Sarajevo Film Festival 2019: Najbolji film “Take me somewhere nice”

0
53

U Narodnom pozorištu Sarajevo 22. avgusta održana je ceremonija dodele nagrada jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivala. A, projekcijom Tarantinovog novog filma “Bilo jednom… u Holivudu” večeras će se zatvoriti Festival.

Sarajevo Film Festival 2019: Najbolji film "Take me somewhere nice"
Nagrađeni, Foto: Sarajevo Film Festival

“Srce Sarajeva” za najbolji film u Takmičarskom programu – igrani film 25. Sarajevo Film Festivala pripalo je bosanskogercegovačko-holandskoj koprodukciji “Take me somewhere nice” rediteljke Ene Sendijarević. O nagrada je odlučivao žiri, koji je bio u sastavu: švedski reditelj i scenarista Ruben Estlund (predsednik); Bero Bejer (direktor Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu, Holandija); Funa Maduka (filmska autorka i producent, Nigerija); Jovana Stojiljković (glumica, Srbija); i Teona Strugar Mitevska (rediteljka, Severna Makedonija).

“Senke 2” premijerno predstavljene na Sarajevo Film Festivalu

Nagrada za najboljeg reditelja otišla je u ruke Emina Alpera za režiju filma “Priča o tri sestre” (Turska, Nemačka, Holandija, Grčka). Za najbolju glumicu proglašena je Irina Jambonas za ulogu u filmu “Ukrug” Stefana Komandareva (Bugarska, Srbija, Francuska); a za najboljeg glumca Levan Gelbahijan za ulogu “A onda smo plesali” Levana Akina (Gruzija, Švedska, Francuska).

U žiriju Takmičarskog programa – kratki film bili su: Dominik Velinski (producentkinja, Francuska); Eva Rose (glumica, Švedska); i Ognjen Glavonić (reditelj i scenarista, Srbija). Oni su odlučili da “Srce Sarajeva” za najbolji film dodele ostvarenju “Poslednja slika o ocu” Stefana Ðorđevića (Hrvatska, Srbija, Grčka). Specijalno priznanje pripalo je filmu “Poslednje putovanje na more” Adi Voicu (Rumunija).

Sarajevo Film Festival 2018: “Aga” najbolji film, Leon Lučev najbolji glumac
Sarajevo Film Festival 2019: Najbolji film "Take me somewhere nice"
Stefan Đorđević, Foto: Sarajevo Film Festival

“Srce Sarajeva” za najbolji studentski film pripalo je srpskom ostvarenju “Šerbet” Nikole Stojanovića. O ovoj nagradi odlučivao je žiri u kome su bili Nadav Lapid (reditelj, Izrael); Filipe Bober (osnivač kompanije Coproduction Office, producent i preduzetnik, Francuska); i Arild Andresen (reditelj i scenarista, Norveška). “Kad su rasle japanske jabuke” Hilala Bajdarova (Azerbejdžan, Austrija) najbolji je dokumentarni film 25. SFF-a, a Specijalna nagrada dodeljena je filmu “Gomila materijala” Sajre Subašić (BiH). Nagrada za ljudska prava pripala je mađarskom filmu “Euforija postojanja” (režija: Reka Sabo).

“CineLink Drama” nagradu za najbolji projekat osvojila je srpska serija “Sabre” Gorana Stankovića i Vladimira Tagića. U okviru “CineLink” koprodukcionog marketa Specijalno priznanje je otišlo u ruke Ivana Marinovića za “Forever hold your peace” (Crna Gora, Srbija). Nagrada Fonda Eurimaž za koprodukcioni razvoj projekta pripala je makedonskoj rediteljki Teoni Strugar Mitevskoj, koja zajedno sa Elmom Tataragić (BiH) potpisuje i scenario za film “The happiest man in the world or Lessons in Love”. “CineEuropa” nagrada pripala bugarsko-srpsko-francuskoj koprodukciji “Ukrug”.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde