Tamara Skrozza dobitnica nagrade Fondacije “Katarina Preradović”

0
28

Priznanje je 2017. godine ustanovila Fondacija “Katarina Preradović”. A, nagrada se dodeljuje za ispunjavanje visokih profesionalnih i etičkih standarda, profesionalni integritet i doprinos u razvoju društva.

Veselin Simonović i Velimir Ilić uručuju nagradu Tamari Skrozzi, Foto: Cenzolovka / Perica Gunjić

Novinarka “Vremena” i stalna saradnica “Cenzolovke”, Tamara Skrozza, ovogodišnja je dobitnica nagrade Fondacije “Katarina Preradović”.
Obrazlažući odluku, predstavnik Fondacije Velimir Ilić istakao je da Tamaru Skrozzu, baš kao i Katarinu Preradović, odlikuje nepristajanje na ćutanje.

Brankica Stanković dobitnica svetske nagrade “Posvećeni novinar”

Pored ilića, na svečanosti povodom dodele nagrade govorili su i dr Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda u Beogradu, i novinar Srđan Škoro.
Prethodni dobitnici priznanja bili su Marko Somborac i Predrag Blagojević.

Foto: N1

Katarina Preradović je bila jedna je od najuticajnijih ekonomskih novinara i veliki borac protiv korupcije. Najveći deo karijere pisala je za nedeljnik “NIN” i dnevne novine “Blic”.

Preminuo novinar Dejan Anastasijević

– Nisam poznavala Katarinu. Znala sam je kao novinarku, znala sam kako i šta radi. A onda, kada je otišla – od njenih sam drugarica čula mnogo priča o tome kakva je bila. Tamara, Antonela, Tanja i Vera u različitim su mi situacijama opisivale kako se strasno borila za svoje priče, svoje prijatelje i svoje principe; koliko je jak bio taj sjaj kojim je obasjavala prostore u kojima se kretala i ljude kojima je bila okružena – rekla je Tamara Skrozze prilikom dobijanja nagrade.

Tamara Skrozza, Foto: N1

– Činjenica je da, kad god nam ode neko od naših kolega i koleginica, pričamo sve najlepše o tom nekom, ali ovo je bilo zaista neobično: toliko, da sam svojim ličnim i profesionalnim propustom smatrala to što nisam upoznala osobu koja je stajala iza poznatog imena. Zato me je, između ostalog, vest da ste mi ukazali ovakvu čast – posebno pogodila i posebno mi je značajna.

Ana Stamenković i Danijela Davidov Kesar dobitnice nagrade za novinarsku humanost “Đoko Vještica”

– Novinarska hrabrost, izuzetnost i doslednost vrline su koje se danas retko sreću, pa smo verovatno zbog toga i tu gde smo: pod nezapamćenim političkim i ekonomskim pritiscima, izloženi pretnjama, totalno nesolidarni među sobom, ponekad potpuno neopravdano “puni sebe”, ali i podložni različitim “dilovima” s političarima, biznismenima i interesnim grupama. Zato nas građani i građanke posmatraju s nepoverenjem i u svim anketama tvrde da smo među najkorupitivnijim i manipulacijama najviše sklonim profesijama.

95 godina Radio Beograda: Zlatni mikrofon Ljubivoju Ršumoviću Ršumu
Tamara Skrozza, Foto: N1

– Ne govorim pritom samo o novinarima, urednicima i vlasnicima medija, koji su pristali da otvoreno budu sluge režima. Govorim i onim takozvanim “našima”: istim onim s kojima se sukobljavala Katarina, istim onim s kojima se sukobljavamo svi mi; onima koji su licemerni i u životu, i u radu; onima koji zarad plate, projekta, nekog važnog poznanstva ili pak puke sujete i potrebe da “budu prisutni”, gaze preko svega onoga zbog čega smo ušli u novinarstvo, a kasnije uništili svoju privatnost, zdravlje ili – život.

64. Međunarodni beogradski sajam knjiga pod sloganom “Pismo = Glava”

– Uprkos svemu tome, i dalje verujem da je potrebno biti hrabar – ne da postaviš pitanje, ne da napišeš pošten tekst ili uradiš pošten intervju, već da koliko toliko dignute glave izdržiš posledice i platiš ceh. I dalje verujem da je potrebno biti dosledan – jer ako zarad sopstvene udobnosti odustanemo od principa, ni ovaj naš posao nema nikakve svrhe. Umesto njega, mogli smo onda da odaberemo da se u životu bavimo nečim daleko komfornijim i isplativijim.

Novinarki RTS-a Slađani Zarić uručena Medalja britanske imperije
Tamara Skrozza, Foto: N1

– U današnje vreme – a vremena su nam nekako sve gora i teža – mislim da su principi zapravo važniji od svega, jer su upravo principi ono što našu profesiju čini tako izuzetnom, kompleksnom i važnom. Ne možemo danas biti novinari, a služiti i saginjati se pred svakim ko nam to kaže. Ne možemo biti novinari, a pristajati da igramo uloge statista u svim podmuklim predstavama različitih političkih grupa. Ili, možda još gore, ćutati u trenucima kada te političke grupe razmatraju našu sudbinu, a nama onemoguće ne samo da učestvujemo u razgovoru – nego i da radimo svoj posao.

Preminula novinarka N1 Jadranka Pejanović

– Ne možemo se odricati vrednosti koje bi kao novinari, po pravilu, trebalo da zastupamo. Katarina Preradović se tih vrednosti nije odrekla do svog zadnjeg dana i zadnjeg udisaja. Daću zato sve od sebe da opravdam vašu veru i vaše poverenje, i truditi se da svakog dana, do samog kraja, sledim njen i primer drugih kolega koji se nikada nisu obrukali, nikada poklekli i nikada zaćutali – rekla je u svom govoru ovogodišnja dobitnica nagrade Tamara Skrozza.

E. A. / Izvor: Cenzolovka

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde