pop kulture i da nismo sreli “Bitlse” verovatno se i ne bi bavili muzikom. Ali, uvek sam voleo da svoja dela povežem sa našim podnebljem. Zato je u “Garavom sokaku” uvek bilo puno etno motiva i lokalnih instrumanata, kao što su tambure, gajde, duduci… slično je i ono kako se i o čemu peva… – kazao je Bane.

E.A. / Izvor: RTS

TECI, TECI, DUNAVE

Ta tvoja oka dva
dva mala badema
što mi ih posla Bog
protiv vradžbina
umesto ordena
na mojim grudima
noćas su zaspala

Kao dva bisera
u mreži alasa
noćas će sanjati
pesmu talasa,
k’o naša tajna
riku jelena
dunavskih šuma

Teci, teci, Dunave,
teci Dunave,
al’ ne pričaj nikome
daću sve
teci, teci, Dunave,
sve zbog nje
teci, teci, Dunave,
al’ ne pričaj nikome.

Neka nas sakriju
krilima ždralovi
kad slete na dlan tvoj
oko ponoći
i neka odu
beli brodovi
ti nemoj mahati.
I neka odu
beli brodovi
ti moja ostani.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde