“Svi smo mi iz istog filma”: Publika iz regiona snimila prvi vertikalni film

0
73

Na Sarajevo Film Festivalu 12. avgusta premijerno je prikazan prvi amaterski vertikalni film u čijem stvaranju je učestvovala publika iz cele regije.

"Svi smo mi iz istog filma": Publika iz regiona snimila prvi vertikalni film“Svi smo mi iz istog filma” – ime je i poruka ovog kratkog filma, koji je zasad jedinstveno ostvarenje u svetu kinematografije. Nastao je spajanjem kadrova koje su vlastitim mobilnim telefonima snimali amateri. Zapravo svi koji su poželeli da budu deo ove posebne umetničke priče iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine.

Serija „Jutro će promeniti sve“: Na jesen na RTS-u, premijera na Sarajevo Film Festivalu
"Svi smo mi iz istog filma": Publika iz regiona snimila prvi vertikalni film
Foto: Promo

Dugogodišnji sponzor festivala, “Atlantic Grupa”, svake godine publiku iznenadi i uključi u Sarajevo Film Festival kako bi ideja kulture, umetnosti i otvorenosti živela i izvan granica grada, koji u punom smislu reči živi film svake godine sredinom avgusta. Ove godine je projekt još posebniji! Oko stotinu kreativaca je u svega nedelju dana kampanje poslalo svoje video snimke. A, sa željom da svoje običaje, kulturu, male dnevne rituale i emocije spoje u jedan film. Jer – SVI SMO MI IZ ISTOG FILMA! Ostvarenja najkreativnijih našla su se u filmu koji je prikazan u sklopu SFF u potpuno drugačijem, vertikalnom formatu.

GORAN BREGOVIĆ: „Made in Bosnia“ je antiratna pesma pisana u formi kola
"Svi smo mi iz istog filma": Publika iz regiona snimila prvi vertikalni film
Foto: Promo

Otvorenost prema drugima i prema novome, univerzalna je poruka umetnosti. A, otvaranje sveta sedme umetnosti prema amaterskom filmu, koji danas može nastati jednostavno zahvaljujući mobilnoj tehnologiji uz samo malo mašte i kreativnosti, najbolje se može videti u kadrovima i pričama koje su zaživele kao jedinstvena celina i koje odišu duhom i emocijama karakterističnim za ceo region.

„Kad padnu mostovi“ snimili „Komuna“, Kiki, Tifa, Predin, Zele

Umetnost povezuje i spaja, a upravo je to bila želja “Atlantic Grupe” i Sarajevo Film Festivala. Oni su udružili snage kako bi što više ljudi motivisali za učestvovanje u ovom nesvakidašnjem poduhvatu. Među stotinu prijavljenih, izabrani su kadrovi 27 najkreativnijih iz regije. Njihova imena su ispisana na odjavnoj špici filma, a na ovaj su način zauvek upisani u anale Sarajevo Film Festivala. Projekt su podržali i poznati glumci Enis Bešlagić, Bojana Gregorić Vejzović, Katarina Čas i Aleksandar Radojičić. Posle službene premijere u Sarajevu, prvi vertikalni amaterski film može se pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde